Marijke scoort punten bij GP De Donger

Na de epidemie bij het schoolschaken in Akkrum op vrijdag, toog op zaterdag 26 januari een elftal jeugdschakers van ssv Mid Fryslân naar het verre Oostrum bij Dokkum waar namens schaakclub De Donger het 4e Grand Prix toernooi van dit schaakseizoen op het programma stond. Team Eelsingh – de Vos reed over Jirnsum, Team Nes moest nog even langs Gorredijk om Stefan op te halen, en de resterende 5 kids reden in de Koninklijke MPV rechtstreeks naar het hoge Noorden.

In de F-poule speelden Michael Kroes en Marijke de Vos in een grote poule van 10 spelers.  Voor beide gingen de eerste 2 partijen dik verloren, het leek wel snelschaken zo snel ging het. Tijd dus om de Wet van Jeroen weer eens op te rakelen. Beiden werd verplicht op de handen te gaan zitten, en 1 hand mocht pas een zet doen als er goed was nagedacht. Voor Michael leverde dat gelijk 2 punten op in de volgende 2 wedstrijden. Maar bij Marijke wilde het nog steeds niet vlotten, ondanks behoorlijk beter spel. En dus werd de 2e wet van Daniel erbij gehaald, want als je zelf het vertrouwen hebt dat je kan winnen, dan GA je ook winnen. Partij 5 leverde voor Marijke al een pat en dus remise op, en in partij 6 werd dan eindelijk het volle punt binnengesleept. Michael verloor in ronde 5 en 6 helaas wel weer. Ronde 7 mocht het duo tegen elkaar spelen, ondanks een voorsprong voor Michael eindigde ook deze partij in pat. Michael scoorde daarna nog een half punt, eindigde op 3 uit 9, en nam toch een beker mee naar Akkrum. Marijke vond haar 2 uit 9 wel voldoende.

Hessel Stokman was de enige Mid Fries in poule E, en misschien daardoor niet te stuiten. Slechts 2 remises, waarvan 1 door een pech pat, stond Hessel zijn tegenstanders toe. Daarmee werd hij met 6 punten uit 7 wedstrijden ruim 1e van zijn poule en een grote beker was zijn beloning. Erben Hof en Germ van den Akker kwamen samen in de D-poule. Voor Germ een wisselvallig toernooi want hij won 3 partijen op rij, en verloor daarna 3 op rij. Met 3 uit 7 werd het een 5e plek. Erben speelde iets constanter en maakte iets minder foutjes. Hij raapte 4,5 punten op in 7 partijen en werd fraai 3e in deze sterke poule. Ook Erben kwam met een welverdiende beker terug in Akkrum.

Poule C was de plek voor de neven Lammert de Vos en Janko Eelsingh. Vooral Lammert begon sterk met 1,5 uit 2, terwijl Janko de eerste 2 partijen verloor. Maar daarna kon Lammert nog maar 2x winnen, en scoorde Janko 5 punten op rij, waarbij hij ondertussen van neef Lammert won. Met 3,5 uit 7 werd Lammert 5e en Janko eindigde ondanks een minder goed begin wel als eerste in zijn poule met 5 punten uit 7 wedstrijden. Beker nummer 4 voor de Mid Friezen was binnen.

In poule B kwamen maar liefst 4 van de 7 spelers uit het Midden van Friesland. Femke Koning en Jelmer Steenstra hadden we kunnen verwachten in deze hoge poule, Stefan Veltman komt ook wel sterk opzetten in speelsterkte, maar verrassend genoeg kwam ook Rutger Timmerman hier terecht. Logisch dat Rutger een zware middag voor de boeg had, maar hij scoorde toch 2 punten, waarbij de mat tegen Femke wel heel opzienbarend was. Stefan scoorde 3 punten en werd 4e in deze sterke poule. Hij won wel van Rutger, maar maakte geen kans tegen Femke en Jelmer. Onze Femke was niet goed begonnen, maar begon daarna veel punten te scoren, onder andere tegen Jelmer. De mat van Rutger kostte Femke haar eerste plek in de poule en ze eindigde met 4 uit 6 als derde. Jelmer stond alleen tegen Femke een punt af, en versloeg alle andere tegenstanders, waaronder Stefan en Rutger. Met 5 punten uit 6 wedstrijden werd Jelmer daarmee kampioen van de B-poule, een prima prestatie in zo’n hoge poule.

Aldus plundert Mid Fryslân het hoge noorden, en neemt maar liefst 6 bekers mee terug naar Akkrum en Nes. Ook mooi zijn de punten voor de jongere spelers Michael en Marijke. Alweer een prima prestatie dus voor de Mid Friezen. Aangezien Janko wederom zijn poule wint, zal hij ook leider blijven in het klassement van de GP cyclus 2012 – 2013. Naar verwachting schuift Femke door naar de 2e plek en blijft de top van het GP klassement gedomineerd worden door Mid Friezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *