Jaarvergadering 2017 en Simultaan Erwin

Afgelopen maandagavond is het nieuwe schaakseizoen dan echt begonnen met zoals gebruikelijk de altijd gezellige algemene ledenvergadering van Mid Fryslân. De opkomst was goed en bestond zoals gebruikelijk uit seniorenleden en enkele jeugdleden met belangstellende ouders. Belangrijkste wapenfeiten van deze vergadering zijn een nieuwe jeugdcoördinator in de persoon van Geert vd Velde en de oprichting van Mid Fryslân 4 met als Teamcaptain Killer Bert Hassing. In een kleine 2 uur werd de agenda afgewerkt en daarna kon het simultaan schaken tegen kampioen Erwin Koning beginnen.

Erwin heeft zich hier de gehele zomer op kunnen voorbereiden en er werd dan ook minimaal een 50% score verwacht. Uiteindelijk werden er 7 partijen gespeeld waarbij de simultaangever alle partijen met wit mocht beginnen. De openingszet kwam dan ook niet echt als een verrassing, 1. f4…

Aan alle borden pakten de zwartspelers deze teleurstellende opening op hun eigen manier aan. De één met meer succes dan de ander. Vader Koning, ook een berucht 1.f4 speler wist met de zwarte stukken geen zwaktes te vinden in zijn eigen opening. En moest al snel berusten in een nederlaag tegen zoon Erwin. Peter de Jong wist de kampioen op een remise te houden. Over het optreden van de heer Sparenberg kunnen we kort zijn, met 4 pionnen voor, mat gezet worden…. Als dat maar geen voorbode is voor het komende seizoen. Ymco Leijenaar heeft een originele aanpak betreffende de Bird (f4) opening, 1… g5. Het vervolg op de partij heb ik niet meegekregen, maar de partij is remise geëindigd. Vriend van de club, Maurice Brenkman, zette een gesloten structuur op het bord maar besloot in moment van onachtzaamheid een Paard te doneren aan Erwin, waarna Erwin ook deze partij wist te winnen.

Voormalig Kampioen Frank S besloot het 1.f4 gebeuren ook op geheel eigenwijze aan te pakken, het “straffe Hendrik” Gambiet kwam al snel op het bord, maar dit resulteerde niet in het gewenste resultaat. Erwin wist ook deze partij met goed spel in zijn voordeel te beslissen. Met 4 overwinningen en 2 gelijke spelen begon Erwin al aan het volgende kampioenschap te denken. Maar partij nummer 7 ging tegen voorzitter Geart Jacob toch wel jammerlijk verloren. Eindstand 5-2 voor Kampioen Erwin Koning, een waardig kampioen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *