Jeugd enthousiast over Talententeams Jeugd Schaak Noord

Zaterdag is de laatste ronde van de jeugdclub competitie gespeeld. Het initiatief om drie talententeams onder de stichting te hangen die het NK ABC in Assen organiseert is bijzonder geslaagd te noemen. Bij de afzonderlijke clubs zijn niet genoeg jeugdschakers aanwezig om een team samen te stellen. Vandaar dit alternatief voor de jeugd om leeftijdsgenoten met dezelfde interesses te ontmoeten en het plezier in schaken mee te delen. De jeugdschakers gaven bij de afronding aan er graag mee door te gaan. Daarnaast noemden ze training en naar het ONJK gaan als activiteiten om mee door te gaan.

 

Als locatie voor de door het talententeam georganiseerde ronde werd natuurlijk Assen gekozen. De Maasstee bleek een mooie locatie tegen een redelijke prijs. De geplande bekerwedstrijd tussen Spassky’s en Zevenaar ging niet door: de sneeuwval belemmerde een reis voor de schakers uit Zevenaar.

Haren heeft wél een eigen team in de promotieklasse omdat Kees Romijn veel goed werk doet en een vaste groep jeugdschakers om zich heen heeft verzameld. Het team stond zelfs op de eerste plaats na de eerste vijf rondes. Ons eerste team mocht in de eerste ronde op zaterdag proberen Haren van plek één af te halen. Dit ging bijzonder goed. Gerbrich was de eerste die won. Ze zette haar stukken goed neer en toen ze eenmaal haar centrumpionnen naar voren dirigeerde was stukverlies voor NJC-icoon Tim Bredek niet te voorkomen. Daan was ondertussen begonnen met een stevige aanval op de zwarte koning op de damevleugel van Joris Spanjer. Joris kon het niet drooghouden toen Daan ook nog het centrum opende. Femke had een taaie tegenstander in Bart Siebring. Ze kon er met zwart niet doorheen komen en moest in remise berusten. Hiermee stelde ze de winst van het team wel veilig. Jonas wist Loek steeds verder positioneel te overspelen. Langzaam werd wit opgerold, eerst moest de koning in het centrum blijven, daarna werd één pionnetje gewonnen en vervolgens kwam Jonas beslissend met een toren op b2 binnen. 3,5-0,5

Team 2 speelde tegen het sterke BSG, vorige keer overwinnaar van team 1. Het werd een spannende match. Jelmer speelde voor het eerst en moest wennen aan de sterke tegenstand. Na een fout in de opening restte er een dubbelpion op de e-lijn en een zwak veld op f7. Er viel niks meer aan te redden. Ook Janko kreeg het moeilijk en kon het niet bolwerken. Het was dus aan Sven en Tijmen Hofstra om de stand gelijk te trekken. Tijmen was goed in vorm en nam ruim de tijd om al zijn talent in te zetten. Hij kwam een paar pionnen voor te staan en leek te winnen, maar ruilde af naar een razend ingewikkeld dame eindspel met ieder twee pionnen. Tijmen ging er nog eens goed voor zitten, rekende veel en langdurig en bedacht een plan om met zijn koning naar de witte koning te lopen en de partij te beslissen. Knappe prestatie. Sven probeerde nog lang om de 2-2 neer te zetten maar moest in remise berusten.

Ook het derde team verloor uiteindelijk met 1,5-2,5 van Minerva. Oscar kon het helaas niet lang volhouden tegen de 1600+ tegenstander. Bord twee is eigenlijk ook wel erg zwaar. Robin Gibcus stond na de opening best wel goed tegen oud Paardenspronger Levi Nies. Hij verloor alleen een paar tempo’s, nam een risicovolle pion op b7 mee en zette zijn paard op c1 neer. Er ontstond daardoor een geweldig ingewikkelde tactische stelling. In deze stelling (zie afbeelding) speelde Robin helaas niet het kritische Lxd5 maar Lh3, waarna Pxf4 besliste. Jammer want het bleek later het verschil tussen gelijk spel of verlies. Thijmen Nawijn kwam in deze fase namelijk steeds beter te staan en leek te gaan winnen. Na de opening stond Thijmen onder zware druk van Oseb Merkon. Oseb offerde hiervoor wel een pion. De damevleugel van Thijmen werd uiteen gereten en de zwarte pionnen waren zwak en moesten met stukken verdedigd worden. Echter zodra Thijmen een tegenstoot in het centrum kon plaatsen, kantelde de partij en won Thijmen een stuk en de partij. Aan Robin Bruins de taak om de 2-2 te maken. Hij kwam er alleen niet doorheen en kon niet aan een gelijk spel ontkomen.

 

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

 

Omdat Almere in de zesde ronde won kon dit team met een gelijk spel de Promotieklasse Noord Oost winnen. Dat moest in de laatste ronde tegen Minerva gebeuren. Het werd nog een heel spannende match. Bord 1 en bord 4 van Minerva wisten hun tegenstanders te verslaan en met 2-1 op het scorebord moest bord 2 van Almere winnen. Dit lukte op een prima manier. De stelling van de speler van Minerva bevatte rondom de koning nogal wat gaten en om dit te herstellen moest hij twee pionnen opgeven, waarna het eindspel voor Almere gewonnen was. Almere dus kampioen en zeker verdiend. Vorige keer wonnen ze van team 1 en hun enige verliespartij was een reglementaire 4-0 in ronde 2.

Ons eerste team kon hierna alleen nog maar voor de tweede plaats spelen. Concurrent voor die tweede plaats was Haren, waar ons tweede team tegen moest spelen. Het tweede team bleek een enorme hulp voor het eerste team.

In de match van het eerste team zorgde Gerbrich héél snel voor een 1-0 voorsprong. Femke moest tegen een andere Koning (de Duitse tak) en kreeg een stuk cadeau. Hier dus al snel een tussenstand van 2-0. Jonas had een incident met de klok die aan zijn kant doorliep nadat hij hem had ingedrukt. Het kostte hem niet alleen veel tijd, maar ook een groot deel van zijn concentratie. Het was de vraag of hij zijn betere stelling wel kon converteren naar een punt. Daan had een taaie stelling, die vermoedelijk goed was. Dus we verwachtten iets van 3-1. In dat geval zou Haren met 3,5-0,5 moeten winnen om gelijk te eindigen.

Het tweede team was alleen van plan om meer dan een half punt te scoren. Tijmen speelde in het begin erg goed tegen Loek en leek een overwicht te hebben. Hij ontspoorde echter ergens en verloor alsnog. Jelmer had het ondertussen ook moeilijk. Hij was een kwaliteit achter geraakt, maar wist zijn stelling goed gesloten te houden waardoor de zwarte torens niet binnen konden dringen. Sven offerde in de opening een pion en had sterke paarden op c4 en f5. Dat leek meer dan genoeg compensatie. Janko speelde een scherpe Siciliaan. Tegenstander Tim leek te weten wat hij deed, maar in het manoeuvreren was Janko beter. Hij ruilde af naar een eindspel met twee torens en twee lopers tegen twee torens en twee paarden. Positioneel legde hij vervolgens een meesterwerkje neer op het bord. Keurig de stelling openen met f7-f5 om de lopers actief te maken. Het einde heb ik niet gezien, ik weet alleen dat Janko een erg goede partij won. Ondertussen had Jelmer zijn stelling met goed spel binnen de remisemarges gehouden. Misschien dat hij zelfs wat beter stond toen tot remise werd besloten. De uitkomst van de match hing van de partij van Sven af. Het werd een heerlijke partij. Sven zette de witte stelling steeds verder onder druk en wist zijn geofferde pion op de h-lijn terug te winnen. Zijn tegenstander kon op een gegeven moment geen goede zet meer doen en moest opgeven. Daarmee zorgde team 2 voor de verrassing van de dag: winst op Haren.

De overwinning van team 2 betekende dat Daan remise kon nemen. Jonas wist helaas zijn betere stelling uit de Ben Oni niet om te zetten naar winst. Hij hoefde niet te vechten voor remise, want een dominant paard op c6 hield ondanks een pion minder alles onder controle: 3-1 voor team 1

Het derde team speelde in de laatste ronde tegen BSG. Oscar en Thijmen verloren beiden snel. Voor Oscar weer net een te sterke tegenstander, maar Thijmen had ik van tevoren wel een goede kans gegeven. Zijn tegenstander speelde echter heel goed en één fout in de gesloten Siciliaan was voldoende voor verlies. Robin Gibcus verraste met een goede overwinning tegen een tegenstander met een veel hogere rating. Het is leuk om te merken dat Robin in drie zaterdagen JCC het gat tussen de landelijke jeugdtop en de jeugd bij SC Ten Boer heeft kunnen slechten. Robin was zelf minder tevreden over zijn partij. In de analyse moest hij echter toch wel toegeven dat hij (na een foute zet in de opening) veel had gezien en tactisch sterk had gespeeld. Top, Robin.
De andere Robin stond ondertussen een paar pionnen achter. Ik hoopte nog op zijn actieve dame en paard, maar het was juist zwart die met zijn dame de witte stelling kon binnendringen en voor de winst zorgde.

Eindstand
1. Almere 11-18,5
2. Talententeam Jeugd Schaak Noord 1 10-19
3. Haren 8-17
4. BSG 8-14
5. Talententeam Jeugd Schaak Noord 2 7-14
6. Minerva 6-11,5
7. Hoogland 4-10,5
8. Talententeam Jeugd Schaak Noord 3 2-7,5

Kampioen Almere werd vervolgens gehuldigd door onze voorzitter, waarna onze drie teams nog een gezamenlijke maaltijd nuttigden. Tijdens de maaltijd zette de voorzitter iedereen die mee heeft geholpen aan dit mooie succes nog eens in het zonnetje en werden de aandenkens die Marjet had gemaakt uitgedeeld.

We willen namens de begeleiding iedereen bedanken voor zijn inzet. De Maasstee bleek een uitstekende schaakplek, Jeroen leidde de wedstrijden strak, Peter sprak na afloop een gedenkwaardige toespraak uit, Marjet had prachtige aandenkens voor iedere deelnemer, Roelof hield de boel financieel strak onder controle, Migchiel begeleidde de jeugd schaaktechnisch en Vincent organiseerde de trainingen. Maar alles staat en valt met het enthousiasme van de jeugd en dat hebben we mogen ervaren. Dank voor jullie inzet achter het schaakbord, de manier waarop jullie plezier met elkaar hebben gehad. We gaan het volgend jaar weer proberen te organiseren.

Verslaggever: Roelof Kroon

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *