Jelmer Steenstra wint zijn eerste partij bij de senioren!

Jelmer Steenstra wint zijn eerste partij bij de senioren!

De toekomst van Mid Fryslân staat of valt met onze jeugd en hoe deze door gaat stromen naar de senioren. Heel mooi dus dat, toen bleek dat de senioren oneven waren, Jelmer bereid was zijn eerste partij bij de senioren te spelen. Het bleek een belofte te worden voor de toekomst. Daarnaast de bijzondere situatie dat 4 partijen in de interne gelijk telden voor de viertallen wedstrijd Mid Fryslân 2 tegen Mid Fryslân 1 !

 

Jelmer Steenstra-Jesper van der Heide  1-0

Het begin kwam beide partijen goed uit en ontwikkelde snel. Later kwam Jesper met een paar trucjes waar Jelmer niet voordelig uit kwam en Jesper een kwaliteit won. Maar later sloeg Jelmer zijn slag terug en stonden ze weer gelijk. Bij het eindspel was het Jelmer die er een mooi afsluiting van maakte en Jesper gaf op. Daarmee was het voor Jelmer in zijn eerste (korte) partij bij de senioren gelijk een fraaie overwinning.

Siard Eijzenga – Thomas Douma 1-0

Al kort in de opening was het Thomas die een grote fout beging. Hij moet het bekopen met een Toren achterstand. Dit leverde hem echter wel een groot ontwikkeling-  en aanvalsvoordeel op. Hij probeerde het Siard zo moeilijk mogelijk te maken. Hiervoor offerde Thomas nog een loper op, maar het mocht niet baten. Siard Kwam teveel materiaal voor en Thomas gaf op. Niet alleen een punt in de interne, maar ook 1 – 0 voorsprong voor team 1 in de viertallen wedstrijd.

Peter Koning – Erwin Koning 1- 0

Peter opende in dit Koninklijke duel gelijk aanvallend tegen zoon Erwin. De gebruikelijke druk op de zwarte Koningsstelling nam toe en verder toe. Erwin moest verdedigen en keuzes maken hoe die verdediging het beste gevoerd kon worden. Alleen is vooruit verdedigen vaak veel beter, maar ging Erwin achteruit verdedigen, waardoor de zwarte stelling er niet beter op werd. Het voordeel werd uitgebuit met een massale afruil, waarbij Erwin een dubbel pion en Peter een pion voorsprong overhield, maar ook 3 vrijpionnen in het centrum. Dat was voor Erwin niet te stoppen, maar hij speelde stug door tot de mat de partij een halt toeriep. Daarmee ook 2 – 0 voor Mid Fryslân 1.

Appie Kamstra – Johnny Visser 0-1

In deze partij werd al snel afgeruild en het tempo zat er flink in. Plotseling kwam Appie een pion voor te staan maar Johnny wist deze al snel terug te pakken. Na een dappere aanvalspoging van Appie  wist Johnny toch zijn pion door te laten lopen en gaf Appie het op.

Julian  Frijlink – Frans Lagerwaard 0 – 1

Julian opende rustig met d4 en Frans reageerde ook op rustige wijze. Nadat allebei hadden gerokeerd  gooide Julian de vlam in de pan. Frans vlamde terug waarna een open en van beide kanten een aanvallende partij ontstond. Van de 16e tot de 24e zet vlogen er allerlei stukken van het bord en bleek Frans ineens een loper tegen een pion  voor te staan. Dat liet Julian niet op zich zitten en veroverde er nog een pion bij. Frans moest diep nadenken om een plan te vinden om zijn voordeeltje uit te buiten, hetgeen nog niet makkelijk was. Julian is een taaie rakker en verdedigde en dreigde op zijn beurt weer, waarbij Frans regelmatig in het nauw werd gedreven. Aangekomen bij het eindspel waren beide stellingen geheel opengereten en dreigden beide spelers een aanval op de koning. Intussen had Frans een vrijpion weten te organiseren die druk gaf en door Jurian moest worden verdedigd. Na nog diverse schermutselingen, waarbij de koning van Frans het moeilijk had, lukte het Frans om de vrijpion te laten promoveren tot dame. Pas na 7 zetten kon daarmee Julian worden mat gezet. Wat een taaie rakker is die Julian!

Menno Steenstra – Geart-Jacob de Jong 0-1

In de opening ging het de eerste zetten gelijk op. Op zet 9 besloot Menno de lopers af te ruilen, hier maakte Geart-Jacob een fout door met dame terug te slaan. Vervolgens kon Menno zijn paard in het centrum plaatsen en daarmee de dame van Geart-Jacob aanvallen, dit kostte Geart-Jacob een extra zet die ten koste ging van zijn stelling. Na dit voordeeltje te hebben binnen gehaald besloot Menno met zijn andere paard de losstaande centrumpion te slaan, dit was echter een klein beetje te overmoedig, het zag er mooi uit maar Geart-Jacob kon vervolgens de dame van Menno vastzetten. Dit resulteerde in een paard voorsprong voor Geart-Jacob. Menno verdedigde zich kranig maar moest uiteindelijk toch gedwongen afruilen waarbij zijn pionnen van het bord vlogen. Dit deed Menno doen besluiten op te geven. En hiermee was de 4-0 overwinning van MF1 een feit!

Ymco Leyenaar – Jeroen Sparenberg 0-1
In het verhaal van het sterke paard kreeg Ymco als eerst een prachtpaard. Daarmee had Ymco de aanval maar koos uiteindelijk voor een drukkende aanval. Met manoeuvreren op de millimeter kwam Jeroen er toch uit toen Ymco zijn paard opgaf voor een toren. Vervolgens gaf Ymco een volle toren om Jeroen zijn sterke paard op te ruimen. Uiteindelijk was dit genoeg voor Jeroen om te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *