Jeugd Schaak Noord verbonden in landelijk succes

Zaterdag 1 december vonden de slotrondes plaats van de landelijke jeugdclubcompetitie van de KNSB. JSN A1 speelt mee in de Meesterklasse A en JSN A2 in de Promotieklasse A.

* Kijk ook het verslag op de website van Staunton.
* Roelof’s Schaakblog levert uiteraard ook uitgebreid verslag.
* Zie de Nosbo website voor een overzicht van alle noordelijke teams.
* Alle uitslagen zijn ook te vinden op schaken.nl, zowel de Promotieklasse als de Meesterklasse.

 

In Rosmalen speelde Jeugd Schaak Noord (JSN) A1 ronde 7 en 8 in de Meesterklasse A. Femke Koning, Gerbrich Kroon, Daan Noordenbos, Jan Bosma en Jonas Hilwerda vertrokken al vroeg richting het zuiden met teamleider Roelof Kroon. Onder regie van toernooidirecteur Migchiel de Jong, wedstrijdleider Jeroen Sparenberg en voorzitter Peter Koning organiseerde JSN in Heerenveen de finale van de Promotieklasse A. Hier trad JSN A2 in ronde 6 en 7 aan met Tijmen Hofstra, Sven Broersma, Christian Torensma en Johnny Albadeen. Dylan Torensma moest voetballen, maar kwam de rest van de dag toekijken.

Talententeam JSN A2 – Soest A1 in de voorlaatste ronde
Gedurende de dag werd intensief contact gehouden via Whatsapp, wat de onderlinge sfeer en verbondenheid sterk verhoogde. In Heerenveen begon JSN A2 tegen middenmoter Soest A1. Tijmen stond op bord 1 lange tijd prima tot hij plompverloren een Dame tegen Toren kado gaf en verloor. Sven Broersma speelde op bord 2 een uitstekende partij en won ruim, evenals Johnny Albadeen op bord 4. Alleen Christian Torensma bleef lang doorgaan, hij stond prima in tijd en stelling, won een pion, maar de stelling bleef lastig. In het besef dat remise voldoende was, bood Christian remise aan, wat geaccepteerd werd door zijn tegenstander. Met 2,5 – 1,5 voor JSN A2 een prima resultaat.

Al snel bleek dat koploper VAS A1 uit Amsterdam met een verzwakt team opgekomen was, zij gingen kansloos onderuit tegen de het Rotterdamse Ivoren Toren A1. Hierdoor ontstond een wel heel spannend speelveld met VAS A1 nog altijd op kop met 9 matchpunten, gevolgd door 4 teams op 8 matchpunten, waaronder de Ivoren Toren, de Waagtoren uit Alkmaar, de Stormpionnen uit Leiden en ons eigen JSN A2 uit het Noorden.

[one_half]JSN A2 in Heerenveen[/one_half]

[one_half_last]JSN A1 in Rosmalen[/one_half_last]

 

Talententeam JSN A1 – Sliedrecht A1 in de voorlaatste ronde
In Rosmalen was JSN A1 begonnen aan de match tegen Sliedrecht A1, de nummer 2 in de competitie. Met een gemiddelde rating van 150 punten meer dan JSN A1 is dat een lastig verhaal. Maar Femke (1594) was creatief op bord 4 tegen Adrian Mensing (1805), Daan (1831) speelde op bord 3 een tamelijk suffe Konings Indiër tegen Jorik Klein (1867), en Jan (1903) stond op bord 2 positioneel interessant tegen William Gijssen (2043). Alleen Jonas (2093) kwam op 1 wat minder goed uit de opening tegen Marijn den Hartog (2241). Als eerste won Jan zijn partij, terwijl Jonas steeds beter kwam te staan, Femke geen problemen kende en Daan een pion won. En terwijl Daan won, bood Jonas remise aan, wat geaccepteerd werd en dus al teamwinst voor JSN A1 betekende. De tegenstander van Femke speelde de halve partij onder de minuut een continue strijd tegen de klok, en zwichtte uiteindelijk voor het 20e remiseaanbod van Femke. Met 3 – 1 winst een uitstekende prestatie van JSN A1.

Aangezien koploper STB A1 zijn match won, waren zij met 3 matchpunten los, niet meer in te halen voor de achtervolgers. Almere A1 met ons gastlid Duncan Klaren in de gelederen won ruim van Leiderdorp A1, waardoor Almere A1 en JSN A1 op een gedeeld 2e plek terecht kwamen. Het was duidelijk dat de slotronde heel spannend zou worden, en JSN A1 tegen KC Chesscool A1 aan een gelijkspel genoeg heeft om in de Top 3 en dus in de prijzen te vallen. De zusjes Waardenburg van Talententeam SBO A1 mochten Almere A1 het leven zuur gaan maken in de laatste ronde.

Finale in Heerenveen: Vegtlust A1 – Talententeam JSN A2
Deze match mocht geen probleem vormen voor JSN A2 met een slordig gemiddelde van 250 ratingpunten meer dan Vegtlust A1. Al snel tekenden Tijmen Hofstra op bord 1 en Johnny Albadeen op bord 4 de vrede, opvallend was dat de heren dat keurig in overleg deden met teamleider Migchiel de Jong. Sven Broersma sloeg op bord 2 een remise aanbod af, hij stond veel beter. Ook Christian Torensma stond prima en een pion voor. Sven zorgt voor de 2 – 1 als hij een fraai schijnoffer produceert. Eerst offert hij een kwaliteit om vervolgens een stuk en de partij te winnen. Christian wikkelt soeverein af naar een gewonnen eindspel en zorgt voor de 3- 1 teamwinst.

Duidelijk wordt dat VAS A1 ook zijn laatste wedstrijd verliest en de koppositie sowieso overdoet aan JSN A1. Als vervolgens de Stormpionnen A1 ook met 3 – 1 wint, komen zij op exact gelijke hoogte met JSN A2. Met beide 10 matchpunten, 16 bordpunten en een 2 – 2 onderling resultaat, moeten weerstands- en SB-punten uitsluitsel geven, en die zijn in het voordeel van JSN A2. De eindstand is dan alleen nog afhankelijk van de match Ivoren Toren A1 – Waagtoren A1, welke overtuigend een 0,5 – 3,5 winst oplevert voor Waagtoren. Daarmee wordt Waagtoren A1 verrassend kampioen van de JCC Promotieklasse A, en pakt JSN A2 niet minder verrassend de 2e plaats, heel knap gedaan !

Jeugd Schaak Noord A2 wint de 2e Prijs in de JCC Promotieklasse A

Finale in Rosmalen: KC Chesscool A1 – Talententeam JSN A1
Terug in Rosmalen staat JSN A1 aan het begin van de match al met 1 – 0 voor. Sneu voor Gerbrich Kroon (Ten Boer en gastlid van Mid Fryslân), want ze treft geen tegenstander aan bij Chesscool, en zal de dag dus niet een partij spelen. Gelukkig kan Gerbrich als studente Wiskunde samen met Econometrie studente Femke aan het vak OR Modelling werken. Jonas Hilwerda staat op bord 1 gelijk tot iets beter tegen Tyro Bekedam (2134), Jan Bosma pakt tegen de sterke Onno Elgersma (2181) een pion in een instabiele stelling, en Daan wikkelt af richting een remise Toreneindspel. Aan het eind van de middag komt Jonas remise overeen, hij had nog minder dan 1 minuut op de klok. Daan staat beroerd, lijkt het op zeker moment te gaan keepen, maar mist de remise en verliest. Een ongekend resultaat van onze Daan. Daarentegen gaat Jan Bosma als een speer, hij komt zelfs 3 pionnen voor en wint zijn partij. Een top resultaat voor Jan tegen een speler met een rating van bijna 2200, maar ook 1,5 – 2,5 winst wat JSN A1 sowieso een plek in de Top 3 gaat opleveren.

Dan blijkt dat Almere A1 helemaal niet gaat winnen van Talententeam SBO A1. Lisanne en Marlinde Waardenburg maken het verschil als Lisanne van “onze” Duncan Klaren wint en Marlinde op bord 4 ook een punt pakt, Almere A1 verliest met 1,5 – 2,5, waardoor JSN A1 onverwacht achter STB A1 het zilver pakt in de Meesterklasse A. En dat is toch wel een heel mooi resultaat voor een team dat een vrijplaats kreeg om het eens in de Meesterklasse A te gaan proberen. Gezien het aantal Belgische spelers bij STB A1, zou je zelfs kunnen zeggen dat ze het hoogst geëindigde Nederlandse team van de Meesterklasse zijn geworden 😉 .

Jeugd Schaak Noord A1 wint de 2e Prijs in de JCC Meesterklasse A

Seizoensafsluiting
Al met al een heel mooi resultaat voor de Talententeams van Jeugd Schaak Noord. Wat vorig jaar begon als een idee tijdens het NK ABC in Assen, is in 2 jaar uitgegroeid tot super prestaties. Het verschil wordt gemaakt door de onderlinge verbondenheid, in JSN A2 met de Fries – Leekster band (met dank ook aan invallers Dylan Torensma en Jolie Albadeen) en in JSN A1 met de Fries – Groningse verbinding (met dank ook aan invallers Marrit Adema en Sven Broersma). Er wordt niet alleen als team geschaakt, maar ook als team met elkaar omgegaan, met respect voor ieders kwaliteiten. Dat maakt dit initiatief al tot een succes, de prestaties maken het alleen maar mooier!

[one_half]Etentje JSN A2 in Heerenveen[/one_half]

[one_half_last]Etentje JSN A1 in Rosmalen[/one_half_last]

 

Dankzij de creabea-boekhouding van penningmeester Roelof Kroon worden beide teams getrakteerd op een afsluitend etentje. Zelfs tijdens de prijsuitreiking en het etentje blijven de berichten en foto’s via Whatsapp heen en weer schieten tussen Rosmalen en Heerenveen. Dan nog een lange terugreis voor JSN A1, een dag van 15 uur onderweg, bleke koppies van vermoeidheid in de auto en lang uitslapen op zondag.

2 reacties

  1. Een heel ontroerend hoogtepunt voor vele teamleden: Gerbrich en Daan zijn nog nooit zo hoog geëindigd met een team. Veel dank Jan, Jonas, Daan, Gerbrich en Femke. En vooral ook Marrit en Sven voor jullie hulp.
    Ook team twee is een hecht team geworden: wat zijn jullie daarin gegroeid. Super Sven, Dylan, Johnny, Tijmen, Christian en Jolie! Ik ben heel erg trots hoe jullie dit samen met coach Migchiel en begeleiding van Herma, Jan en Simon/Marjet geflikt hebben.
    Volgend jaar proberen of we beide teams kunnen afvaardigen naar de Meesterklasse! Dan worden we 1 en 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *