Jeugdig talent pakt weer punten

Siard Eijzinga – Thomas Douma 0.5-0.5

Peter Koning riep de partijen om en Thomas zag de bui alweer hangen, tegen Siard. Thomas speelde 3x eerder tegen Siard en altijd in korte tijd van het bord geveegd. Dit moest maar eens veranderen. Het spel begon voor beide kanten goed en gelijk werd er van beide kanten al wat speldenprikjes uitgedeeld. Naarmate de partij vorderde ontstond er een mooi open spel met onzettend veel lijnen en mogelijkheden. Uiteindelijk kwam Siard met een klein vuiligheidje een kwaliteit voor tegen twee pionnen. Thomas dacht dat het einde nabij was maar hield aan de afruil met de twee extra pionnen een speelbaar eindspel over. Deze pionnen bleken toch wel sterk en uiteindelijk werd er vrede gesloten met een gelijkspel.

Janko Eelsingh – Maurice Brenkman 1-0

Alsof 3 jeugdtoernooien spelen binnen 4 weken nog niet genoeg was, wou Janko ook nog graag weer meespelen met de senioren. Als tegenstander kwam Maurice uit de hoge hoed, het tegenovergestelde van Janko. Maurice is nog maar net begonnen met schaken en heeft 2 weken lang niet geschaakt. Mede daarom wist Janko al vroeg in de opening de trukendoos open te gooien. Voor Maurice ging eerst zijn toren verloren, daarna zijn loper en tenslotte kon zijn koning geen uitweg meer vinden.

Damian Groen – Wendy Ypeij 1-0

Een partij met wisselende kansen. Terwijl Wendy eerst 2 torens winst wist te maken, zocht Damian de tegenaanval met zijn dame en paard. Het paard heroverende een toren waardoor het spannend bleef. In het eindspel wist Damian te promoveren en met dame en toren mat te zetten.

Rutger Timmerman – Geart Jacob de Jong  0-1

Een partij waar gespeeld wordt met per persoon een half uur op de klok. Rutger begint goed aan de partij en weet Geart-Jacob al snel onder druk te zetten. Maar die ontwikkelde wel een sterk loperpaar. Helaas zag Rutger niet dat hij Geart-Jacob schaak kon zetten en daarmee het recht op rokade kon ontnemen.. Het vervolg van Rutger was weer prima met een mooi opgezette mat aanval. Helaas zette Geart-Jacob zijn paard ertussen waarna Rutger dacht het paard te kunnen ruilen voor een loper. Er van uitgaande dat Geart-Jacob terug zou slaan met de dame, maar deze besloot terug te slaan met de g-pion waardoor kort rokeren onmogelijk werd maar tegelijkertijd wel de dame en het paard van Rutger aangevallen stonden… Rutger probeerde het stukverlies te voorkomen door enkele penningen op het bord te zetten maar Geart-Jacob kon dit pareren met zijn loperpaar. Na de winst van het paard moest Geart-Jacob het nog even uit zien te spelen met nog een paar minuten op de klok maar dit lukte uiteindelijk wel. 0-1

Maar alle complimenten voor Rutger die mooi aanvallend speelt en met zijn creativiteit het Geart-Jacob erg lastig heeft gemaakt. Ook na het stukverlies bleef Rutger goed geconcentreerd spelen, Klasse! Nu nog hopen dat hij binnenkort mee gaat doen aan FK schaken voor jeugd,  want daar maakt hij met deze manier van schaken zeker een goede kans op de hoofdprijs!

Peter de Jong – Johnny Visser  1-0

Peter zag eens pionnen hangen, O! als stukken toch zo groot.
’t Scheen, dat Peter wou gaan plukken, schoon Caïssa ’t hem verbood.
Hier is, zei hij, noch Caïssa, noch een ander die het ziet:
Aan een bord, zo vol geladen, mist men twee, drie pionnen niet.
Maar ik wil gehoorzaam wezen, en niet plukken; ik loop heen.
Zou ik om een hand pionnen ongehoorzaam wezen? Neen !

Voort ging Peter, maar Caïssa, die hem stil beluisterd had,
Kwam hem in het lopen tegen, vooraan op het smalle pad.
Kom mijn Peter, zei de schaakgod, kom en wees eens productief
Nu zal ik pionnen plukken, nu heeft Caïssa Peter lief.
Daarop ging zij aan het schudden, Peter raapte schielijk op.
Peter kreeg een Paard er bij nog en liep heen op een galop.

Vrij naar Hieronymus van Alphen

Derk Brom – Rein Huitema  1-0

Na een vlotte ontwikkeling van lopers, paarden, torens en het nodige voetvolk zette Rein zijn dame op de a-lijn. Helaas sloot hij daar zijn pionnenstelling dicht.

De dame werd hierdoor een opgejaagde prooi met fatale gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *