Jeugd krijgt op zijn lazer (en dat werd eens tijd ook)

Siard Eijzenga – Erwin Koning 1-0
Siard die begin seizoen tegen Peter Koning verloor, mocht nu zijn revanche zoeken bij diens zoon Erwin. Na een standaard opening was het Erwin die al eerste de aanval koos. Zowel zijn loper als paarden zochten al snel de strijd. Hij vergat hierbij echter om zijn verdediging in stand te houden en moest zijn aanval afblazen nadat hij een pion verloor. Hierdoor kon Siard achter de linies van Erwin komen en de tegenaanval inzetten. De gevaarlijke toren van Siard wist uiteindelijk korte metten te maken met de pionnenstructuur van Erwin die het vervolgens moest opgeven.

Peter Koning – Jeroen Sparenberg 1 – 0
De jaarlijkse titanenstrijd doet wel eens vergeten dat er zo’n 20 jaar leeftijdsverschil zit tussen beide kemphanen. Hoewel de heren aardig aan elkaar gewaagd zijn, was het al even geleden dat Peter eens een goede zuivere overwinning behaalde op Jeroen, maar deze avond stond Jeroen dat toch weer eens toe. Peter opende met zijn gebruikelijke f4 opening, Jeroen zocht weer eens een creatief antwoord. De scherpte was echter niet optimaal en Peter slaagde erin met enkele gemene zetten de stelling van Jeroen binnen te komen en de boel af te breken. Een Toren tegen een Paard, gevolgd door een pion winst en Peter kwam wel heel goed te staan. Jeroen zag de bui al hangen en koos voor overgave.

Ymco Lijenaar – Julian Frijlink  1-0
In de opening ging het lekker gelijk op, totdat Julian zijn paard offerde voor twee centrum pionnen. Omdat Julian zijn ontwikkeling achterliep, pakte deze ruil niet goed uit. Ymco won het centrum en na een vork op twee torens was er voor Julian geen houden meer aan. Ook deze jongeling kreeg dus op zijn lazer van de ervaren Ymco.

Thomas Douma – Jorik Offermans 1 – 0
Tja, en wat dan als 2 jongere spelers tegen elkaar de strijd aangaan. Nou het blijkt dat je ook elkaar op je lazer kan geven. Thomas kreeg al vroeg een stuk cadeau, leerde ondertussen aan Jorik wat “en passant” slaan is, en gaf vervolgens een stuk terug. In een vlaag van schaakblindheid werd ook een Toren verloren, en Thomas moest even tot rust komen met een sigaretje in het rookhok. Fris en fruitig knokte hij zich terug in de partij, won een Toren terug, vervolgens nog eens stuk, en tenslotte de partij. Beide heren kwamen bont en blauw geslagen uit deze knokpartij.

Johnny  Visser – Andre Tanis ½-½
En dus moeten de enige 2 ervaren spelers die tegen elkaar spelen, maar het goede voorbeeld geven. Ze speelden een hele goede zuivere partij, waarbij Johnny aan de ene kant van het bord zijn pionnen naar voren schoof en André in het midden met zijn vrijpionnen oprukte. Ondertussen werden diverse stukken en pionnen geruild, maar bleef het evenwicht op het bord. Langzaam maar zeker …..leek Johnny naar voren te komen en kwam André in de verdrukking. Er bleven in het eindspel twee pionnenformaties over met een toren aan elke kant. Doordrukken zou nu niets meer wie nu te veel op de aanval zou spelen kwam in tempodwang. Na nog een pionnenruil bood Johnny remise aan. André accepteerde. Samen keken ze na afloop of er nog winst voor een van beiden inzat, maar konden het niet vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *