Jonkies redden MF2 in Steenwijk

Dinsdag 13 februari stond er een match Steenwijk – Mid Fryslân op het programma. Een duel met historie, want ooit werd Mid Fryslân 2 ontvangen met verstoorde blikken en de opmerking dat de discotheek even verderop zat. Dergelijk ruig volk kon toch niet tot de schakende elite gerekend worden? Dat MF2 die avond kampioen werd via een 6-2 overwinning was logisch. Ook de dubbelslag Steenwijk 2-MF2 en op dezelfde avond Steenwijk 3-MF3 staat nog vers in het geheugen met 2x een 4,5-3,5 winst. En dit seizoen won Mid Fryslân 1 thuis van Steenwijk 1 met enig fortuin en het kleinst mogelijke verschil.

 

Deze avond was het weer de beurt aan Mid Fryslân 2 om op bezoek te gaan bij Steenwijk 2 en deze keer was er bepaald geen sprake van onderschatting aan de kant van Steenwijk, dat aantrad met sterke spelers met ervaring en een enkele talentvolle jongeling. Aan de kant van Mid Fryslân werd zwaar geleden onder afwezigheid van puntenmachines Stefan Krist, Menno Steenstra en Julian Frijlink. Als vervangers stonden MF3 coryfeeën Janko Eelsing en Femke Koning klaar. En nog eentje, een bijzondere invaller, want voor Duncan Klaren was het de eerste wedstrijd voor Mid Fryslân. Deze jongeman van al 12 jaar heeft een rating waar veel Mid Friezen jaloers van worden, en de ambitie om in het Heitelân van pake en beppe eens Fries Kampioen te worden.  Eens kijken wat dit de avond brengen zou …..

Op bord 2 ging voorzitter Geart Jacob de Jong voortvarend van start, nam een pion voorsprong, maar wel met een geïsoleerde dubbelpion aan zijn kant. Geart Jacob is dit seizoen in vorm en zou best kans maken in deze partij, maar de historische neiging tot een veilige remise speelde hem weer parten. Onder gemompel van iets als “ik vertrouwde het niet helemaal” werd vroeg remise overeengekomen, een gemiste kans op eeuwige glorie. En dat terwijl op bord 1 Erwin Koning en op bord 3 Jan Lodewijk Boonstra, in gelijke stand vanuit de opening een lastig middenspel in geslingerd werden. Op beide borden werd dat omgetoverd tot een pionneneindspel met veel manoeuvreren aan beide kanten van beide borden. Terwijl juist daar een remise aanbod voordelig was geweest, werd er keihard tot het bittere eind doorgespeeld naar een nederlaag. Met een 2,5 – 0,5 achterstand stonden de gezichten bij onze 3 toppers op onweer.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]Foto’s: André Klaren

Maar niet getreurd, want op bord 7 was er een prettig cadeautje uitgedeeld aan Trevin Nettinga. In een gelijkwaardige stelling met aanvalskansen voor Trevin, dacht de ervaren Bert Dassen een Loper van Trevin te kunnen pennen met zijn Dame. Maar schaakgeven met die Loper, maakte de weg vrij om juist die Dame in beslag te nemen. Er werd nog wel even doorgespeeld, maar dat ging Trevin echt wel winnen. En op bord 6 van Janko en bord 8 van Femke stond het er helemaal niet zo goed voor. Janko was de vorige match nog tot matchwinnaar gekroond door de 4 – 4 binnen te slepen met zijn winstpartij, maar stond nu 2 pionnen en een stelling achter. Tegen een tegenstander met bijna 200 rating punten meer, maak je dat niet snel meer goed en ook Janko verloor deze keer zijn partij. Tegen de andere invaller Femke was de even oude Olivier Vernooy bezig aan een sterke partij, ook daar leek weinig muziek voor Mid Fryslân te zitten.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]Foto’s: André Klaren

De wedstrijd kantelde bij een 3,5 – 1,5 achterstand via een fraaie winstpartij van invaller Duncan Klaren op de oude rot Frans van Emst. Vanuit een vlot gespeelde opening vond Duncan het wel verantwoord om in zijn sterke aanval op de Koningsvleugel van Frans een kwaliteit te offeren. Zijn Paard leek immers wel erg sterk, en waarschijnlijk sterker dan de zwarte Toren die nog op a8 stond. Het beest sprong alle kanten op, zette diverse keren schaak, snoepte pionnen mee, en veroorzaakte door een paar minder goede Koningszetten van zwart ook nog eens de winst. Speel deze partij hieronder maar eens na, met commentaar van Duncan zelf:

Duncan Klaren (Mid Fryslân 2) – Frans van Emst (Steenwijk 2)

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Bb4 4. e5 c5 5. a3 Bxc3+ 6. bxc3 Nc6 {Ik kende deze variant niet, dus ik wist niet zo goed wat ik moest doen na deze zet} 7. Qg4 Nge7 8. Bd3 cxd4 9. cxd4 Qc7 10. Ne2 Bd7 11. O-O O-O {Hier had ik beter 12.Lg5 kunnen spelen, een stuk ontwikkelen en iets aanvallen} 12. f4 f5 {Ik vond dit wel irritant, omdat het mijn aanval als het ware blokkeerde} 13. Qh3 Na5 {Ik snapte deze zet niet helemaal, ik zag het idee met 14…Pc4 wel, maar ik vond het geen dreiging aangezien het niks aanviel of dreigde} 14. Bd2 Nc4 15. Bb4 Rf7 16. Rf3 a5 17. Bxe7 Rxe7 18. Qh4 Be8 19. Rh3 g6 20. Bxc4 dxc4 21. Rd1 Bc6 22. g4 Be4 23. Nc3 fxg4 24. Nxe4 {Dit was een lange termijn kwaliteits offer, omdat ik dacht dat het paard sterker was dan de toren op a8 en omdat ik nog een aanval had} gxh3 25. d5 exd5 26. Nf6+ Kf8 {Kh8 was absoluut beter, zoals er in de partij volgde, kwam na Kf8 Dh6+ en had wit weer kansen, Kh8 was veel beter voor zwart aangezien ik dan geen schaakjes meer had} 27. Qh6+ Rg7 28. Nxh7+ Kf7 29. Qxh3 Kg8 30. Nf6+ Kf7 31. Nxd5 Qc8 32. Qh4 Ra6 33. Qe7+ Kg8 34. Nf6+ Rxf6 35. Rd8+ Qxd8 36. Qxd8+ {Ik ging bewust dit eindspel met een dame tegen twee torens in, omdat ik dacht dat ik met een extra pion wel kon winnen, aangezien het een vrijpion was} Rf8 37. Qd5+ Kh7 38. Qxc4 Rgf7 39. e6 Re7 40. f5 gxf5 41. Qh4+ 1-0

En daarmee was de match nog niet gedaan natuurlijk, want met een 3,5-2,5 achterstand werd er nog op 2 borden stug doorgespeeld. Inmiddels al 24 jaar, en dus 2x zo oud als Duncan (maar onverminderd onvolwassen in geest), speelde ook Thomas Douma een briljante partij. Het moet gezegd worden dat tegenstandster Ingrid Jansen over de eerste zetten wel heel lang nadacht en Thomas daarmee bijna in slaap suste. Maar de aanval van Thomas op de zwarte Koning zag er wel heel sterk uit, ook hier een kwaliteitsoffer zorgde ervoor dat 2 Lopers, gesteund door de witte Dame wel hard de Koningsstelling in kwamen. Daar moest via diverse schaakjes wel even goed gespeeld worden, maar de zwarte Koning had langzaam maar zeker steeds minder velden over. De keuze tussen mat en een Toren winst was niet heel lekker voor Ingrid en daarmee trok Thomas de stand weer gelijk 3,5 – 3,5.

Ze heeft het niet van een vreemde, de familie Koning is de contributie waardig en speelt vaak lange, heel lange partijen. Ook Femke weet hoe dat moet, en zat als laatste nog achter haar bord 8 tegen de sterk spelende Olivier Vernooy een fraaie partij te spelen. Een gelijke stand, een complexe stelling waar beide Dames, een Loper van Olivier en een Paard van Femke elkaar strak in evenwicht hielden. Tot Femke een kans zag, een pion won, en daarna een snel oprukkende vrijpion van Olivier over de h-lijn maar ternauwernood kon afstoppen. Maar ze had het goed gezien, liet haar Paard op een sterk veld landen, schoof haar 2 centrum vrijpionnen naar veilige witte velden, snoepte die h-pion binnen en begon aan een zeer lastig eindspel. Net toen ze de doorbraak zag, ging Olivier door de vlag en greep Femke het winnende punt. Klasse gespeeld van zowel Olivier als Femke, maar toch sleept Femke de winst naar Akkrum, met weer 4,5 – 3,5 het kleinst mogelijke verschil.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *