JLB and the King meet Carlsen

 

En zo besloten de familie Koning met Peter, Gezina en Erwin, met Jan Lodewijk Boonstra en Thoma Douma het dagje Tata Steel Chess Tournament in Groningen te bezoeken. Een prachtige locatie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen met 14 spelers uit de wereldtop voor een dagje Groningen. Wat wil je nog meer, denk je dan. Nou, gewoon even Magnus Carlsen een shirt van sc Heerenveen overhandigen. En dat ontstond als volgt.

 

De plannen voor geheel andere, nieuwe aanpak voor het schaken in Friesland leidde tijdens het dagje Groningen tot een ontmoeting tussen Peter Koning en de nieuwe voorzitter van de KNSB, Marleen van Amerongen. Ze hebben veel gemeen, beide lid van het Platform Klantgericht Ondernemen, beide zijn zelfstandig ondernemer in Marketing, beide doen iets met schaken en vooral .. denken vanuit het centraal stellen van de schaker. Een nieuwe frisse wind waait door de KNSB, klantgericht denken doet zijn intrede, en die plannen liggen volledig in het verlengde van wat men in Friesland ook van plan is.

Het past ook uitstekend bij de ideeën van de Stichting Jeugd Schaak Noord, de nieuwe motor achter veel leuke schaakactiviteiten in het Noorden. Diezelfde middag organiseerde Jeugd Schaak Noord een Symposium met interessante onderwerpen, waar ook het schoolschaken een belangrijke plek inneemt. En tijdens dat Symposium kwam het bericht van Marleen van Amerongen dat Harry Gielen haar vertelde dat Magnus Carlsen, Wereldkampioen Schaken en grote publiekstrekker in Groningen, op zoek was naar een shirt van sc Heerenveen. Zijn Noorse vrienden van sc Heerenveen, Morten Thorsby en Martin Odegaard, zouden misschien ook even op bezoek komen.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]Foto’s: Harry Gielen

JLB schakelde snel, zijn ouders reden even naar de Feanshop, kochten er een maatje large en brachten het spoorslags naar Groningen. Daar was al even geschakeld met de schaak officials en misschien was er wel een kans om het shirt aan Magnus te geven. De spelers van Heerenveen werden bij binnenkomst direct herkend door JLB, er werd even kennisgemaakt, hadden er zelf niet aan gedacht een shirt mee te nemen en vonden het een Great Idea om het shirt aan Magnus te geven. Via Harry Gielen even kennismaken met de vader van Magnus Carlsen, die het ook een prachtig idee vond en zo stond iedereen klaar voor onze 3 seconds of fame.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]Foto’s: Harry Gielen

Wat wel even moest gebeuren was dat Carlsen met een goed humeur uit zijn match tegen Wesley So kwam, want na verliezen of een zuinige remise is hij niet zo spraakzaam voor dit soort zaken. Maar de winst was briljant, 4 pionnen van Carlsen tegen een Loper van So werd geweldig mooi uitgespeeld. Dus verzamelen bij de uitgang en kijken of Magnus openstond voor een kadootje uit Friesland.

Foto: Harry Gielen

“I heard that you wanted a shirt of sc Heerenveen”. “Sure” was het antwoord van Magnus Carlsen. “With Compliments of the Frisian Chess Association” overhandigen Peter Koning en Jan Lodewijk Boonstra een shirt van sc Heerenveen aan Magnus Carlsen. Harry Gielen was niet alleen zo alert om Magnus op ons te wijzen, ervoor te zorgen dat hij het shirt in ontvangst wilde nemen, maar was a la seconde ook scherp genoeg om er een paar foto’s van te maken. Briljant handelen van Harry!

17 reacties

 1. Yes, ik ben heel erg trots en blij dat we dit hebben kunnen bewerkstelligen Peter! Magnus is een enorm bijzondere jongen en bovenal schaakspeler!

 2. Met veel plezier heb ik bovenstaand artikel gelezen. Ik vind jullie wel dapper om in het hol van de leeuw, de thuisbasis van FC Groningen, het fraaie shirt van sc Heerenveen aan te bieden. Dat is alsof ik, aanhanger van de huidige landkampioen, tevens de eerste en laatste Nederlandse Europacupwinnaar, met mijn volledige Feyenoord-outfit door de Kalverstraat ga lopen. Of is het toch vooral de rivaliteit tussen sc Cambuur en sc Heerenveen ?!
  Tot slot een zéér onbescheiden vraag, maar ik kom dan ook uit ‘Holland’: ik wil minimaal één keer alle eredivisie- en eerstedivisieclubs hebben bezocht. Ik ben aardig op weg, helaas ben ik nog nooit bij sc Heerenveen geweest, dus mochten jullie een keer iets kunnen regelen…Dan bied ik nu alvast mijn excuses aan voor het half leegkopen van sc Heerenveen door Feyenoord de afgelopen jaren (Janmaat, Larsson, Basacicoglu etc.) en voor het doorsturen van Edwin Mulder.

  Mooi werk mannen, laten we hopen dat we Magnus in de zomer vaak zien met de pompeblêden! En veel succes sc Heerenveen in de tweede seizoenshelft.

  Vriendelijke groeten, Bart Stam, Amstelveen

  1. Dag Bart, bedankt voor je leuke reactie ! Uiteraard is Groningen volledig geïnfiltreerd door de Friezen en bestaat er alleen een ludieke rivaliteit, geen enkel probleem dus om als Fries onder de Groningers te zijn. Volgens de reactie van Migchiel de Jong (meervoudig Fries Kampioen van Philidor) komt Tata Steel Chess volgend jaar naar zijn Leeuwarden en gaat hij een Cambuur shirt regelen, ik weet alleen niet of dat nou zo’n succes wordt 🙂 Overigens zijn Feijenoord fans altijd welkom, daar hebben we natuurlijk ruimschoots aan verdiend om zelf topspelers als Odegaard en Thorsby te kunnen kopen. Succes als Amstelvener met Feijenoord !
   Met vriendelijke groet, Peter Koning

 3. Ik vergeet door dat voetbalshirt helemaal het schaaktechnische gedeelte. Ik zie dat Mid Fryslân een mooie, actuele website heeft en volgens mij zijn jullie een actieve schaakvereniging. Ik werk als freelancer o.a. voor Schaakmagazine, misschien kunnen we eens aandacht besteden aan Mid Fryslân, ik zal het eens aan hoofdredacteur Jeroen Bosch voorleggen.

 4. Hoi Bart,

  We kennen elkaar uit Helsingor. Ik speel ook bij Mid-Fryslan en zag daarom je prima reactie.
  Peter Koning heeft tegenover jou wel -terecht- geheimgehouden dat hij altijd F4 opent, zo viel mij op.

  Groeten

  Jan Schadd

  1. Hallo Jan, wat leuk maar jij woont/woonde toch in Velp, is dat niet een beetje uit de richting 🙂 ?? Ik ga dit jaar weer naar Helsingør, jij ook? Hartelijke groeten, ook aan je vrouw.

  2. Mid Fryslân is door Ella ingehuurd om (voor veel geld) Jan wat bezig te houden. We proberen hem het spelletje een beetje bij te brengen, maar het fenomeen f4 wil bij Jan nog maar niet landen. Ook al toont Magnus Carlsen aan dat je met f4 prima partijen kan spelen én kan winnen van andere wereldtoppers. De 4 Friezen in het begeleidingsteam van Jan (team F4) heeft nog een lange weg te gaan, maar goede hoop dat het ooit goed zal komen met hem. Bijkomend voordeel van onze langdurige begeleiding, en buitenlandse reisjes, is dat Ella even wat minder last van hem heeft, maar dat terzijde 🙂 .

   1. Met de humor zit het wel goed bij Mid Fryslân. Kijk maar uit,zo dadelijk kom ik ook nog bij jullie spelen 🙂 !
    1.f2-f4 is natuurlijk helemaal geen slechte openingszet (Bird toch?) en heeft zeker een verrassingseffect voor tegenstanders die het niet kennen.
    Wel mooi trouwens om als Peter Koning(!) een cadeau te mogen overhandigen aan de wereldkampioen schaken, ook een koning. Maar dat zul je vast vaker hebben gehoord. Kan zo in mijn verzameling ‘nomen est omen’!

    1. Haa Bart, wat betreft bij ons spelen. Je bent bij deze van harte uitgenodigd om op 5 februari langs te komen, dan spelen zowel het eerste als derde team een thuiswedstrijd en is Jan Schadd dus ook zeer zeker aanwezig. Zelf kan er dan ook een partij gespeeld worden mocht je dat willen, na afloop is er de gelegenheid gezellig een biertje of in Jan zijn geval een droge witte wijn te nuttigen in het café. Zien we je dan? 🙂

     1. Dank voor de uitnodiging, Jean-Louis. Ik moet even afwachten of Schaakmagazine een artikel wil hebben, en natuurlijk moet ik het hier thuis even afstemmen met de CEO, maar wie weet.
      Jullie van harte gefeliciteerd met de overwinning van sc Heerenveen. En van Ajax hebben we geen last meer dit seizoen na de 0-0 tegen FC Utrecht. Hartelijke groeten Bart Stam

 5. Hoi Bart,

  Ik speel en woon inderdaad in Velp, maar bij bij MF blijven hangen toen mijn Ella daar werkte.
  Ik kan dit jaar niet naar Helsingor, want we verwachten dan weer een kleinkind (nr. 10).
  Ik speel volgende maand in Thessaloníki en begin juni in Portomannu op Sardinie; wellicht iets voor jou bij?
  Dat geldt uiteraard ook voor meelezende Midfriezen.
  Groeten

  Jan

  1. Beste Jan,

   Van harte gefeliciteerd alvast me jullie kleinkind (i sta nog op nul). Ah, vandaar! Dan spreek je zeker al heel goed Fries :). Ik wil ook nog eens Fries leren maar momenteel ben ik bezig met Deens i.v.m. mijn jaarlijkse uitstapje naar Helsingør. Dat ik ook het enige toernooi dat ik speel. Ik ben sinds vorig jaar vrije lansier en het spaarzame geld moet goed worden besteed! Ik kom zeker een keer langs in Akkrum, moet alleen even kijken wanneer het beste uitkomt.

   Om met Reve te spreken, dit had toch Huize Algera in Greonterp: houd goede moed!

 6. Dag Bart,

  Ik heb destijds met Ella 3 cursussen Fries gedaan (zij moest het hals over kop leren) en zelfs het afsluitens examen gehaald. Nu zakt het qweer wat weg, omdat schakers veel onzin verkodigen, met uitzondering van mijn teamgenoot Sipke de Schiffart die een gdichtenbundel in het Fries heeft vervaardigd.
  Als de kleine erg vroeg wordt geboren probeer ik Helsingor nog te halen, maar ik stuit op veel weerstand als ik vaak wegga. Ze mag wel mee, maar vindt dat niet kunnen i.v.m. haar werk.
  De vorige keer dat je haar in Helsingor zag had ze even geen baan.
  Hartelijke Groet

  Jan S.

 7. Hoi Bart,

  Dat ik hier schrijfsels van jou aantref. Als fan van Feyenoord is het echter niet verrassend dat je je in de kelder van de FSB begeeft. Ik heb nog wel een kaartje voor Heerenveen voor je . Liefst op zondagmiddag. Prik een zondag en we gaan er naar toe.

  Hartelijke groeten

  Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *