Jammerlijk verlies tegen Heerenveen

De wedstrijd in en tegen Heerenveen op maandag 9 januari van het 1ste team begon vorig jaar al (ook al was dat slechts 3 weken geleden) met een solo wedstrijd van de teamleider.

Roelof Klinkers – Peter de Jong 1-0
Jarenlang waren ze de kopmannen van het Heerenveens 2de team waardoor ze elkaar door en door kennen. Het verschil was echter dat Peter de drukte vanuit het werk mee nam en wit de hele dag rustig kon bedenken welke opening en systeem het beste zouden werken. Helaas was het voor Peter al met 20 zetten voorbij en begon Mid Fryslân met een achterstand.

Sipke de Schiffart – Klaas Abma 1-0
Als een ware kunstenaar wist Sipke wederom een stelling te verkrijgen waar een simpele schaker weinig perspectief in ziet. Het sterke schaak instinct van Sipke ziet de verborgen kansen en wist de  eerste winstpartij van nieuwe jaar te pakken. Tussenstand 1-1.

Frank Schuurmans – Ferdi van Bavel 1-0
Tegen een altijd gevaarlijke tegenstander speelde Frank met veel geduld en behendigheid. Kleine voordeeltjes werden controle over een open lijn, gevolgd tot de winst en een voorsprong voor het team. Tussenstand 1-2.

Arjen Pragt – Jan Schadd 0-1

Na een wellicht riskante opening wist Jan ruimte en ontwikkeling te pakken. De aanval werd gezocht en gevonden tegen de sterkste speler vanuit Heerenveen. Na 26. Lb4 kwam Jan met een geniaal vervolg, de oplossing staat onderaan dit verslag. Tussenstand 1-3.

Jan Bosma – Jeroen Sparenberg 1-0
De tussenstand zag er erg fraai uit, de overgebleven stellingen werden echter snel minder. Tegen een jeugdig talent met zeer recente NK ervaring, kwam Jeroen in een scherpe stelling terecht met de keuze tussen verdedigen en een tegenaanval. Het was wellicht nog wel te verdedigen maar het lukte Jeroen die avond niet om alles te pareren. Tussenstand 2-3.

Frits Heidinga – Ymco Leijenaar 1-0
Zijn tegenstander was niet onder de indruk van Ymco zijn creativiteit en wist een zeer fraai plekje voor een paard te vinden. Ymco offerde daarom een toren maar wist er niet genoeg compensatie uit te halen. Langzaam maar zeker werd Ymco weggedrukt. Tussenstand 3-3.

Rinze Douma – Tjeerd Siblesz 0-1
Het begin was duidelijk voor Rinze waarin hij met wit, zo leek het, een gezonde pion kon winnen. Toch besloot Rinze anders om toch een fijne stelling en flink tijd voordeel te pakken. Lang leek er niets aan de hand met licht voordeel voor Rinze tot een foutje gelijk vakkundig werd afgestraft. Tussenstand 4-3.

Peter Koning – Bas van der Zwaag
Een zeer vreemde partij in een beslissende fase. Al is Peter het wel gewend om als laatste nog bezig te zijn, het gebeurd niet vaak dat hij een stuk voor staat maar zijn damesvleugel met toren en loper nog op hun beginplekken vast stonden. Zwart maakte hiervan handig gebruik en met een toren offer kwam er eeuwig schaak als resultaat. Helaas maakte dat de eindstad 4,5-3,5 en dus de kleinst mogelijke nederlaag voor het Akkrumse team.

Dan volgt nog de grootse zet van Jan, chapeau voor iedereen wie Dxd5 overwoog! Zo maakte Jan het af:
26. Lb4 Dxd5
27. exd5 Txe2
28. Dd1 h3
29. Dxd3 hxg2+
30. Kg1 gxf1=D+
31. Txf1 Tae8
32. h3 T8e3 en wit gaf op omdat of de dame verloren ging of Jan mat mocht zetten.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *