Klinkende overwinning op Steenwijk

 

Na de eerste 3 – 5 gewonnen wedstrijd tegen het in nood verkerende F-Pion, mocht Mid Fryslân 1 op maandag 6 november aantreden tegen het sterke Steenwijk. In ons team kon alleen Siard niet meespelen, tijd voor Geart Jacob om zijn talenten te laten zien op het hoogste Mid Friese niveau. Ook bij Steenwijk bleek er een, op papier best wel sterke, invaller te spelen op bord 3.

 

 

En daar op bord 3 viel al heel snel de eerste beslissing. Jan Schadd (1833) kwam met zwart tegen Dick Teunis (1809) creatief en speels uit de opening. Pionnen pinnen stukken, Lopers dansen over de diagonalen, Paarden paradeerden over het bord, het was een waar spektakel voor de schaakliefhebber. Kortom een partij die logischerwijs helemaal niet bij Jan zijn speelstijl past, want dat uit zich toch vaak in dezelfde grauwe grijze speelstijl leidend tot het langzaam uitknijpen van een in wanhoop verkerende tegenstander. Zo niet deze keer, na 13 zetten was het over en uit, 2 pionnen binnen, een kwalitatief uitermate teleurstellende witte stelling, gevolgd door vroeg handen schudden en richting huis (Teunis) of de bar voor een glaasje droge witte wijn (Jan).

Terwijl het op bord 6 bij Rinse en op bord 8 bij Geart Jacob ook vrolijkheid troef leek, kwam opeens de 1 – 1 wel keihard aan. Vlaggendrager Frank Schuurmans (2010) kreeg op bord 1 tegen meervoudig FK60+ kampioen Dick Stavast (2049) een oorverdovend offer om zijn oren. Wit Paard stampte een zwarte pion de grond in, zwarte Toren verpletterde het witte Paard, waarna een lelijke Loper van wit een volgende pion snoepte en Frank de keuze gaf: ofwel de Toren afgebroken, dan wel een binnenkomertje op f7 met nog een pion verlies en een dreigende mat aanval. Fraai was het niet voor Frank, maar Dick nam dankbaar het punt in ontvangst.

Daarna ging het wel snel, terwijl Peter en Geart Jacob met Jeroen de stellingen evalueerden en Jeroen remise overwoog, haalde eerst Geart Jacob (1625) op bord 8 het punt op. Een leuke aanval van voorzitter GJdeJ haalde een kwaliteit op, gevolgd door een pion, met nog meer druk op de zwarte stelling van Jan de Smidt (1702). Geart Jacob genoot met volle teugen van zijn blakende vorm dit seizoen, na winst op de oud-voorzitter in de interne, kon hij nu weer een 1700+ speler aan zijn zegekar binden. Chapeau, chapeau! Vlak daarop kwam Rinse (1816) achter de tafel met bord 6 vandaan, deze keer niet om te roken, maar om een punt te noteren. Een fraaie aanval dwars door het midden met Paard en 2 pionnen, ondersteund door schaak gevende Torens leverde eerst een pion winst op, en niet veel later een wel erg fraaie Douma Dominantie. Terwijl het Paard van Rinse wel pionnen kon grazen, kende Jon Derks (1732) alleen een lamlendige Loper die weinig kon. Dreigende pion promotie van de kant van Rinse bleek daarna voldoende voor de 3 -1.

Hoe anders lag het bij nieuwkomer Geert van der Velde (1765) op bord 7. Voorbereiding tegen Marcus Pliester (1740) mocht niet baten, want in de opening ging er al een zwarte pion verloren, in het middenspel gevolgd door nog een pion. Hoewel Geert gevaarlijk de aanval bleef zoeken, gingen er achter elkaar 2 kwaliteiten verloren, beide witte Torens dreigden tegen de pionnen van Geert, maar zijn lichte stukken met Paard en Loper konden niet blijvende voldoende gevaar blijven stichten. De zwarte stelling werd van wankel naar verloren gespeeld en Geert moest helaas capituleren tot 3 – 2. Gelukkig bleek Jeroen Sparenberg (1755) op bord 5 met zwart in topvorm tegen de Steenwijker teamcaptain Roel Kreulen (1719). Als altijd speelde Jeroen gewoon gemakkelijk, had voldoende tijd om rond te lopen, veelvuldig de gang op te zoeken, gesprekjes te voeren met deze en gene om vervolgens relaxt tot remise te remiseren.

Met 3.5 – 2.5 voorsprong steeg de spanning op de resterende borden van Peter en Sipke. Hoewel Peter (1744) op bord 4 redelijk uit de opening kwam tegen de sterker geachte Henk van Dijk (1810) en gevaarlijk over de h-lijn richting de zwarte Koningsstelling keek, viel Henk dwars door het centrum aan. De keuze was reuze, de besluitvorming beslissend voor de te kiezen zetten, en de gedachten gevaarlijk afgeleid door lawaai in de zaal. Maurice in remise stelling alsnog verloren tegen Johnny, ruimschoots van commentaar voorzien door de rest van de familie Koning, enkele oudere Steenwijkers die een geanimeerd gesprek voerden nabij bord 8, het opruimen van glazen en koffiekopjes, en analyserende schakers van afgelopen partijen onder het genot van hardop fluisterende wedstrijdleiders, alle veelvuldig voorkomende vormen van volume passeerden de revue. Een pion moest dus wel geofferd worden om de partij weer tot rust te manen. De dreigende Dame van zwart kon slechts ingetoomd worden door een dreigende matdreiging van wit over de open h-lijn en de vrede werd getekend tot 4 – 3.

Tenslotte de bekende Friese Schrijver Sipke de Schiffart (1907), die op bord 2 totaal gewonnen stond tegen de uitermate ervaren Auke van Urk (1957) uit Steenwijk (en dus niet uit Urk). De Dolle Dame van Auke rende over het bord, dreigde overal een pion te snoepen, maar Sipkes secure stelling liet niets toe. Gedecideerd onder dekking van vliegende tijdnood, schoof Sipke zijn eigen pion over een open lijn naar de overkant, promotie was een kwestie van tijd. Voor Auke restte niet anders dan op de Koningsvleugel va banque te spelen, altijd vervelend als je zelf in tijdnood verkeert en de gelukszoeker goud vindt in eeuwig schaak. De Mid Friese teamleider begroette het remise voorstel van Auke met luide instemming, Sipke probeerde nog snel te ontsnappen naar winst, maar de remise bleek toch een feit. Voor Sipke voor de 2e keer iets teleurstellend dat winst in tijdnood tot remise reduceert, maar voor het team was de 4,5 – 3,5 overwinning wel heel welkom.

De bar was na afloop dus het toonbeeld van gezelligheid, Jan als vanouds lovend over de speelstijl en openingskeuze van zijn teamleider, Rinse bleef maar vol instemming knikken, terwijl Sipke goede zaken deed met zijn veelgeprezen verhalen- en gedichtenbundel. De jeugd mocht onder begeleiding van Jeroen lekker aan de bar bivakkeren en een uurtje langer opblijven dan normaal. We staan bovenaan !!!

 

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *