Kerstschaken als feestelijke afsluiting 2013

Het is een veelbewogen jaar geweest, dat 2013. Van de economische crisis naar persoonlijke omstandigheden en tradities zoals Sinterklaas staan ter discussie. Er waren natuurlijk ook vele mooie momenten en vele schakers uit Akkrum en omgevingen hadden vast in de agenda staan: maandagavond 30 december, Kerstschaken!
Het ging weer als vanouds, jeugd en oud, clubspelers en recreatievelingen, iedereen speelt in de 2 voorrondes tegen elkaar in groepen van 4 spelers. Met slechts 5 minuten per persoon per partij gebeuren er toch altijd vreemde dingen maar kwam iedereen in een mooie finale groep terecht. Het belang van deze finale groepen, de jeugd mag natuurlijk als eerste een prijs graaien uitzoeken vanaf de weer zeer rijk gevulde bar:
Kerstschaken2013-1


Groep F, de toekomst!
Als club is S.S.V. Mid Fryslân zeer trots op de jeugdafdeling. Ze zijn niet alleen al sterke spelers maar stralen ook spelplezier uit. De 6 deelnemers uit Akkrum in deze poule van 9 wisten er een enerverende finale van te maken waarin iedereen punten scoorde en morste. Na een twijfelend begin was het Ruurd de Jong wie met een eindsprint van 4 overwinningen de finale wist te winnen en als allereerste van de avond een prijs mocht uitzoeken.

Naam Punten
Ruurd de Jong 7,0
Femke Koning 6,5
Martijn van Dijk 6,0
Janko Eelsingh 5,5
Erben Hof 5,0
Hessel Stokman 5,0
Stefan Veltman 4,0
Sjoerd de Jong 4,0
Jip Vrouwenvelder 2,0

Groep E, de tieners!
Tussen de jeugd en het volwassen zijn zit de prachtige combinatie van energie, nieuwsgierigheid en eigenwijsheid. De verschillen waren er ook zeker, van scholieren tot jong-werkenden en van regelmatige clubspelers tot liefhebbers. Natuurlijk werden er grappen gemaakt over de fouten die op het bord te zien waren, er bleef wel een gezellige sfeer bij zitten. Opvallend was hier Thomas Douma, de ‘nestor’ van de groep wist in de voorronde al de topspeler Jacob Strikwerda te verslaan en in deze finale poule als enige een half punt af te snoepen van finale winnaar. Omdat Floyd Franken verder alles wist te winnen werd hij de zeer verdiende winnaar!

Naam Punten
Floyd Franken 8,5
Jelmer Kootstra 7,0
Erwin Koning 6,0
Thomas Douma 4,5
Tjeerd de Jong 6,5
Auke de Jong 4,0
Anneke Kootstra 3,5
Jesper van der Heide 3,0
Justin Bötger 1,0
Lisanne Bötger 1,0

Groep D, de recreatievelingen!
Deze liefhebbers van het schaakspel spelen misschien niet erg vaak maar kunnen als geen ander er een gezellige avond van maken. Met slechts 8 spelers in de finale groep was er genoeg tijd voor een drankje en praatje tussen de partijen door. Op speelse wijze werd er geschaakt waarbij er toch af en toe vragen over de regels waren. Deze werden al snel sportief opgelost. Groepswinnaar werd met duidelijke taal Dennis Pieck door alle partijen te winnen.

Naam Punten
Dennis Pieck 7,0
Derk Brom 6,0
Froukje Oldenhof 5,0
Marco Vrouwenvelder 3,0
Johnny Visser 3,0
Wilfred Bötger 2,0
Wendy Ypeij 1,0
Leo Koot 1,0

Groep C, de clubspelers!
Omdat deze spelers toch al ruime ervaring op de schaakclub hebben gaat het er toch net iets anders aan toe. Doordat iedereen lekker op de aanval speelt was er in vrijwel elke partij voor beide spelers een kans om de winst binnen te halen. Bij de prijsuitreiking greep Tjeerd Ouwehand zijn kans voor een kleine toespraak. Hij had niet verwacht om midden in Friesland zo welkom en gastvrij ontvangen te worden en zo’n prettige avond te hebben. De fijne herinneringen zullen met hem mee terugreizen naar Den Haag!
Het meest slagvaardig in deze groep was wel Michiel Rensen wat een zeer verdiende 1ste positie opleverde.

Naam Punten
Michiel Rensen 7,0
Tjeerd Ouwehand 5,0
Jelle de Jong 4,0
Cor Reitze Sybersma 3,0
Bert Zijp 3,0
André Tanis 2,0
Appie Kamstra 2,0
Peter Doetjes 2,0

Groep B, de subtoppers!
Al hoewel er soms met meer creativiteit werd gespeeld dan objectief goed is, wisten de subtoppers er wel steeds spannende partijen van te maken. Kansen gingen over en weer, sommige werden met beide handen gegrepen en weer anderen werden simpelweg niet gezien. Het meest gelukkig was hierin Jeroen Sparenberg wie een enkele keer mat gezet kon worden maar weg kwam met remise. Speculaties over hoe een hoofdscheidsrechter in de subtop groep tot een winnende score kan komen mogen in de reacties gepubliceerd worden!

Naam Punten
Jeroen Sparenberg 8,5
Jacob Strikwerda 7,5
Peter de Jong 6,0
Wouter van der Griendt 4,5
Frans Lagerwaard 4,0
Trevin Nettinga 4,0
Ymco Leyenaar 3,5
Willem Kuiper 3,0
Siard Eijzenga 2,5
Geart Jacob de Jong 1,5

Groep A, de strijd om de wisselbeker!
De hoofdprijs op de rijk gevulde bar is en blijft de wisselbeker. Met voorgaande winnaars als Jippe Kamstra en Anna Maja Kazarian was het maar de vraag welke top schaker er met de beker vandoor ging. De groep is overladen met goede schakers en kanshebbers op de laatste titel als winnaar van het open Boarnsterhim kerstschaken toernooi. De strijd was hevig en verrassend genoeg was de partij Selwin Keuning tegen Jouke Bakker in de allerlaatste ronde allesbepalend! De winnaar van de partij zou kampioen worden en lange tijd leek Jouke aan het langste eind te trekken. Het lukte Jouke niet om de genade klap te geven waardoor Selwin zelfs de partij nog wist te winnen en daarmee het gehele toernooi, proficiat!

Naam Punten
Selwin Keuning 7,5
Jippe Kamstra 6,0
Joe Hania 6,0
Jouke Bakker 6,0
Fokke Jonkman 6,0
Klaas Abma 4,0
Ferdi van Bavel 3,0
Frank Schuurmans 2,5
Thys Tuinstra 2,0
Peter Koning 2,0

5 reacties

  1. De vraag is niet hoe de Hoofdscheidsrechter in de subtopgroep tot de winnende score kan komen, maar hoe de Hoofdscheidsrechter überhaupt in de subtopgroep terecht kan komen, en daarmee een arme Voorzitter tot kop-van-jut bombardeert in de A-groep. Leg dat maar eens uit …..

  2. Haha, het was erg gezellig allemaal! De volgende keer neem ik vooraf echter wel een dagje vrij, want na 7 uit 8 werd er door mij niet meer gescoord… Gelukkig won ik nog wel van Koning sr! Bedankt voor de orgnisatie!!!

  3. Grmbl!

    Maarre … veel leuker was dat je ook een keer verloor van Koning jr !
    En jullie bedankt voor de deelname. Met zoveel leuke deelnemers is het altijd een feest 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *