FJK: Steengoed Koningskoppel B-Kampioen

De voorjaarsvakantie 2015 was weer tijd voor het Bogerman Schaakfestijn oftewel het Individueel Fries Kampioenschap Jeugdschaken. Mid Fryslân was met een respectabele afvaardiging present in Sneek en positief was ook dat onze vrienden uit Heerenveen met 2 schakertjes aanwezig waren. De zaterdag was gereserveerd voor de E-jeugd en de eerste ronde van de AB-jeugd. De maandag en dinsdag was het volle bak voor de D- en C-jeugd, en voor de andere rondes van de AB’s.

Jammer genoeg kon onze Michael Kroes die zaterdagmiddag niet meespelen bij de E-jeugd, en met enkele andere afzeggingen bleven er maar 8 deelnemers over in dit speelveld. Waar is de tijd gebleven dat er 40 of meer enthousiaste kinderen schaakten? De subjectieve waarnemer zag dat dit de organisatie wel zorgen baarde, maar helaas leidt het nog altijd niet tot serieuze vraagtekens bij de FSB. De jeugd boeit het overigens niet, die schaakten met veel plezier. Melle Dijkstra (Opsterland) werd kampioen, gevolgd door Nemo Ding (Sneek) en Martijn Kooistra (Philidor). Silke van Ruiten scoorde weliswaar geen punten, maar wel het meisjes E-kampioenschap en daar wordt in Sneek op een leuke manier altijd terecht aandacht aan geschonken.

Ondertussen waren Speurders duo Snuf en Snoef erachter gekomen dat er bij de indeling van de AB-jeugd iets niet helemaal fris geurde. Beide dames verdwenen voor langere tijd in het wedstrijdleiders hok van Wytze van de Zee en kwamen tot de conclusie dat alle ratings van de spelers verkeerd genoteerd stonden en dit tot een vreemde eerste ronde leidde. Ook kwam de vraag op tafel waarom de 6 A’s en de 9 B’s niet in een aparte competitie speelden, het veld leek daar immers perfect geschikt voor. Maar niet getreurd, linksom of rechtsom, Jelmer Steenstra, Femke Koning en Lammert de Vos kregen de eerste ronde toch wel op hun lazer.

De maandagochtend stonden er 7 Mid Friezen in Sneek te popelen om te schaken. Bij de D-jeugd kwamen Stefan Veltman, Marijke de Vos en Michael Kroes aan de start. Marijke gunde clubgenoten Stefan en Michael een puntje, speelde veel partijen heel goed, maar kon niet altijd de winst binnen halen. Met een bye en winst tegen Sneekster Dyanta Osinga nam ze wel 2 punten mee naar Jirnsum. Michael speelde wisselvallig, legde het af tegen Stefan, won van Marijke, verloor van enkele sterkere D-spelers, maar scoorde opvallend goed tegen zijn mede E-spelers. Zowel E-kampioen Melle Dijkstra als de nummer 2 van zaterdag Nemo Ding gingen eraan tegen Michael en ook E-topper Dylan Sealy mocht erg blij zijn dat hij met remise wegkwam. Het doet vermoeden dat Michael bij deelname in zijn eigen E-groep op zaterdag kans op de titel had kunnen maken. Nu eindigde hij met 4,5 punten op de 14e plek in het D-speelveld. Stefan speelde goed op niveau, hij pakte punten tegen E-spelers en de zwakkere D-spelers, maar kon niet winnen van de top van het D-speelveld. Met 5,5 punten eindigde Stefan dinsdag op een mooie en verdiende 6e plaats.

Marijke en Michael Stefan

 

Bij de C-jeugd kwamen 2 bekenden aan de start, onze eigen Janko Eelsingh en Aldeboarnster Jop van Velzen die bij Heerenveen schaakt. Deze groep speelde in 2 dagen een hele competitie. Jop speelde keurig in zijn eerste FK, pakte punten tegen lager geklasseerde spelers en eindigde met 3 punten op de 7e plaats. Janko deed het net 1 stapje beter, hij won nog van Jop, maar kwam op de dinsdag de hele top van de Friese C-jeugd tegen en dat leverde helaas geen punten op. Met 4 punten eindigde Janko op een knappe en verdiende 6e plaats.

Jop en Janko Lammert en Jelmer

 

Dan terug naar de AB-snurkers. Lammert had het zoals verwacht zwaar in dit sterke speelveld. Een bye in de 2e ronde leverde wel een puntje op, Lammert gunde Jelmer en Femke een punt en kwam in de laatste ronde Lennert Balt uit Sneek tegen. Zelden hebben we Lammert zo’n beste partij zien spelen, hij won scherp als een Vos een stuk in de opening, drukte Lennert secuur steeds verder van het bord, ging een ingewikkelde combinatie aan die een Toren opleverde en schoof zo de partij uit naar winst.  Ook de demonstratie op de Mid-Friese FK Afterparty liet zien dat zelfs volwassenen er nog heel wat van konden leren.

Femke speelde een vreemd toernooi, iets wat vooral door de gekke indeling veroorzaakt werd. In de eerste 2 rondes moest ze tegen sterke A-spelers schaken, kreeg door een fout ingevulde rating een onterechte bye in ronde 3 en moest toen eigenlijk nog aan haar toernooi beginnen. Dat leverde 2 punten op tegen 2 minder sterke B-spelers. Alleen de knappe plusremise tegen de sterke Jan Bosma bleek de enige partij op haar eigen niveau.  Toch stond Femke vlak voor de laatste ronde gedeeld 1e met 3,5 punt en kon zelfs nog algeheel B-kampioen worden. Maar in plaats van dat ze tegen de andere kanshebber Abe Algra of tegenstreefster Merel Balt mocht spelen, kreeg ze opeens A-kampioen Jouke Bakker tegenover zich. Ondanks een zeer knappe partij kon Femke dat nooit redden, was op slag kansloos voor de titel, maar toevallig wel gegarandeerd van de titel bij de B-meisjes. Het leverde Mid Fryslân en natuurlijk Femke Koning wel een prachtig Fries Kampioenschap op.

Dan Jelmer Steenstra nog, en ook voor Jelmer verliep het toernooi opvallend curieus en toch goed. Na verlies in de eerste ronde en 2 knappe remises in de 2e en 3e ronde begon Jelmer aan een opmars vanuit het achterveld. Met winst tegen Lammert en Lennert kwam hij in de voorlaatste ronde de sterke A-speler Jorn Brouwer tegen. Je kan dan nog zo goed spelen, maar het verschil is gewoon te groot en met 3 punten mocht Jelmer aan de laatste ronde beginnen. Terwijl het leidende duo Abe en Femke ingedeeld werden tegen de top van de A-spelers en 2 andere concurrenten met 3 punten vrij snel remise overeenkwamen, mocht Jelmer aantreden tegen Merel Balt. Jelmer kwam vrij snel een Loper voor, maar slaagde er daarna in elk risico op te zoeken wat mogelijk was. Het kostte hem een stuk, en bijna nog een stuk, maar Lucky Jelmer had de mazzel dat Merel ook niet alles zag. Nadat de meeste stukken van het bord waren, kon Jelmer prima afwikkelen naar een gewonnen eindspel en zijn 4e punt. En daarmee werd het ook duidelijk dat Jelmer alle B-spelers in de laatste ronde had ingehaald en daarmee verrassend algeheel B-kampioen was geworden.

Mid Fryslân krijgt met het dubbele B-kampioenschap voor Femke en Jelmer een prachtige beloning voor de afgelopen 5 jaar opbouw van het jeugdschaken in Akkrum. Jelmer mag zeker naar het NK in Rotterdam, voor Femke is het wachten op de uitslag van de plaatsingscommissie bij de AB-meisjes.

Femke en Jelmer B-Kampioen

Mid Fryslân feliciteert Jelmer Steenstra en Femke Koning met dit prachtige resultaat !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *