Koninklijk avondje in Akkrum

Terwijl er 4 partijen in de interne competitie werden gespeeld, mocht Team 3 ook aantreden tegen Bakkeveen 2. Voor het eerst speelden er daarmee 3 Koningen op de seniorenavond, want Femke Koning viel onder toezicht van voorzitter en vader Peter Koning in bij het derde team van teamleider en grote broer Erwin Koning. En dan te weten dat deze jongedame van 13 jaar die dag ook al 4 uit 5 had gescoord op het Fries Kampioenschap Jeugdschaken in Sneek. Overigens hadden ook Erwin Koning en kompaan Julian Frijlink de hele geschaakt op het FK, dus het was wel een dagje schaken bij elkaar.

Femke kon het op bord 4 helaas niet bolwerken tegen Frits Hoogvorst. Een aftrekaanval op Toren en Paard luidde stukverlies in. Maar Femke kreeg wel open zicht op de Koningstelling van Hoogvorst en was niet bang om een Loper op h6 te offeren. Alleen werd die Loper niet gepakt, maar wit sloeg gevaarlijk door op de stukken van Femke, en er viel van alles aan de verkeerde kant van het bord af. Na een dappere strijd mocht Femke Koning wel opgeven. Gelukkig nam Erwin Koning op bord 1 direct wraak op Siebolt Visser, je moet tenslotte niet aan zijn kleine zusje komen. Erwin viel aan alle kanten aan, en Siebolt mocht steeds verder terug. Erwin won 2 stukken voor een Toren, en had even later nog een akelig vorkje paraat. Daar was voor Siebolt niets meer aan te redden, en Erwin pakte de 1 – 1.

Terwijl Thomas op bord 2 net een stuk won, had Julian Frijlink het op bord 3 wat lastig. Julian stond 2 pionnen achter. De uitslag dreigde 2 – 2 te worden, maar Julian bleef wel aanvallen en proberen pionnen terug te winnen. Gelukkig speelde tegenstander Miente Steensma niet de beste zetten, en Julian profiteerde ervan. En omdat Thomas een stuk won, bood Julian dus maar voor de 2e keer remise aan. Tot verrassing van eenieder werd dat geaccepteerd. Dus kwam teamwinst niet veel later van Thomas. Hij stond eerst 1 pion voor, toen nog een 2e pion, maar Berend Joustra maalde nergens om. Hij vond de stelling wel remise, want Toren en Loper tegen Lopen en Toren klinkt wel gelijk. Alleen 2 pionnen maken echt wel verschil. Niet veel later kon Thomas in een fraaie afruil opeens het bekende stuk winnen, en daarna viel de Koning van Joustra om. Joho, en Team 3 wint van Bakkeveen 2 met 2,5 – 1,5.

Dan nog wat interne partijen, want daar gebeurden ook best vreemde zaken rond de Koningen in het schaakspel.

Peter Koning – Peter de Jong 1- 0
Vorig jaar werd Peter Koning nog door 2 verliespartijen tegen Peter de Jong niet kampioen, en ging Jeroen Sparenberg ermee vandoor. Dit jaar staat de Koninklijke Peter al een punt voor, en ook deze avond viel het zijn kant op. Want Jonge Peter was er niet helemaal bij. Wedstrijdleider bij Team 3 spelen, op afroep beschikbaar zijn voor werk, en tegelijk met een partij op niveau. Koning profiteert wel. Dus koos Peter J, maar voor een dubieus offer tegen 2 pionnen, maar dat ging nergens heen, zeker niet toen de zwarte dame opeens vaststond. Maar onder het motto “bij de oude Grieken was een Raadsheer ook veel meer waard dan een Dame”, ging PdJ gewoon door, en helemaal niet slecht ook. Maar Koning Peter kwam, zag, en pakte wat pionnen met een matdreiging tot gevolg, de Jong besloot maar een Toren weg te geven en vervolgens op te geven.

Siard Eijzenga – Johnny Visser 1-0
Een kort maar krachtige partij. Siard met wit zette zijn stukken aanvallend op. Johnny speelde een verdedigende opening. Siard viel aan op de Koningsvleugel waar Johnny gerokeerd had. Hier drongen Siards’ pionnen tot diep in de verdediging door. Daardoor had Johnny weinig bewegingsruimte. Johnny probeerde deze ruimte te creeëren op de damevleugel, maar Siard was te snel. Beide Lopers, een Dame en een pion konden samen niet meer worden gestopt en forceerden een Koninklijke winst voor Siard.

Ymco Leijenaar – Geart Jacob de Jong remise
De opening ging gelijk op, in de overgang naar het middenspel kwam het Paard van GJ vast te staan. Ymco probeerde hiervan te profiteren en bleef veel druk zetten op het Paard, Geart-Jacob moest alle zeilen bijzetten om stukverlies te vermijden. Na een ingewikkelde afruil kwam er toch een gelijkwaardige stelling uit. Het remise aanbod van Geart-Jacob nam Ymco na lang nadenken aan.

Frans Lagerwaard – Derk Brom 1 – 0
Veruit de langste partij van de avond tussen deze senioren van de club, die behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Beide staan op een rating van tussen 1600 en 1700, en speelden vorig jaar in een proefpartij al eens een proefremise. Ook deze avond ging het lang gelijk op, tot Derk pardoes een cruciale pion in liet staan, deze verloor en zijn stelling in elkaar zag donderen. Laat op de avond mocht ook Derk zijn Koning omleggen.

1 reactie

  1. ’t is ook altijd wat.
    in de thuisanalyse is gebleken dat ik te besluiteloos speelde. De eerste 7 zetten waren allemaal al eens eerder gespeeld, ook door niet onverdienstelijke collega-schakers, daarna werd het minder.
    Het offer van 2 pionnen tegen paard had best gekund mits ik niet mn dame had opgesloten door de loper op f5 te zetten. Die loper kon steeds prima naar f5, maar niet meer toen ik de dame op de koningsvleugel had geposteerd. Een ezel stoot zich in’t gemeen niet twee maal aan dezelfde steen. Het positieve is dus dat ik geen ezel ben, aangezien een soortgelijke grap me de afgelopen 2 seizoenen al drie keer eerder overkwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *