Tijmen Hofstra wint Jan Soeten Toernooi 2016

Download voorkant en de achterkant van de flyer voor alle toernooi informatie!

Het toernooi kende een indeling in 3 groepen :
De Topgroep speelde 5 ronden Zwitsers met 30 minuten pppp.
De Hoofdgroep speelde 7 ronden Zwitsers met 20 minuten pppp.
De Talentgroep speelde 9 ronden Zwitsers met 15 minuten pppp.

Alle foto’s van het toernooi staan op Appies Fotosite.


 

Streekschaakvereniging Mid Fryslân organiseerde op zaterdag 9 april 2016 haar 6e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi voor spelers tot en met 16 jaar. Ook dit jaar maakte het toernooi geen deel uit van de Friese Grand Prix cyclus, maar werd ervoor gekozen om het succesvolle experiment van vorig jaar verder uit te bouwen. En zoals bij elk experiment staat de organisatie voor tal van keuze’s en bijbehorende risico’s, alle met als doel om het toernooi zo leuk en zo interessant mogelijk te maken voor de jeugd. Zo werd er gekozen voor een indeling in 3 groepen, terwijl vorig jaar en bij de Paardensprong in 2 groepen gespeeld werd. Dit pakte goed uit en kan volgend jaar zelfs tot een ideale indeling in 4 groepen leiden. Ook aan de keuze voor ratinggrenzen per groep kleven risico’s, enkele ratingpunten meer of minder kan betekenen dat je ofwel tot de top van een lagere groep of juist de onderkant van een hogere groep behoort, waarmee de kans op prijzen sterk kan verschillen.

En wat te denken van de keuze voor het aantal prijzen, op het deelnemers aantal is vooraf vaak geen peil te trekken, laat staan dat je helderziende moet zijn om vooraf een eerlijke verdeling over alle mogelijke categorieën te voorzien. Verder moet je je afvragen welk tijdschema bij een Zwitsers toernooi haalbaar is, elke ronde is qua indeling weer spannend en tijdrovend, en is het dan wel realistisch om een pauze met een leuke verrassing voor de jeugd in te bouwen. Een bijna militaire operatie moet alles in goede banen leiden en waar vind je dan voldoende hulptroepen? Tenslotte wil je als organisatie liefst wel een sluitende begroting realiseren en hoop je voldoende sponsors te vinden. We nemen jullie maar eens mee op avontuur in het Mid Friese schaaklandschap om erachter te komen of ons experiment als geslaagd beschouwd mag worden.

De voorbereiding:

Al vroeg in 2016 kwam de familie Leijenaar in actie om de flyer voor het toernooi vorm te geven, Ykerim bouwde voort op het mooie nieuwe concept van vorig jaar, Ymco verzorgde de contacten met de organisatie en zoon Bowe (1) zou als BSO schaker dit jaar voor het eerst gaan meespelen. Het financiële team met Thomas Douma en Geart Jacob de Jong vonden heel wat sponsors bij de Akkrummer middenstand, inclusief een leuke deal met Kwalitaria Veenema. Huisprogrammeur Jeroen Sparenberg knutselde dit jaar zelf het aanmeldingsformulier in elkaar en zorgde met Erwin Koning dat de indeling in Swissmaster geregeld kon worden. De familie Koning kwam via Femke met een leuke schaak Sudoku, Gezina ging voor een top deelname vanuit haar BSO groep, en Peter strooide de flyers rond bij vele toernooien en digitaal naar alle jeugdcoördinatoren in het Noorden. Het zou zomaar kunnen dat er dit jaar een record deelname gehaald zou worden, mits het idee maar aanslaat bij de schaakjeugd.

Deelnemers, begeleiders én materiaal:

Begin maart stonden de eerste 20 deelnemers op de lijst en naarmate de toernooi datum dichterbij kwam, werd duidelijk dat het maximum van (eigenlijk 72 deelnemers) overschreden zou worden. De dag voor het toernooi moest de inschrijving zelfs stop gezet worden, maar de jeugd bleef bellen en mailen en op de gok van een paar last-minute afzeggingen werd iedereen toch geaccepteerd. De teller bleef uiteindelijk steken op 79 en uiteraard kwamen ze allemaal opdagen 🙂 .  Vanuit Nes-Akkrum e.o. kwamen maar liefst 25 Mid Friezen opdagen met 13 clubschakers, 8 BSO schakers en 4 schoolschakers. Heel fraai was de grote afvaardiging vanuit Meppel (11) en opvallend de deelname van Ten Boer (6), WES (6), Leek (3) en DTK (3). Ook de vaste klanten Sneek (7), Gorredijk (6) en Philidor (5) waren weer aanwezig en zelfs vanuit de Schaakbond Groot Amsterdam kwamen talenten van Nederlands niveau opdagen. Gelukkig waren Migchiel de Jong (Philidor) en Roelof Kroon (Ten Boer) bereid om het toch al omvangrijke team van 13 begeleiders van Mid Fryslân te helpen en kon er een beroep gedaan worden op extra schaakmateriaal uit Ten Boer.

En de grote vraag is dan hoe je bij de opening van Toernooidirecteur Geart Jacob de Jong alle deelnemers, ouders, begeleiders én organisatie bij elkaar in 1 achterzaal krijgt. Het levert in ieder geval een fraai plaatje van Appie op:

ssvmf22

 

De Talentgroep

Met 41 kinderen in de Talentgroep, en bijbehorende ouders en begeleiders, was het in de achterzaal van Café Kromme Knilles weer een heksenketel. De bovengrens voor deze groep was getrokken bij een rating van 400, waarbij er gekeken werd naar zowel de Noordelijke Jeugdrating als de KNSB Jeugdrating. BSO schakers, schoolschakers en vele nieuwe kinderen die voor het eerst een toernooi speelden, maakten ook deel uit van deze groep, wat veel begeleiding van het Mid Friese team vroeg. Maar Erwin Koning bleef onverstoorbaar en deelde elke ronde weer razendsnel en foutloos de jeugd in. Dorpsomroeper, en Lid van Verdienste, André Tanis kreeg het steeds weer voor elkaar alle jeugd te verzamelen, en Helen de Bruin, Klaas Jaap Soeten, Gezina Koning en Maurice Brenkman hadden volle concentratie nodig voor alles wat er op en rond de borden gebeurde.

Uiteraard werkt het Zwitsers systeem zo dat sterkere spelers in de eerste rondes nog makkelijk kunnen winnen van de minder sterke spelers, maar al gauw speelt ieder op zijn eigen niveau. Vooral voor de jongsten was het wennen aan spelen met de klok en de échte schaakregels, en ook was er ontelbare keren sprake van pat of juist “mat door toeval”.  Maar iedereen speelde enthousiast zijn partijen en vond het allemaal even leuk. De prijs voor het jongste schaaktalent ging dit jaar naar de slechts 6-jarige Suze van het beroemde Sneker geslacht Piersma, maar ondanks dat dit haar ingefluisterd was, bleek de familie Piersma bij de prijsuitreiking al naar huis en moet de beker nagestuurd worden. Een andere speciale prijs was er voor schoolschaker Riccardo Groen uit Nes, hij scoorde 4,5 punten uit 9 partijen. Juf Gezina mag trots zijn op haar BSO groep, buurmeisje Janne Doutsen pakte 2 punten, Tim Flinterman 3, Marit Hogerhout 3,5, en de heren Jelle Hogerhout, Jan Remmelt Kooistra, Bowe Leijenaar en Johan Streekstra ieder 4. Maar de prijs voor Beste BSO schaker ging zoals verwacht naar Jelte Reitsma die met 5 uit 9 zelfs op de gedeeld 13e plek eindigde.

[one_half]ssvmf269[/one_half][one_half_last]ssvmf271[/one_half_last]

Dan richting de top van het klassement, waar de prijzen per leeftijdscategorieën uitgedeeld worden. Rosalie Cusiel van sc Ten Boer bleek met 5,5 punten de 2e Prijs in de C/D categorie te pakken. Jammer voor Rick Pol uit Akkrum die ook met 5,5 punten in totaal gedeeld 10e werd, maar Rosalie op weerstandspunten ruim voor moest laten gaan. Beide eindigden vlak achter de 1e Prijs voor de C/D’s die met 6 punten naar Ben Mulder van WES uit Wolvega ging. Ook 6 punten waren er voor Mees van Essen van MSV uit Meppel, hij pakte er de 1e Prijs in de categorie G/H mee. Met een half punt meer en op de 4e plek totaal nam Orlando Ramdien de 1e Prijs in de E/F categorie mee terug naar Leeuwarden. De Prijs voor het Beste Meisje in de Talentgroep ging naar Dyante Osinga van sc Sneek, ze won 6 partijen. Met dezelfde score en een W-we van +2,00 won Simon Streekstra uit Akkrum op afstand de Prijs voor Beste Toernooischaker.

[one_third]Carlo Pont[/one_third][one_third]Riven Pejic[/one_third][one_third_last]Luca Smit[/one_third_last]

Van de hoofdprijzen ging de 3e Prijs in de Talentgroep naar Carlo Pont van ssv Mid Fryslân uit Nes. Carlo won 7 partijen en zelfs de onderlinge wedstrijd tegen Riven Pejic van sc Heerenveen, maar Riven pakte op weerstandspunten toch de 2e Prijs in deze groep. De 1e Prijs in de Talentgroep ging met 8 punten uit 9 wedstrijden onder luid gejuich uit het Meppeler kamp naar Luca Smit van MSV, een bijzonder knappe prestatie. Alle uitslagen en de eindranglijst van de Talentgroep zijn via de link na te lezen, alle foto’s van de prijswinnaars staan op Appies Fotosite.

De Hoofdgroep

In de bovenzaal van Café Kromme Knilles speelden de Hoofdgroep van 26 spelers en de Topgroep van 12 spelers in alle rust hun partijen. Wedstrijdleider Jeroen Sparenberg bleef ijzig kalm, zelfs toen tafelleider Roelof Kroon er na enkele rondes achter kwam dat in een eerdere ronde de spelers van 2 partijen tegen de verkeerde tegenstander hadden gespeeld. Met speels gemak werden die rondes even gecorrigeerd, zodat alle uitslagen weer correct werden. Huisfotograaf, en Erelid van Mid Fryslân, Appie Kamstra had met Auke de Jong en de andere gast-tafelleider Migchiel de Jong geen enkele moeite met deze groep. De ervaren toernooi schakers weten wel wat er wel of niet mag op een toernooi. Wel jammer was dat Lennart Molanus van MSV ziek uitviel in deze groep, het leverde elke ronde een bye op voor een andere speler.

Bijzonder prettig voor Mid Fryslân én onze Lammert de Vos, was dat hier een prijs viel te verdienen voor Beste Speler in de B-categorie. Met Bowe Halme (Gorredijk), Martijn van Dijk (Mid Fryslân) en Remmelt Hofstra (sc Leek) eindigde Lammert op 3,5 punten, maar Lammert had de meeste weerstandspunten en daarmee de 1e Prijs in de B-categorie te pakken. Nog een prijs voor Mid Fryslân was er voor Rutger Timmerman, hij pakte 4 punten, een in totaal gedeeld 6e plek, én de 1e Prijs in de C-categorie. In de D-categorie ging de 1e Prijs naar Rowin Berghuis van sc Ten Boer, hij won 4,5 punten en eindigde op de 5e plek. Bijzonder was de prijs in de Hoofdgroep voor Christian Torensma van Philidor 1847. Vader Jan had er nog twijfels over dat Christian in een te hoge groep was ingedeeld. Maar met 4 punten en een W-we van +1.20 bleek Christian de Beste Toernooispeler in de Hoofdgroep buiten de top 3. De prijs voor het Beste Meisje ging naar Mieke Nissen van sc Ten Boer, zij werd 4e in de Hoofdgroep met 5 punten uit 7 wedstrijden.

[one_third]Florian Molanus[/one_third][one_third]Nemo Ding[/one_third][one_third_last]Jelmer Hofstra[/one_third_last]

Van de hoofdprijzen ging de 3e Prijs in de Hoofdgroep naar Florian Molanus van MSV, hij pakte fraai 5,5 punten. De 2e Prijs was voor Nemo Ding van sc Sneek. Nemo scoorde weliswaar 6 punten, net als Jelmer Hofstra van MSV, maar Jelmer had veel meer weerstandspunten dan Nemo en won ook de onderlinge wedstrijd. Hierdoor kon Jelmer de 1e Prijs in de Hoofdgroep mee naar Meppel nemen, wat met de andere hoofdprijzen voor het Meppeler kamp buiten tot een mooie groepsfoto leidde. Alle uitslagen en de eindranglijst van de Hoofdgroep zijn via de link na te lezen, alle foto’s van de prijswinnaars staan op Appies Fotosite.

Pauze met Patat

Kwalitaria Veenema had 2 jaar geleden gratis ijs en vorig jaar gratis patat als actie op toevallig dezelfde dag als het Jan Soeten Toernooi, waar de organisatie en de jeugd dankbaar gebruik van maakten. Het fenomeen bleek zelfs het KNSB schaakmagazine te halen, waar Marrit Adema van MSV in haar interview dit als bijzonder leuk had ervaren. Het mag dan wat kosten, maar de deal was snel geregeld met Jacob Veenema, ook dit jaar zou er in de pauze weer patat zijn. Steeds als een groep schakers hun partijen eindigden, ging het onder begeleiding naar de snackbar, waar onze eigen 2e team speler Carlo de Moor en zijn collega’s eventjes 90x patat uitdeelde. Het was maar de vraag wie er meer blij was, de jeugd, Appie K. en Hiddo Z. met de pindasaus, enkele organisatoren met 2 bakjes patat, of Rick W. die ook wel een patatje lustte. Ook werd er ondertussen onder toeziend oog van Johnny Visser druk gebruik gemaakt van het grote schaakspel, waar hele groepen kinderen tegen elkaar speelden. Het lokte in ieder geval veel reacties uit, de jeugd vond Mid Fryslân een gulle schaakclub en bekende voorbijgangers hadden complimenten voor alle gezelligheid op het Heechein.

ssvmf132

De Topgroep

Tenslotte de sportieve strijd in de Topgroep, dit onder de strakke controle van Jippe Kamstra. Eerlijkheid gebied te zeggen dat Jippe nauwelijks iets te doen had, zo zelfsturend is zo’n Topgroep met spelers van rond de 1.000 rating en hoger. Opvallend was de Return of the Legend, Janko Eelsingh in deze groep, terwijl hij een jaar met topsport bezig is geweest, pakte hij toch gewoon 1,5 punt uit 5 partijen. Nog leuker om te zien is het ontstaan van een meidengroep met Marrit Adema, Ilja de Goede, Femke Koning en Gerbrich Kroon, die zich met trainer Migchiel de Jong samen voorbereiden op het aanstaande NK ABC in Rotterdam. Maar de Prijs voor het Beste Meisje in de Topgroep (buiten de top 3) ging naar een andere NK ganger, namelijk Eline Roebers van VAS uit Amsterdam, die recent Nederlands Kampioen is geworden tijdens het NK-E. De Prijs voor Beste Toernooispeler in de Topgroep ging verrassend naar Jelmer Steenstra uit Akkrum, hij scoorde een W-we van +0.76, slechts 1 honderdste meer dan Ruurd de Jong van sv Gorredijk.

[one_third]Femke Koning[/one_third][one_third]Duncan Klaren[/one_third][one_third_last]Tijmen Hofstra[/one_third_last]

Van de hoofdprijzen ging de 3e Prijs in de Topgroep naar Femke Koning van ssv Mid Fryslân uit Nes. Maar liefst 5 van de 12 spelers eindigden op 3 punten uit 5 wedstrijden, maar Femke had de meeste weerstandspunten, ze won als enige van de toernooiwinnaar, en nam daarmee de 3e Prijs in beslag. De top 2 scoorden beide 4 punten, maar Duncan Klaren van sv Almere nam de 2e Prijs mee naar huis, want Tijmen Hofstra van sc Leek had meer weerstandspunten en won de onderlinge partij. Daarmee werd Tijmen de welverdiende winnaar van de 6e editie van het Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi en mag hij de BGWB (Belachelijk Grote Wissel Beker) mee naar Leek nemen. Alle uitslagen en de eindranglijst van de Topgroep zijn via de link na te lezen, alle foto’s van de prijswinnaars staan op Appies Fotosite.

Letter schaak Sudoku en Conclusie

Rest ons nog te vermelden dat voor deze editie speciaal een Prijspuzzel is bedacht, een Letter Schaak Sudoku. Femke Koning, die deze puzzel heeft gemaakt, mocht uit de grote stapel inzendingen de winnaar trekken, het spel Raindropchess ging naar Anouk Bottinga van ssv Mid Fryslân. De oplossing van de puzzel was uiteraard “Schaakmat”.

Anouk Bottinga

Terwijl de massa naar buiten deinde, werd alles snel opgeruimd en kon de organisatie buiten plaats nemen op het terras voor een zonnige terugblik op het toernooi. De complimenten waren niet van de lucht geweest: van “leuk en goed georganiseerd” tot “vlekkeloos verlopen” en van “bijzondere omgeving en knusse locatie” tot complimenten voor de “relaxte toernooidirectie” en “onverstoorbaar coole wedstrijdleiding”. Tegen half 8 ging de organisatie binnen aan tafel voor een heerlijk tafelbuffet van Café Kromme Knilles, waar toernooidirecteur Geart Jacob de Jong iedereen bedankte en zelf ook nog even in het zonnetje werd gezet.

De eindconclusie mag zijn dat het experiment zeer goed geslaagd is, veel kinderen zijn blij gemaakt met een leuk toernooi en de wereld ziet er weer een stukje vrolijker uit. En daar doen we het tenslotte voor. Of zoals Appie het zei: “sa is it mar krekt” 🙂 .

Het 6e Jan Soeten Jeugd Schaaktoernooi kan rekenen op de steun van:
Anker & Anker Strafrechtadvocaten
Café Kromme Knilles
Uitgeverij Middelpunt
Bronkhorst Belastingadvies- en Administratiekantoor
Afib Accountancy Akkrum
Van Slooten Opticiëns Akkrum
Chinees Indisch Restaurant Lotus
Fokke de Jong Watersport
Autobedrijf Teo Welles
Pizzeria La Copita
Hubo Akkrum
Kwalitaria Veenema

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *