Leven in de Bildtse Brouwerij

De tijd van Kerst nadert en de meeste schaakjeugd weet dan al dat het ook tijd is voor de Grand Prix van Lasker in St Annaparochie. Altijd leuk om weer in het Bildt te komen, bijna net zo leuk als dat de Bildtkers op bezoek komen in Akkrum. En dus ging een opgewekt gezelschap van 9 jeugdschakers, 3 ouders en een voorzitter in ideaal schaakweer (stromende regen) op naar het Bildt. Als we een beetje goed geteld hebben, had Mid Fryslân wederom de grootste afvaardiging, iets dat door toernooi directeur Thys Tuinstra zeer op prijs werd gesteld.

Femke Koning kwam na een nachtje logeren vermoeid in poule B terecht, maar won de eerste wedstrijd wel keurig van Marrit Adema. Daarna was de energie op en werden vele nullen gescoord, alleen tegen Dylan Sealy kwam er nog een halfje bij. Een gedeeld 7e plek in deze B-poule, meer zat er niet in deze zaterdag. Janko Eelsingh speelde in poule C wisselvallig. Eerst kwam er een 0, daarna 2 mooie winstpartijen, gevolgd door een verliespartij die als winstpartij telde. De tegenstander kon niet alle rondes spelen en dus telden alle partijen tegen hem gelijk voor iedereen als winst. Vervolgens kwamen er weer 2 nullen bij, tenslotte gevolgd door een halfje. Het leverde Janko een 5e plek op, en net geen prijs.

Poule D kende 2 Akkrummer deelnemers met Erben Hof en Stefan Veltman. Voor iemand die eigenlijk nog maar zo kort schaakt als Erben, doet hij het echt erg goed. Met 4 punten, waaronder een winstpartij tegen Stefan, kwam Erben op de 4e plaats terecht, en mocht een prijs in ontvangst nemen. Stefan deed het met 3,5 punten net iets minder goed en viel met een 5e plaats ook net buiten de prijzen. Wat hier echter al wel opviel in deze poule was dat de jeugd zo enorm snel schaakt, nog geen 5 minuten van de beschikbare 15 minuten worden vaak gebruikt. Dit is echt zonde, want met een beetje langer nadenken, pak je zo enkele punten meer in een poule en dus veel vaker een prijs. Tijd om dat maar weer eens te gaan trainen op de club.

Dan poule E met maar liefst 5 van de 7 deelnemers van Mid Fryslân. Zoveel schakers van 1 club hoor je eigenlijk niet in 1 poule te zetten, maar voor de jeugd is het wel erg gezellig. En zo mogelijk werd hier nog veel sneller geschaakt. Een mooi voorbeeld was Piter Vellinga, ook nog niet heel ervaren in de GP toernooien en meer gericht op de klok dan de tegenstander. Het leverde Piter 4 nullen op rij, en een gesprekje met de voorzitter, op. Daarna ging Piter beter nadenken, en dat leverde hem 3 punten op rij op, en daarmee een gedeeld 6e plaats. Germ van den Akker deed het in deze poule een stuk beter. Hij scoorde maar liefst 5 punten, onder andere met winstpartijen tegen Hessel en Piter, en kwam op de gedeeld 1e plek terecht. Jammer genoeg had Germ zijn partij tegen de andere speler met 5 punten verloren, en dus eindigde Germ op de 2e plaats, maar wel met een mooie cadeaubon.

Bijzonder in deze poule was dat de Mid Friezen Rutger Timmerman, Hessel Stokman en Michael Kroes alle 3 op 4 punten eindigden, en daarmee de 3e tot en met 5e plek moesten verdelen. Hessel won van Rutger, Rutger won van Michael en Michael won van Hessel, er was geen peil op te trekken met die 3. En dus werd het tijd voor een ouderwetse barrage. Rutger lootte de eerste partij vrij, en dus mocht Hessel het tegen Michael opnemen. Dat leverde Hessel de gewenste revanche op, Michael verloor en eindigde dus op de 5e plek. Daarna volgde een spannende partij van Rutger tegen Hessel, en ook dat werd een revanche. Want Rutger won afgetekend, pakte de 3e plek, en liet Hessel dus de 4e plaats, maar toch ook een prijs.

Daarmee kon Mid Fryslân met 4 prijzen weer naar Akkrum terugkeren. Zeker niet slecht, maar bij veel spelers had er veel meer ingezeten als ze niet zo moe waren geweest of zo snel hadden gespeeld. Een goede les dus voor de komende Grand Prix toernooien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *