Jeugd schaakt rustig naar top-prestaties.

Normaal is het Hennie Collignon een van de grootste jeugd toernooien in Friesland. Dit jaar was er tegelijkertijd een Landelijke Jeugdcompetitie voor clubteams waardoor vele jeugd toppers misten in Leeuwarden. Het was daardoor wel de kans voor het tiental uit Akkrum en omstreken om in hoge groepen voor de punten en prijzen te strijden.

In poule D kregen de schaak vrienden Germ van den Akker en  Daniel Kuperus gezelschap van Marijke de Vos en Rutger Timmerman. Germ en Daniel wisten beiden een mooie score te pakken en moesten in de laatste ronde bepalen wie op de 4e plek terecht zou komen. Daniel won en wist dusdanig indruk te maken dat de toernooi directeur hem alsnog een 3e prijs gaf. Voor Marijke was de laatste ronde ook zeer opvallend. Na leuke en spannende partijen die ze wel verloor besloot ze de laatste kans op winst te pakken door de tegenstander te grijpen met de herdersmat. Grote ster werd Rutger wie als debutant ongeslagen wist te blijven. Daarbij werden ook al 5 partijen gewonnen en wist Rutger dus met glans gelijk de hoofdprijs van de poule te pakken.

[one_half]

[/one_half][one_half_last]

[/one_half_last]

De neven Janko Eelsingh en Lammert de Vos zaten samen met Rens Broeshart in poule C. Van tevoren worden de poules ingedeeld op sterkte en in deze groep kon echt iedereen van elkaar winnen. Dit deden Janko, Lammert en Rens dan ook van elkaar waardoor de punten tegen de anderen gepakt moesten worden. De vorm van de dag was in het voordeel van Lammert en Rens waardoor Janko ‘slechts’ 5e werd. De spanning zat erin dat Lammert snel klaar was en op de 1e plek terecht kwam maar Rens met een laatste winstpartij hem nog kon inhalen. De laatste uitslag was een gelijkspel waardoor Lammert 1e bleef en Rens met een gouden randje 2e werd.

[one_half]

[/one_half][one_half_last]

[/one_half_last]

Spanning, sensatie en onverwachte wendingen waren te vinden in poule B. Jelmer Steenstra scoorde een fraaie 4 punten en wist van Femke Koning te winnen. Ondanks dat Stefan Veltman slechts 1 punt haalde is het wonderbaarlijke dat hij op een prachtige manier de koploper na 4 rondes van het bord veegde. Hierdoor bleven in de laatste ronde 4 verschillende spelers kans houden op de 1e plek, waaronder Femke. De koploper ‘verloor’ van zijn tweelingbroer waardoor beide op plek 1 en 2 konden komen. Er was al berekend dat de tegenstander van Femke niet meer 1e kon worden. Ze waren vergeten dat Femke kon winnen (wat ze ook deed) waardoor ze gelijk kwam te staan met de koploper. Toen werd door de onderlinge partij bepaald dat Femke in extremis 1e werd van de zware B poule.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *