Jeugdseizoen feestelijk geopend.

Op maandagavond 10 september 18:50 uur liep ik de achterzaal van de Kromme Knilles binnen. Waar ik begroet werd door de eerste enthousiaste jeugdschaakleden van SSV Mid-Fryslân. Geert was al aanwezig met zijn schaak-kids uit Nij Beets en ook jeugdtrainer Jeroen Sparenberg was al aanwezig om de avond in goede banen te leiden. Vervolgens druppelden langzaam ook andere kinderen en geïnteresseerde ouders binnen plus natuurlijk nog meer vrijwilligers om de avond tot een succes te maken. Op voorhand was er een duidelijk plan afgesproken hoe we de avond zouden indelen. Peter Koning had een doos met schaakpuzzels meegenomen voor de kinderen met meer ervaring. De kinderen met wat minder of geen ervaring konden een instap les volgen waarna we als afsluiting gemixt doorgeefschaak zouden gaan spelen.

Dit uitgekiende plan ging al snel over boord met dank aan Jeroen die op het wilde idee was gekomen om de kersverse jeugdcoördinator/ ondergetekende onder te dompelen in een simultaan tegen de vier kinderen die dit jaar in stap vier hun opwachting mogen maken. Al snel wilden de andere kinderen hier ook aan deelnemen en zo ontstond er een 1 tegen 12. Omdat alle deelnemers aan deze simultaan al schaken konden besloot ik in eerste instantie de hulp in te schakelen van jeugdtrainer en jeugdcompetitieleider Erwin Koning. Erwin gaat dit seizoen lesgeven op twee BSO’s in Akkrum (daarover hieronder meer) en verdiende om die reden ook een vuurdoop. Na een half uur sloot ook voormalig voorzitter Peter Koning aan om de strijd iets meer in balans te brengen. Na een klein uur spelen waren alle kinderen nog bezig met hun partij. Peter K. besloot op tien borden een remise aan te bieden en gaf zich gewonnen op twee borden. Op liefst negen borden werd het remisevoorstel geaccepteerd, op één bord werd het remisevoorstel niet geaccepteerd en dit was ook meer dan terecht. Onze tegenstander stond in een gelijkwaardige stelling positioneel beter en dus besloot ik ook hier de handdoek te werpen. En zo werd er door de jeugd gewonnen met 7.5 – 4.5.

Peter Koning nam vervolgens het woord om iedereen te bedanken voor zijn/haar komst en de toekomst plannen voor het jeugdschaken toe te lichten. Dit jaar zal SSV Mid-Fryslân weer op de maandagavonden van 19:00 tot 20:00 schaakles verzorgen in de achterzaal van Café Kromme Knilles. Onder andere de stappenmethodes zullen behandeld worden om de kinderen voor te bereiden op het diplomaschaken aan het eind van het seizoen, ook wordt er dit jaar weer een interne jeugdcompetitie gespeeld worden. Daarnaast zullen we dit jaar ook proberen met regelmaat de jeugd mee te nemen naar jeugdschaaktoernooien, meer informatie hierover volgt spoedig op de site en per mail.

Net als vorig seizoen gaat SSV Mid-Fryslân onder leiding van Erwin Koning op maandagmiddag van 14:15 tot 15:15 uur de instaplessen verzorgen op BSO van de kinderopvang Friesland (de Stringen 1, Akkrum).

Op Woensdagmiddag bij OBS de Jasker te Nij Beets is Geert van der Velde aanwezig om schaaklessen te verzorgen (Van der Brugghenstrjitte 9, Nij Beets).

Op donderdagmiddag van 14:30 tot 15:30 zal Erwin Koning aanwezig zijn voor het jeugdschaken bij de BSO van Kids First (Hopmanshof 5, Akkrum).

Tot slot

Wij begrepen van BSO de kinderopvang Friesland dat er op maandagmiddag (10 september) voor de inloopavond al kleine enthousiaste schakers stonden te wachten voor de jeugdlessen. Dit is helaas niet helemaal juist door ons gecommuniceerd, onze bedoeling was om gezamenlijk het jeugdseizoen te starten tijdens de inloopavond en de kinderen kennis te laten maken met de lesgevers. Vanaf a.s. maandag 17 september beginnen de lessen dus echt! Ons excuus ontstane ongemak.

 

Jan-Lodewijk Boonstra
Jeugdcoördinator S.S.V. Mid-Fryslân

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *