Jeugd doorbreekt Senioren

Johnny Visser – Janko Eelsingh         0,5-0,5

De eerste partij voor Janko in de seniorencompetitie, en dat tegen de ervaren Johnny.  Maar een verkorte partij van een half uur per persoon per partij is zeker geen voordeel voor Johnny, zeker als je weet dat Janko de jeugdkampioen van afgelopen seizoen is. De partij ging van  beide kanten lang gelijk op, waarschijnlijk de beste partij van de avond. Tot Johnny onder tijdsdruk een voordeel van enkele pionnen zag verdwijnen door verlies van een Paard. Na afruil van de Dames, kwam er een stelling op het bord met 6 pionnen tegen een Paard en 3 pionnen. Na een goede analyse kwamen de heren remise overeen, en dat was voor beide een prima resultaat.

Maurice Brenkman – Jelmer Steenstra       0 -1

Een jeugdkampioen tegen een beginnend schaker, dat levert vast iets moois op. Het begin ging gelijk op, rustig ontwikkelen. Daarna een grote afruil, maar die liep fout af voor Maurice, en Jelmer won een Paard. Daarna stortte de stelling van Maurice in en kon Jelmer gemakkelijk zijn eerste punt bij de senioren binnenhalen. Maurice was eigenlijk best trots op zijn partij, totdat dat stomme Paard hinnekend van het bord galoppeerde.

Piter Vellinga – Lammert de Vos         1 – 0

En ja, de indeling kan er ook toe komen om 2 jeugdspelers in hun eerste senioren partij tegen elkaar te laten spelen. Lammert kwam een Toren achter te staan, maar in plaats van dat het Paard terug pakte, zette Lammert b6 en vergat dat datzelfde Paard ook zijn Dame kon slaan. Met zoveel stukken achter is het lastig spelen, en Piter pakte gelijk zijn eerste senioren punt.

Jeroen Sparenberg – Peter de Jong       1 – 0

De grootmachten van MF1 tegen elkaar, Peter baalt er gelijk van dat hij tegen Jeroen niet f4 als eerste zet  tegen krijgt, want daar had hij zich op voorbereidt. Wel kwam er een ingewikkelde stelling op het bord waarbij de stukken van Jeroen iets beter samen speelden. Voordat Jeroen echt het centrum kon openbreken, kwam Peter opeens met zijn dame in het drukke centrum staan. Een snelle combinatie leek Jeroen dame winst te geven waarna Peter zich gewonnen gaf.

Jesper van der Heide – Julian Frijlink     0 -1

Twee talenten tegen elkaar die van MF3 van MF2 zijn gepromoveerd.  Als opening werd een variant op het Siciliaans gespeeld. Na het rustig opbouwen van beide kanten,  gaf Jesper per ongeluk een pion weg. Daarna probeerde wit door agressief  spel  weer een pion terug te winnen. Dit kon echter verdedigd worden. Tijdens een aftrek aanval van wit kon zwart, door met een stuk te slaan, schaak geven en hiermee tevens een diagonaal vrijgeven aan de zwarte Loper. Die Loper viel een ongedekt Paard aan. De afterk aanval van wit werd zo omgezet in een Paardwinst voor zwart en wit gaf op.

Erwin Koning – Thomas Douma     0,5-0,5

Vorig seizoen nog de talenten van het 3e team, nu de sterke schakers van MF2. Nadat Thomas al vrij snel aan begon te vallen mocht Erwin gaan verdedigen. Zwart kon er echter niet doorheen komen en na enkele mislukte valletjes en een hoop afruilen werd er simpelweg een remise van gemaakt.

Ymco Leijenaar – Geart Jacob de Jong    0,5-0,5

De strijd tussen team 1 en team 2, en dat ging lange tijd gelijk op. Het leek bijna een normale partij en eindige onbeslist. Wel de langste partij van de avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *