Dubbelslag voor Mid Fryslân (KAMPIOENUH)

De april maand beloofde een mooie zonnige maand te worden in de geschiedenis van Mid Fryslân. Niet alleen was het 6e Jan Soeten Toernooi zeer succesvol verlopen. De week erop stonden liefst 2 kampioenswedstrijden op het programma. Mid Fryslân 1 stond fier bovenaan in de 1e klasse A en had, met 2 punten voorsprong, aan een gelijkspel voldoende. Ook Mid Fryslân 3 had kansen, zij deelden de 1e plek in de FSB 4e klasse volledig gelijk met Drachten 2. En die teams mochten in de laatste ronde tegen elkaar uitkomen, dat beloofde helemaal spannend te worden.

 

Zaterdag 16 april 2016 reisde een groot gezelschap Mid Friezen vol verwachting af naar Leeuwarden. De slotronde van de FSB stond op het programma en niet eerder in de geschiedenis van Mid Fryslân deden er 2 teams mee. Team 2 was vorig jaar immers kampioen geworden en naar de 1e klasse B van de FSB gepromoveerd. De opstelling van beide teams stond lang ter discussie, want Mid Fryslân 1 kon in deze match lastig een beroep doen op invallers van het 2e dat zelf ook moest spelen. Jan Schadd, Siard Eijzenga en Peter de Jong van team 1 zaten allen lastig, en in een team van 9 spelers zijn dat 2 teveel. Gelukkig was tegenstander DTK 2 sportief, Jan Schadd en Peter de Jong mochten vooruit spelen. Volgens de geruchten stond Jan in zijn partij glad verloren, maar won hij glansrijk. Peter daarentegen stond verloren, daarna totaal gewonnen, maar verloor toch zijn partij, dus met een stand van 1 – 1 mocht de rest aan de match beginnen.

Mid Fryslân 2 Handhaaft zich in de FSB 1e klasse B

Van team 2 bleek Stefan Krist spoorloos van de aardbodem verdwenen, terwijl topspeler Trevin Nettinga op een geheel ander bord er wat van moest zien te bakken. Als invallers kon het 2e een beroep doen op Femke Koning en Rutger Timmerman. Volgens verwachting bleek Sneek 3 ook vol invallers te verschijnen, het leek op de lagere borden wel een jeugdwedstrijd. Rutger speelde best goed en stond enige tijd zelfs zeer kansrijk. Maar Thomas van Ruiten heeft een 2x zo hoge rating en maakte van de eerste kans gebruik om Rutger er af te zetten. Femke speelde tegen Nemo Ding een zuivere partij en de ervaring van Femke was oppermachtig, ze won glansrijk en pakte alweer een extern puntje mee. De waarschuwingen aan het adres van Menno Steenstra en Klaas Jaap Soeten werkten lange tijd goed. Maar als je tegen kinderen schaakt, ga je toch vroeg of laat de boel onderschatten, en de jeugd kent geen genade. Menno stond volledig remise tot hij in de slotstelling zijn Koning en Toren op 1 rij plaatste en Lukas onder dreiging van schaak de Torens kon ruilen, waarna een vrijpion altijd zou doorlopen. Niet alleen Menno verloor, want ook Klaas Jaap had zich tegen de levensgevaarlijk Dylan Sealy in een lastig parket gewerkt. Een schaakje van Dylan kostte Japie echt wel een vol stuk en hij mocht blij zijn dat er 2 pionnen tegen dat stuk naar zijn kant vielen. De heren kwamen remise overeen, maar analyse liet zien dat Dylan binnen enkele zetten ook had kunnen winnen.

Op bord 4 speelde Julian Frijlink alweer een erg goede partij. Netjes georganiseerd oprukken van stukken, ondertussen wat pionnen opruimen van Falco de Boer, en daarna met eigen pionnen de Koning onder druk naar achter duwen. Het bord houdt achter de 1e rij van wit echt op, de witte Koning viel van het bord en Julian won erg mooi. Thomas Douma was op bord 3 best goed bezig, maar toch een stuk tegen een setje pionnen kwijtgeraakt. Nou stond dat voor Thomas helemaal niet zo raar, want die pionnen stonden erg mooi verbonden en konden het Wytze van der Zee best lastig maken. Toch besloten ze tot remise, beter een half punt dan een vette 0. Geart Jacob zat op bord 2 wat ongelukkig voor zich uit te staren tegenover Frits Pen. Nou is die Frits best een goede schaker, maar Geart Jacob kan ook wel wat. Helaas niet deze partij, want onze beoogde nieuwe leider ging er kansloos af. Met een 4 – 3 achterstand moest Erwin Koning eigenlijk zien te winnen van de oude leermeester Douwe van der Meulen. Een complexe stelling kwam op het bord met kansen voor beide partijen. Maar onderschat nooit een oude leermeester, want met enkele pionnen in het centrum dreigde hij toch door te breken, terwijl er ondertussen via een open Loper-diagonaal nog een aftrekaanval dreigde. Douwe speelde het keurig uit, Erwin verloor helaas, maar met 5 – 3 verlies handhaafde Mid Fryslân 2 zich keurig. Een 2e plaats in deze competitie had er zelfs ingezeten bij winst op Sneek, maar dat mocht niet zo zijn.

Mid Fryslân 1 Kampioen in de FSB 1e klasse A

Dan de rest van Team 1 dat vol vertrouwen tegen DTK 2 achter de borden plaatsnam. Voorzitter en assistent teamleider Peter Koning had het op bord 3 iets te kwaad met de kampioenkansen en de tegelijk spelende jeugd in Team 2. Onrustig en ongeduldig kon hij niet achter zijn bord blijven zitten. Mazzel was dat Aiso Lycklama a Nijeholt volledig meeging in het systeem dat Peter graag speelt, zodat Peter vrijwel geen tijd hoefde te gebruiken en toch zijn tegenstander kansloos van het bord kon zetten. Niet veel later kreeg Jeroen Sparenberg op bord 6 een remise aanbod van Wiebe van der Velde. Nou heeft Jeroen bijna 300 ratingpunten meer en stond hij er best goed voor. Maar ook heeft Jeroen sinds enige tijd wat andere dingen aan zijn hoofd en is hij in staat om elke partij om zeep te helpen, dus het remise aanbod was helemaal zo slecht nog niet. Ook bij Rinze Douma, die met zwart op bord 2 eens een andere uitdaging op mocht zoeken, kwam het remise aanbod op tafel. En ook hier was een gelijkwaardige stelling tegen Derk Schuttel het risico van forceren niet waard, dus besloten de heren onder goedkeurende blik van de teamleider tot remise. Met 3 – 2 voorsprong nog 1 punt te gaan voor het kampioenschap.

Op bord 8 speelde Ymco Leijenaar tegen de welbekende Rick Weggen, die de week ervoor in Akkrum nog cum laude geslaagd was voor zijn examen “Keuringsdienst van Patat”. Het was te merken dat Ymco de schaaklessen van zoon Bowe goed begrepen had, terwijl de zoon van Rick zich onledig hield met Ipads. Ymco speelde aanvallend, goed en had Rick aardig in de tang. Een witte Loper op de h-lijn stond vast, de witte Dame kon lastig helpen, terwijl Ymco met zijn zwarte Loper zomaar de witte Torens kon bedreigen. Het leverde eerst een kwaliteit op, later die Loper tegen wat pionnen, en met een Toren voorsprong kon Ymco zo de partij naar winst en Mid Fryslân 1 naar het kampioenschap schuiven. Met 4 – 2 kon het feest alleen maar groter worden.

[one_half]Ymco en Sipke[/one_half][one_half_last]Frank[/one_half_last]

Dat feest kwam op naam van onze nieuwbakken topspeler Frank Schuurmans, hij speelde op bord 1 tegen de ook niet al te beroerd spelende Leffert Nicolai. Frank was zenuwachtig, hij kon de promotieklasse al bijna ruiken, maar speelde een puike partij. Kleine voordeeltjes benutten, stukken goed neerzetten, waaronder een Paard op g6, en vervolgens gaan duwen in de stelling. Leffert moest zoeken waar hij nog kon verdedigen, maar dreigde toch een stuk en daarmee de partij te verliezen. Terwijl Frank onrustig door de zaal ijsbeerde en deed denken aan een bruine beer tijdens de zalmtrek, besloot Leffert de rol van zalm op zich te nemen. Frank kon een stuk winnen, Leffert gaf op en Frank sleepte ook dit punt op het droge, 5 – 2 voor de Mid Friezen. Tenslotte was het wachten op de andere nieuwe coryfee van Akkrum, de heer Sipke de Schiffart, die zich bescheiden op bord 7 tegen Bartele Bosma had gepositioneerd. Sipke moet er duidelijk nog wat inkomen, al zie je bij sommige partijen (zoals tegen Lasker) het talent onderhuids nog altijd volop borrelen, en grijpt Sipke cruciale puntjes bij elkaar. Ook deze partij kwam het er op aan, want Bartele geeft zich niet zomaar gewonnen. Een volledig gelijkwaardige stelling was het gevolg, die naarmate de tijd vorderde steeds dichter en dichter bij remise kwam. Het duurde even voordat Sipke erin berustte, maar de rest van beide teams stond te trappelen van ongeduld om het kampioenschap te gaan vieren.

Met 5,5 – 2,5 winst en een kampioenschap toog het gezelschap naar Hardegarijp voor een pittig en vooral onbeperkt bordje Wereldkeuken. Daar leer je allerlei nieuwe feiten kennen, zoals dat sommige spelers wel heel erg veel kunnen eten, anderen toch echt prijs stellen op heel veel patat en frikandellen, en dat onbeperkt toetjes eten toch echt koud op de maag kan vallen. Gelukkig leerden wij ook, niet uit persoonlijke ervaring overigens, dat de Wereldkeuken op alle calamiteiten voorbereid is, zelfs op een kampioenschap van Mid Fryslân 1. Volgend jaar mogen we het in de Promotieklasse gaan proberen !

Mid Fryslân 3 Kampioen in de FSB 4e klasse

Maandag 18 april dan de volgende topwedstrijd, Mid Fryslân 3 stond exact gelijk met Drachten 2 en beide teams kwamen tegen elkaar uit in de laatste ronde. Ook kunnen beide teams putten uit een schier onbeperkte hoeveelheid talent, alhoewel daar qua leeftijd wel ietsje verschil tussen zit. De a.i. teamleider van team 3 besloot tot een opstelling met aanstormend talent Carlo de Moor met wit op bord 1,  de gevreesde Jan Lodewijk Boonstra met zwart op bord 2,  “smashing” Jelmer Steenstra op bord 3 en tenslotte zeer onverwacht ons Femke Koning op bord 4. Met een verwacht ratingverschil van ruim 200 punten in het nadeel van onze jongelingen moet je toch wat, en inderdaad kwamen spelers van Drachten 3 (de tegenstanders uit de vorige ronde) toch echt even informeren wie deze creatieve keuze waarom had verzonnen. De verwarring was compleet toen een team hooligans van Mid Fryslân 2 de rust kwam verstoren in de stille speelzaal, het zou weer eens een bijzondere avond worden.

Jan Lodewijk speelde met de favoriete zwarte kleur tegen Berend Brouwer, die tot onze schrik en verrassing herstellende bleek van een ernstige ziekte. Van hieruit wenst Mid Fryslân de sympathieke Berend van harte een zo spoedig mogelijk herstel toe. Berend had plezier in het potje schaak, maar Jan Lodewijk heeft niet voor niets een topscore op zak. Al vroeg op de avond kon JLB een stuk winnen en de partij naar zijn hand zetten. Met een 1 – 0 winst voegde JLB zich vrolijk bij het groepje hooligans dat zich onder leiding van Maurice Brenkman onledig hield met snelschaken. Ook bij Carlo verliep de partij voorspoedig, tegenstander Luitjen Jan Vogelzang mag dan 350 ratingpunten meer hebben, maar dat doet juist Carlo helemaal niets. Een gelijkwaardige partij was het gevolg, tot Carlo een complexe situatie toeliet op het bord. Een Paard op de b-lijn werd gedekt door een pion op de a-lijn, en dekte op zijn beurt weer een cruciale pion op de c-lijn, waarbij ook 2 Torens aan de bak moesten. De zwarte stukken met een Paard voorop deden knap vervelend, wat Carlo een kwaliteit en een pion kostte. Maar dan moet je nog wel zien te winnen als zwart en dat verliep niet geheel vlekkeloos. Terwijl de zwarte Koning gevaarlijk op de laatste witte pionnen kwam aanstormen, vergat Luitjen Jan dat zijn Toren aangevallen stond en Carlo pikte die dankbaar in. De witte pionnen gingen wel op heel bijzondere wijze verloren, waarna Carlo met zijn Paard de laatste zwarte pion opruimde. Toen het de heren uitgelegd was dat dit toch echte technisch remise was, was het halfje voor Carlo een feit.

De avond vorderde en op bord 4 zat Femke bij tijd en wijle flink om zich heen te koekeloeren. Ondanks ruim 20 minuten achterstand op tijd tegen Jaap van Zon, de topscorer van Drachten 2, kon Femke er niet de hele tijd alle aandacht bij houden. Daarbij moet ook opgemerkt worden dat het lawaai op de publieke tribune met elke zet tot meer onrust leidde, tot de hooligans door de plaatselijke ME verbaal neer geknuppeld werden. Daarop kwam Femke weer tot concentratie, de partij opende zich en Femke maakte daar dankbaar gebruik van. Zelfs onder druk van de tijd en de vele toeschouwers, haalde ze pion na pion op soortgelijke wijze van het bord, ging vervolgens over tot het met schaak slaan van hele stukken, om tenslotte tot een mat aanval over te gaan. Een bijzonder knappe overwinning van Femke, en daarmee de 2,5 punten en ook een kampioenschap voor team 3.

Femke wint

Alleen Jelmer bleef nog over en ook hij speelde een goede partij tegen Christina van Dijk. Op soortgelijke wijze als bij Carlo, had Jelmer een kwaliteit opgeofferd. De meningen op de publieke tribune waren daarover verdeeld, sommige hooligans vonden dat Jelmer een stuk had kunnen winnen, maar ook deze opstandige visie werd snel onderdrukt. De Loper van Jelmer bleek in de gesloten stelling minstens net zo sterk als een zwarte Toren en danste over het bord om overal gevaar te stichten, dan wel op fraaie wijze een Toren te blokkeren. Tegen het einde van de partij en in tijdnood, bereikte het spektakel zijn hoogtepunt. Jelmer ruilde een cruciale pion af, stond toe dat een Toren vrijheid bereikte, roste er zelf een pion af, maar zag dat een b-pion van zwart promotie dreigde. In alle wanhoop schoof Jelmer ook een pion op, die gewoon geslagen kon worden, ware het niet dat Christina zelf voorrang gaf aan de b-pion. De vrijpion van Jelmer kon ver naar voren, maar nog altijd had hij kunnen verliezen als zwart de Toren had geofferd. Onder tijdsdruk zijn zulke zetten echter niet makkelijk te vinden, Jelmer kon met zijn Koning zelfs de b-pion nog afstoppen, terwijl de zwarte Toren te laat kwam en zelfs verloren ging omdat Jelmer het promotieveld met zijn Loper afgedekt hield. Jelmer won verrassend nog zijn partij en kwam net als Femke ongeslagen tot 4 uit 5 in deze competitie, een hele knappe prestatie van dit talentvolle duo.

MF3 Kampioen

Daarmee haalde ook Mid Fryslân 3 met een iets geflatteerde 3,5 – 0,5 de winst en het kampioenschap mee naar Akkrum. Extra leuk was dat wedstrijdleider Hans Dokter onze kampioenen de champagne aanbood. Volgend jaar mag Mid Fryslân 3 naar de FSB 3e klasse en het op een hoger niveau opnemen tegen nieuwe talenten.

Een dubbelslag voor de Mid Friezen, iets wat de herinnering oproept naar het illustere jaar 2009, toen Mid Fryslân 1 en 2 onder bijzondere (zware !) omstandigheden een simultaan kampioenschap behaalden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *