Laatste krachtmeting bij Mid Fryslan

Erwin Koning – Menno Steenstra 1-0

Het was alweer de tweede keer dat Erwin en Menno elkaar troffen dit seizoen en het zijn vaak spannende partijen. Ditmaal speelde Menno zeer agressief waardoor wit toch wel heel erg goed op moest letten. Erwin kon dit allemaal nog op lossen en kon er uiteindelijk zelfs een pion mee winnen. Het leek er op het gegeven moment zelfs nog op dat Menno deze pion wel terug kon winnen, maar in plaats van deze pion op te halen probeerde hij zijn aanval toch door te zetten wat uiteindelijk resulteerde in een dameruil waarna erwin nog een extra pion voor kon komen. In het eindspel bleken deze 2 pionnen voordeel van Erwin toch voldoende om een overwinning te behalen.

Frans Lagerwaard – Jorik Offermans  1-0

Een leuke open partij waarbij beide spelers probeerden elkaar aan te vallen over de vleugels. Na de 10e zet wist Frans met een vorkje de loper van Jorik te verschalken tegen 2 pionnen. Het nadeel voor Frans was wel dat zijn damevleugel kapot was en daar probeerde Jorik weer van te profiteren. Frans werd in de verdediging gedrongen op de damevleugel en verlegde zijn plannen naar het centrum. Daar kon hij druk opbouwen die hem een toren tegen een paard opleverde. Daarna ging het snel en moest Jorik nog een stuk geven om niet mat te gaan. Dat stelde echter het verlies een paar zetten uit en op de 37e zet gaf Jorik op. Hij had geen tegenspel meer en mat gaan was slechts een kwestie van nog enkele zetten. Een leuke partij waarvan  beide spelers weer hebben geleerd.

Peter Koning — Ymco Leijenaar 0-1

Peter opende verrassend met f4. Ymco beantwoorde even verrassend met g5. Al gauw had Peter het initiatief door belangrijke lijnen in bezit te nemen en en een inactief stuk van wit af te ruilen tegen een actief stuk van zwart. In het midden spel wist zwart een paard in het centrum te plaatsen die daar zeer irritant stond te wezen voor wit. Wit begon daarom aan afruil van een aantal stukken, dat resulteerde in één witte toren tegen twee zwarte paarden en elk vijf pionen, Dame en Koning. De voortdurende mat dreiging van zwart, verplichte wit de dam bij de koning te houden om hem te beschermen. Dit verlamde de mogelijkheden van wit en koste veel denktijd want een klein foutje zou fataal zijn. De verdediging van wit was wel dermate sterk dat zwart er geen vinger achter kreeg en zelf ook moest uitkijken voor een potentiele tegenaanval. Uiteindelijk ging wit door de vlag met een halfuur achterstand op zwart.

 

Julian Frijlink – Johnny Visser 0-1

Altijd verassend met Julian die steeds beter leert schaken dit seizoen. Ondanks een goede aanval op de zwarte koningsstelling wist Johnny deze af te slaan . In het eindspel bleven voor wit 1 toren en 5 pionnen over tegen zwart loper en paard en 5 pionnen. Door een slimme zet van zwart leek het er op dat Johnny zijn loper weg gaf maar daar kwam het vorkje met paard schaak. Toen moest wit wel zijn koning weg zetten  en verspeelde hij zijn toren .Game over en wit gaf op.

 

Jeroen Sparenberg – Siard Eijzenga

Met verdiende finaleplekken na overwinningen op respectievelijk Peter de Jong en Peter Koning in de halve finales mochten de jeugdigen bepalen wie kampioen wordt. Dankzij een noodoproep vanuit de keuken van de Kromme Knilles kreeg Siard zijn gewenste voorbereiding, namelijk geen. De partij begon dus wat later maar er kwam een zeer spannende opening en stelling op het bord. Veel manoeuvreren met de lichte stukken bleef het gelijkwaardig totdat Siard in een combinatie van 6 zetten diep een stuk over het hoofd zag. Met het stuk voorsprong had Jeroen ook de makkelijkere te spelen stelling en werd langzaam maar zeker de gevaarlijke stukken van het bord gehaald. Een gewonnen eindspel voor Jeroen betekende wederom een kampioenschap waardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *