Jeugd neemt Seniorenavond over

Het fenomeen op de clubavond bij Mid Fryslân is tegenwoordig dat de jeugd niet meer weg te branden is. Velen willen graag meespelen met de senioren nu eenmaal de deur voor hen is opengezet. 9 Februari maar liefst 4 stuks, dus met 7,5 partij zomaar een leuke interne avond.

Maurice Brenkman – Damian Groen 1 – 0

Als je dan meespeelt met de senioren, dan is het wel oppassen geblazen voor Damian, want Maurice komt steeds beter in zijn partijen naar voren. Nadenken, nadenken en nadenken, maar als Damian te snel speelt, kost hem dat snel een Dame, en daarna nog wat stukken en vervolgens de partij. Wel leerzaam, en toch een mooie overwinning voor Maurice, die door het schaken inmiddels nog beter is gaan schilderen.

Janko Eelsingh – Rein Huitema 1 – 0­

Eerst gaan we mooi gelijk op. Daarna komt Rein in het voordeel wat stukken betreft. Er is niet veel tijd om na te denken, want de klok staat op een half uur. Door een ruil van stukken komt er een hele mooie stelling voor Janko. Door de dame naar voren te schuiven komt Rein opeens mat te staan. Janko is in het eindspel erg sterk, hij weet een ander goed in de verdediging te drukken.

Johnny Visser – Ymco Leienaar 0.5-0.5

De opening was goed van beide heren . Johnny bouwde weer zijn beruchte muur van oost naar west. Toch kwam er een opening waarbij verschillende stukken van het bord werden geveegd. In het eindspel bood Ymco remise aan wat werd aangenomen.

Wendy Ypeij – Lammert de Vos 0 -1

De partij ging mooi gelijk op, Lammert kwam 2 pionnen achter te staan. Lammert zette Wendy daarna schaak. In het eindspel hebben we nog een spannende partij gespeeld, waarin Lammert uiteindelijk schaakmat zette.

Julian Frijlink – Derek Brom 1-0

Bij de opening gaf wit het centrum aan zwart. Na een aantal ontwikkelzetten viel wit het centrum van zwart aan en kreeg door een pionnen ruil de witte loper gericht op de koningskant van  zwart waardoor zwart aan de dames kant moest rokeren. Na een tijd kreeg wit een kleine positionele voorsprong, maar deze nam zwart later weer terug. Door een pion over te belasten gaf zwart een stuk weg en gaf even later op.

Geart Jacob de Jong – Thomas Douma 0.5-0.5

Een Siciliaan waarna vanaf zet 5 al van de theorie werd afgeweken, waarna een levendig middenspel ontstond. Wit nam het initiatief, maar Thomas verdedigde goed met zwart. Toen de druk op het centrum werd opgevoerd door wit, kon er afgeruild worden. Hoewel het nog alle kanten op kon, werd veiligheidshalve tot remise besloten. In de analyse bleek wel dat alle onderzochte varianten vrijwel zeker tot remise zouden leiden.

Jeroen Sparenberg – Peter Koning 0.5-0.5

Zoals gebruikelijk week Peter van de theorie af in een ongebruikelijke Siciliaan door ergens f5 te spelen. Jeroen wilde wel mee, maar het kostte hem een pion. Peter schoof lekker door met 2 Paarden en prikte er nog een pion vanaf en vond de winst voor het grijpen liggen. Echter het centrum zat niet lekker in elkaar, en wat Peter ook probeerde, hij moest weer een pion terugleveren. Na 33 remise aanbiedingen van Jeroen, en een stelling met ongelijke Lopers met voor Peter een pion voorsprong, demonstreerde Jeroen dat het echt remise was.

 

En ook op 16 Februari is het raak, 7 interne partijen met 3 jeugdspelers, die ook nog eens 2 punten weten te pakken.

Cristino Prias Acosta   – Wendy Ypeij 1-0

Het was vanavond een leuk, maar kort potje schaken. We gingen bijna gelijk op, niet veel later kwam Cristino met de dame en sloeg mijn toren, iets wat ik niet direct zag. Na een paar keer schaak te worden gezet, werd het uiteindelijk schaakmat.

Derk Brom – Rutger Timmerman 1-0

Na afruil van wat licht materiaal positioneerde Derk zijn beide torens op de e-lijn. Door zijn paard weg te trekken van deze lijn, werd zowel de toren als de dame van Rutger bedreigt. Na een volgende afruil had Rutger een toren en een paard, tegen Derk een toren en een Dame. Toch kwam de klasse van Rutger uit de verf. Hij viel aan waar hij kon, wist zelfs de kwaliteit te winnen, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven.

Lammert de Vos – Julian Frijlink 1-0

Al vrij in het begin gaf Lammert zijn toren weg, maar door na een aantal zetten schaak te geven wist hij weer een toren van Julian terug te winnen. Lammert gaf schaak en Julian moest zijn koning dus weer weg zetten en hierdoor pakte Lammert zijn andere toren ook, maar wat hij niet zag was dat de loper zijn dame kon pakken. Na een stuk of 3 paarden zetten had Lammert genoeg ruimte gecreëerd om te promoveren, dat deed hij ook. Toen gaf Julian schaak en kon Lammert daardoor ook zijn dame pakken. En dat was voor Julian genoeg, hij gaf op.

Maurice Brenkman – Johnny Visser 0-1

Dit was de tweede keer dit seizoen dat beide heren tegen elkaar speelden. De opening van wit bleef wat achter maar zorgde niet voor problemen. Totdat er een dwangzet  kwam waarbij beide dames geslagen moesten worden. Maar helaas zette wit er een pion tussen. Die bleek ongedekt te zijn  dus die werd geslagen. Wederom was de verwachte zet dat de zwarte dame gepakt zou worden anders dreigde de toren te vallen. Helaas wou wit de dame niet kwijt en werd op de h lijn gezet. Dat koste wit zijn toren en de aandacht van het spel . Tenslotte werd ook nog de dame op een ongunstige plek gezet weliswaar werden er 2 stukken aangevallen, maar zag het paard over de hoofd. Toen was het wijs om het op te geven.

Rein Huitema  –  Ymco Leijenaar  0-1

Er kwam een siciliaans openingetje op het bord. Zwart speelde op de diagonalen sterk. Wit verzwakte zijn koningspionnen door deze zonder steun op te spelen. Zwart deed toen een offer in het centrum zodat de diagonaal richting witte koning helemaal open kwam. Na een verkeerde pion zet van wit in het centrum stond wit plotsklaps mat.

Peter de Jong – Jeroen Sparenberg 0,5-0,5

Een opening die begon als een Pric, die kon overgaan naar een Koning-Indisch werd toch een ‘normale’ Siciliaanse partij. De paarden van Peter sprongen door de gaten heen om een dreigende stelling in te nemen. Echt gevaarlijk werd het niet, waardoor de beide scheidsrechters van de club een remise een mooie uitslag vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *