Janko redt de dag

Na kortgeleden nog tegen SCL 1 gespeeld te hebben (iets met een nederlaag) mocht het tweede gisteravond opnieuw afreizen naar het verre Leeuwarden voor de externe wedstrijd tegen SCL 2. Met invaller Janko Eelsingh waren we natuurlijk van plan om hier overtuigend te winnen, hoe kan het ook anders. Voor JLB Boonstra begonnen de problemen echter al voordat hij Ć¼berhaupt achter het schaakbord zat. Zo moest hij eerst een paar druppels regen trotseren, wat met grootse moeite ging, en daarna stonden de tafels ook nog eens anders dan de vorige keer. Het beloofde weinig goeds voor dit jeugdig toptalent. Maar ook de tegenpartij had al voor de partij obstakels te overkomen, opnieuw in de vorm van het handschrift van ondergetekende (gelukkig geen 2 Steenstra’s deze keer).

Toen we uiteindelijk achter de borden mochten plaatsnemen kon de wedstrijd dan goed beginnen, ditmaal slechts met een rating voordeel van nog geen 100 punten voor SCL (was tegen SCL maarliefst 355 punten). Makkie dus! Helaas kwam Trevin op bord 8 niet helemaal lekker in zijn spel met de zwarte stukken en moest hij de strijd al vroeg staken. Menno had al vroeg in zijn partij naar eigen zeggen een risico genomen door twee lichte stukken voor een toren en pion te ruilen. Het risico bleek mee te vallen en zijn tegenstander bood een remise aan, wat na overleg met de teamcaptain door onze topspeler op het 5e bord graag aangenomen werd. JLB Boonstra had ondanks de vroege tegenvallers van voor de partij echter de smaak te pakken (wat moeten we ook zonder hem), kreeg ook een remiseaanbod maar speelde in tegenstelling tot Menno dapper door (het schijnt dat Peter Brouwer het erg optimistisch vond) om vervolgens smaakvol op bord 3 te winnen. Ikzelf kwam op bord 2 met de zwarte stukken naar eigen zeggen maar beroerd uit de opening maar kwam er door een wat te passieve zet van mijn tegenstander mee weg. In een gelijkwaardig middenspel kreeg ik wat initiatief terug en kon ik door een foutje een stuk winnen, niet veel later dames ruilen en ook een vol punt pakken.

Na 4 partijen staan we keurig met 2,5-1,5 voor. De vier overige borden lijken we allemaal goed te staan, al moet Geart Jacob op bord 1 onder tijdsdruk toch in een remise berusten en geeft Thomas op bord 4 naar horen zeggen in enkele zetten de partij uit handen en verliest. En dan staat het 3-3. Alles in principe nog mogelijk, ware het niet dat ook Julian in een enkele zet zijn partij volledig weggeeft en uiteindelijk verliest. Plots hangt alles van invaller Janko af die op bord 7 met de witte stukken geweldig staat, mits hij een gaatje in de verdediging van zijn tegenstander kan vinden, wat hij natuurlijk op fraaie wijze doet. Hoe kan het ook anders met dit soort toptalenten. De dame komt de zwarte stelling binnen en dreigt middels een paar tussenschaakjes onvermijdelijk een zwarte toren te snoepen. Zijn tegenstander ziet dat hij verloren staat en geeft op, waarmee Janko de gelijkmaker scoort.

-Erwin

ps; het schijnt dat de volgorde waarin de partijen zijn afgerond iets anders. Blijkbaar was ik al als derde klaar, verloor thomas als vierde (dus 2,5-1,5 achter ipv voor), speelt GJ remise (3-2) en wint JLB (3-3). In plaats van vroeg de leiding te pakken hebben we dus een geweldige comeback gemaakt!

2 reacties

  1. Volgorde klopt overigens niet helemaal, bij een stand van 1,5 – 0,5 in het voordeel van SC Leeuwarden 2, wist Erwin zijn partij te winnen. Thomas verloor vervolgens, waarna ik de winst naar mij toe wist te trekken. We hebben dus niet voor gestaan tijdens deze wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *