Jerommeke wint Wintersnel 2018

Tussen kerst en oud en nieuw organiseert Mid-Fryslân ieder jaar het Winter Snelschaak Toernooi, waarbij het deelnemersveld bestaat uit senioren en jeugdleden, ex-leden en leden van bevriende schaakverenigingen, vrienden en vriendinnen, ooms en tantes, opa’s en oma’s, collega’s, medestudenten en ander niet nader te noemen volk. Deze editie werd in de Lantearne verschaakt vanwege een verbouwing in thuishonk Kromme Knilles. Gelukkig is de Lantearne op steenworp afstand en wisten de meeste schakers met enige hulp van verkeersregelaar JLB de speellocatie te bereiken.

Onze indelingsspecialist had net als voorgaande jaren weer een aanmeldingsformulier gemaakt waarbij de deelnemers zelf hun rating en categorie konden opgeven. Dit leidde (bewust of onbewust) weer tot een aantal leuke inschrijvingen. De opgegeven rating varieerde van middelmatig tot GM of SKY high, een muur van 2880 en zelfs iemand met een rating van 5141 (wat waarschijnlijk 1541 had moeten zijn). Opvallend was dat veel oud jeugdleden van Mid Fryslân, als Damian, Erben, Piter, Stefan en Germ, de weg naar het schaakbord weer hadden gevonden!

De eerste kwalificatie ronde is qua indeling altijd een mix tussen jong en oud, clubschaker en recreant. De jeugd en recreanten krijgen dus de kans om van de gevestigde namen te winnen en dat ging met name de jeugd weer goed af! Zo wist Robin van der Velde 2 van de 3 wedstrijden te winnen, doorbrak Jelte Reitsma de muur van Johnny Visser, en dolf voormalig MF2 mascotte Carlo de M. op tijd het onderspit tegen Doutzen Hoekstra! Het verlies van Peter Koning tegen zijn angstgegner Wiebe Oppenhuizen was daarentegen weinig verrassend.

Na de eerste kwalificatieronde begonnen de heren Koning sr en Sparenberg de grote indelingsmanipulatieshow. De indeling van de 2de kwalificatieronde was absoluut niet op basis van de resultaten uit ronde 1. Voor het verloop van het toernooi maakt dat niets uit want ook bij de indeling voor de finalepoule heb je bij deze heren niets aan resultaten uit het verleden (lees kwalificatie ronde 1 en 2). Opvallend in deze ronde waren de winst van Janko Eelsingh op Geart Jacob de Jong en de winst van Wytze van der Zee op Jeroen Sparenberg. In de lagere poules pakte Germ van den Akker zomaar 2 punten, won Marrit Kooistra haar eerste punt, en wonnen Piter Vellinga en Jelmer van Steinvoorn al hun 3 partijen!

In de finale sneuvelden weer veel grote (bij)namen, zo wist de Kingdestroyer niet van een Koning te winnen en was Menno toch niet beter dan Jelmer. Ook Johnny de ‘Wall’ en  Jan Bosma de kampioen van vorig jaar konden het dit jaar niet waar maken in finales.  Wie wel excelleerden waren de indelingsdeskundigen zelf. Uiterst verdacht blijft het natuurlijk wel, want hoe kan het dat, om maar eens wat namen te noemen, een Wytze van der Zee of Peter de Jong in de A-poule zitten en een Mid Friese grootheid als GJdeJ, het Lippenhüster puntenkanon Johan Meirink of het Heerenveense talent Ferdi van B. in de B-poule blijven steken. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat volgend jaar de indeling wordt uitbesteed aan de volledig onafhankelijke en onomkoopbare Wytze!

Poule F werd een prooi voor Stefan Veltman, die alle 7 partijen won. Carlo de Moor en Damian Groen pakten beide 5 punten, Carlo won de onderlinge match en werd dus 2e.

Poule E werd gewonnen door Femke Koning, de voorrondes overleefde ze niet zo goed, maar in de finalepoule won ze 6 partijen. Osama Arabi werd knap 2e met 5 punten, vlak voor zijn vader Fawaz en Jelle de Jong die beide op 4 punten eindigden.

Poule D, een poule vol met tieners, ging overtuigend naar Tjeerd de Jong met 6,5 punt, gevolgd door Menno Steenstra met 5 punten. Knap was de 3e plek voor Piter Vellinga met 4,5 punt, zulke talenten moet Mid Fryslân snel weer contracteren.

Poule C bleek een poule waar iedereen van iedereen kon winnen. Een gedeeld eerste plaats was er voor Ruurd de Jong en Jan Hans de Jong met 5 punten. De 3e plaats ging naar Frits Heidinga 4 punten.

Poule B werd makkelijk in beslag genomen door Peter Koning, in de laatste ronde was de winst al binnen en kon gerust een puntje afgestaan worden aan een minder bedeelde speler. Lippenhûster Johan Meirink werd 2e met 5 punten en gedeeld 3e werden Hielke Gorter en Geart Jacob de Jong.

Poule A tenslotte werd verrassend, maar overtuigend gewonnen door Jeroen Sparenberg met 6 punten, hij verloor alleen van Arjan Pragt. Maar liefst 3 spelers werden gedeeld 2e met 4,5 punt. Erwin Koning won beide onderlinge duels er werd dus 2e. De kampioen van vorig jaar Jan Bosma werd dit jaar 3e en Arjan Pragt officieel 4e in deze sterke poule.

Nadat de laatste vlag was gevallen verzorgde Peter K. de prijsuitreiking, iedereen mocht een prijs mee naar huis nemen, en traditioneel verliep dit weer in volledig omgekeerde volgorde. Na het gezamenlijk opruimen werd het feest nog even tot in de kleine uurtjes doorgezet in Kromme Knilles!

2 reacties

  1. Wat een finale, laatste ronde tegen een Koning en de winnaar zou het toernooi winnen. Iedereen droomt ervan , het was alleen net iets mooier geweest om van Koning sr te winnen.

    Verder: team 2, team 2, team 2, team 2!

  2. Het was een prima toernooi !! Prettige speelzaal, lekker ruim en licht. Complimenten voor de dames achter de bar, zij hielden van alle aanwezigen nog het meest het hoofd koel. Ook de koelkast was prima gevuld. Uitstekende randvoorwaarden om een mooi toernooi te spelen. En dat was ook te merken aan het goede humeur van het schaakvolk. Ook nog allemaal met een prijs naar huis, dus in 2019 weer van de partij !

    Kleine opmerking richting de schrijver van het verslag, PdJ had in de voorronde 5,5 punten bijeen-gescharreld, die plaats in de A-poule was derhalve volledig verdiend. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *