Jelmer Steenstra wint B-groep op FK Schaken

In september organiseerde het 175 jaar oude Philidor het Fries Kampioenschap schaken in Leeuwarden. Er werden 7 ronden gespeeld, waarbij de sterkste spelers in de A-groep ingedeeld worden en de spelers met een wat lagere speelsterkte de B-groep vormen. Over het algemeen is de B-groep daarmee een bron van aanstormend talent, waaronder Jelmer Steenstra en Femke Koning van ssv Mid Fryslân. In de A-groep waren supertalent Osama Arabi van ssv Mid Fryslân, oud-Akkrummer Erik Sparenberg en Jan Hania uit Grou kanshebbers voor de titel. Peter Koning werd op het laatste moment gepromoveerd naar de A-groep, een uitdaging.

Het FK begon voortvarend voor Peter Koning (rating 1788), de verrassing in ronde 1, met winst op de sterker geachte Ferdi van Bavel (rating 1926) uit Heerenveen. Al gauw kom je daarna de topspelers tegen, ondanks goede partijen tegen Erik Sparenberg (2074) en Jan Hania (2194) sta je dan na 4 uur schaken met lege handen. Wel haalde de partij tegen Jan Hania het Friesch Dagblad, Jan kreeg daarvoor de spektakelprijs, maar analyse liet zien dat Peter in tijdnood een duidelijke remisekans had gemist.

Osama Arabi, voormalig Grou en lid van ssv Mid Fryslân, is in korte tijd erg sterk geworden, inmiddels een speelsterkte van 2158. Vorig jaar won hij verrassend het Hoogeveen Open toernooi. Osama is voor de KNSB competitie naar Philidor 1 verhuisd, waar hij met ex-Mid Friezen Erik Sparenberg en Jippe Kamstra samen speelt. Op het FK begon Osama met een remise, maar pakte daarna 3 punten op rij. In ronde 5 volgde de strijd om de titel tegen Amir Nicolai uit Dokkum. Hoewel Osama in de FSB competitie nog van hem had gewonnen, moest hij nu zijn meerdere erkennen in Amir, die daarna onbedreigd Fries Kampioen kon worden. Osama won zijn laatste 2 partijen nog wel, waarbij vooral de partij tegen Erik Sparenberg in rond 7 zeer fraai was, maar meer dan een gedeelde 2e plaats zat er dit jaar niet in.

In de B-groep begon Femke Koning uit Nes (rating 1653) erg sterk met 2x winst en 2x remise. Jelmer Steenstra uit Akkrum (rating 1525) begon zelfs nog beter met 4 winstpartijen. Niet verwonderlijk als je weet dat deze 2 talenten afgelopen jaar veel sterker zijn geworden en met Mid Fryslân 2 ruim kampioen zijn geworden in de FSB 1e klasse. In ronde 5 volgde de machtsstrijd Jelmer – Femke, een Mid Fries onderonsje die (naar verwachting) in remise eindigde. Op dat moment bleven de Mid Friezen duidelijk kanshebbers voor de 1e én 2e plaats in de B-groep. Maar in de laatste 2 ronden bleek Femke niet op haar best, verloor helaas 2x van sterke spelers en eindigde uiteindelijk als 8e met 3,5 punten uit 7 wedstrijden.

Jelmer Steenstra uit Akkrum speelde een geweldig toernooi. Zijn winst in ronde 2 tegen Ilya Bondarev (1656) en in ronde 4 tegen Pieter Hoekstra (1659) leverden hem al de spektakelprijs in de B-groep op. Na de remise tegen Femke in ronde 5, herhaalde hij dat nogmaals in ronde 6 tegen Elmadani Bokal (1603). Deze laatste partij bleek dermate indrukwekkend dat schaakverslaggever Dolf Wissman hier op vrijdag 14 oktober zijn schaakrubriek in het Friesch Dagblad aan wijdde, met als commentaar: “Die Weense opening tegen Bokal … en het vervolg … dat was inderdaad een prachtpartij! Je kunt betogen dat hij er om vroeg en de zaak in hogere zin wel heel snel beslist was, maar je speelde het nagenoeg perfect, dat zie je niet vaak op FK-Groep B-nivo!”. Rest ons nog te melden dat Jelmer in de slotronde aan remise genoeg had om met 6 punten uit 7 wedstrijden ruim Fries Kampioen in de B-groep te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *