Kermis in Kromme Knilles?

Maandag 28 januari was er weer groot feest, bij diverse partijen gebeurden vrolijke fratsen.
Peter de Jong – Erwin Koning 1 – 0

Na een inferieure behandeling van het Siciliaans door Erwin wist Peter een heel akelig pionnetje op d6 in de zwarte stelling te zetten. Nog voor de kans op een middenspel ontstond, was het al verkeken en werd de stelling van Erwin een schiettent waar Peter zich heerlijk kon uitleven. Erwin moest al snel zijn Dame inzetten als Kop van Jut, en daarna zat de jongeman erbij alsof hij juist een dolle rit in de achtbaan had gemaakt. Het partijtje duurde overigens zo kort, dat het best een echte kermisattractie kon wezen. Erwin begon vol goede moed maar zal zich aan het einde wel bekocht hebben gevoeld.
Geart-Jacob de jong – Johnny Visser 1-0
Hier was sprake van een korte partij, Johnny beging op zet 8 een klein foutje wat Geart-Jacob een klein voordeeltje opleverde. Na nog een aantal zetten bleek de stelling van Johnny verloren te zijn. Johnny besloot daarom op te geven. Na de analyse bleek dat zwart nog wel even had kunnen doorspelen maar dat de stelling na zet 8 toch winstgevend was voor wit. Dit rechtvaardigde daarmee de vroege opgave van Johnny.
Derk Brom – Jeroen Sparenberg 1 – 0
Pas op de 14 zet werd er afgeruild, waarna Jeroen voor de korte roccade koos en Derk vrijwillig afzag van de rokkade, met het plan om met zijn beide torens de zwarte koning onder vuur te nemen. Er ontstond een spel met vele dreigingen aan beide kanten. Derk bood twee keer remise aan. Uiteindelijk werd de partij beslist met mat door samenwerking van paard, toren en dame.
André Tanis – Julian Frijlink 1-0
Wit won op de 4e zet een pionnetje. Dat leek geen blijvertje. Maar toch. De partij bleef lang in evenwicht. Wit had wel wat ruimtevoordeel en stuurde aan op stukkenruil. Uiteindelijk bleven aan beide kanten twee torens en een loper over. Eén van de torens van Julian stond wat “buitenspel”. De stukken van wit werkten beter samen en de druk op zwart werd groter. Toen Julian zijn loper offerde voor twee pionnen kwam de zwakte van de toren op de verkeerde plaats aan het licht. De loper van wit kon zich met schaak tussen de koning en een toren wurmen. Dat kostte zwart de ene toren en de partij. Maar Julian laat zien dat hij goed bezig is. Dat belooft nog wat voor de komende tijd!
Menno Steenstra – Peter Koning 0-1
Veruit de langste en beste partij van de avond met wisselende kansen. Menno had vooraf al opgegeven en stond dus al een punt achter. Maar toch kwam hij goed uit de startblokken, ontwikkelde goed, zette druk op de stelling van Peter en trok daarmee de stand gelijk. Peter ontwikkelde juist slecht en moest zelfs een pion weggeven om een beetje tegenspel te krijgen. Tot Menno weer eens overmoedigd te snel zette in een complexe stelling, dat kostte gelijk een volle Loper, zodat Peter weer op punten voorkwam. Maar die Loper kon Menno ook altijd weer terugwinnen omdat de stelling van Peter rammelde als een oude kar. De partij werd weer op punten gelijk getrokken en een vreselijk eindspel kwam op het bord met Loper, Toren en pionnen. Uiteindelijk wist Peter toch de overwinning te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *