Julian houdt Jeroen in toom

Julian Frijlink – Jeroen Sparenberg 0,5-0,5
Met een onverwachte paardensprong wist Jeroen vanuit de opening een pion achterover te drukken. Julian ging vervolgens wel door met zijn aanvalsplannen en kon daarbij druk ontwikkelen. Jeroen wist het toch allemaal te verdedigen en gokte op de extra pion om te winnen. Met enkele goede en creatieve zetten kwam Julian er toch doorheen om met zijn Dame eeuwig schaak te maken en dus remise.

Jesper van der Heide – Frans Lagerwaard 0-1
Jesper houdt van aanvallen, Frans ook. Van tevoren was dus al duidelijk dat op het scherpst van de snede zou worden gevochten. En ja hoor, vanaf het begin probeerde Jesper met zijn aanval Frans grote problemen te bezorgen. En dat lukte aardig want al bij Jesper’s 7e zet had Frans veel tijd nodig voor zijn zet. Helaas voor Frans betekende dit een duidelijke verzwakking van zijn koningsvleugel. Jesper zette door en Frans had het moeilijk. Met zijn oprukkende pionnen probeerde Jesper de koningsvleugel van zijn tegenstander uiteen te breken. Maar in zijn enthousiasme zette Jesper te snel en gaf Frans daardoor de gelegenheid om terug te komen. Frans kon dicht bij de Koning van Jesper komen en dat kostte Jesper materiaal. Hoewel Jesper het nog probeerde met enkele venijnige damezetten kon hij de partij niet meer houden. Sportief bood hij Frans de hand. Frans wil Jesper toch nog wat meegeven: Jesper schaakt op een goed niveau waarbij hij laat zien dat hij inzicht heeft in het spel. Hij doet goede zetten en zal in de toekomst dan ook zeker nog beter gaan schaken. Maar daar hoort wel bij dat je de tijd neemt voor de zetten. Niet te snel spelen. Goed kijken naar de mogelijkheden: niet alleen naar die van jezelf, maar ook naar die van je tegenstander. Op deze manier haalt Jesper veel meer uit zijn partijen. Tijd was er in ieder geval genoeg.

Andre Tanis – Siard Eijzenga 0-1
Andre startte aanvallend met wit. Hij bracht zijn stukken al snel aan de andere kant van het veld. Siard moest verdedigend te werk gaan. De zwarte paarden deden het meeste verdedigende werk, samen met de dame. Andre kwam niet door de verdediging heen, wat Siard de kans gaf om zijn lopers en pionnen in de aanval te gooien. Andre probeerde een aanval te forceren, maar dit had Siard berekend. Siard kon zijn pionnen doorschuiven die de witte loper van andre klem zetten. Hier bleef het niet bij, want met een promovatiedreiging moest andre nog een stuk opgeven. Andre hield het hierna al snel voor gezien.

Thomas Douma – Peter Koning 0-1

Thomas had deze avond weinig kijk op het bizarre spel van Peter. De opening van Peter was al iets wat Thomas niet kende, hij speelde op safe, en verloor daarmee zijn openingsvoordeel. Vervolgens zette Peter de stukken van Thomas vaster en vaster, en hoewel Thomas eigenlijk geen enkele fout maakte, buitte Peter het openingsvoordeel maximaal uit. Een stelling met veel mogelijkheden voor Peter, moest Thomas wel keuzes maken, hij koos een verkeerde voortzetting en Peter besliste de partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *