Martijn van Nimwegen wint 3e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi

Alle uitslagen per poule in tabelvorm zijn hier te vinden.

Ga voor alle foto’s van Appie Kamstra naar appiesfotosite.
Gezien het grote aantal zijn de 813 foto’s opgedeeld in 5 pagina’s:
Voorbereiding – Opening,
Partijen jeugd en senioren I,
Partijen jeugd en senioren II,
Laatste partijen – Prijsuitreiking, en
Prijsuitreiking – Eten.

Zaterdag 13 april stond de 3e editie van het Jan Soeten Jeugd Schaaktoernooi op het programma. Deze keer niet in het vertrouwde Akkrum, maar tegelijk met de slotronde van de Promotieklasse en 1e klasse van de FSB seniorencompetitie, in OSG Sevenwolden in Heerenveen. De middag bleek weer een succesvolle nieuwe episode in de samenwerking tussen schaakclub Heerenveen en ssv Mid Fryslân uit Akkrum.

Het toernooi werd geopend door Bas van der Zwaag en Peter Koning, voorzitters van beide schaakclubs. Eerst werd door Bas aandacht gevraagd voor het overlijden van Jan van der Veen, de voorzitter en jeugdleider van Schaakwoude. Op indrukwekkende wijze nam de hele zaal, met bijna 200 jeugd- en seniorenschakers en hun begeleiders, waaronder 2 seniorenteams van Schaakwoude, een moment stilte in acht. Daarna heette Bas alle 128 senior schakers welkom in de mooie nieuwe locatie van OSG Sevenwolden, waar eerder dit jaar sc Heerenveen ook het FK Rapid en het Sietze de Jong districtstoernooi organiseerde.

nkjs141

Vervolgens kon Peter 66 jeugdschakers en hun begeleiders welkom heten. Helaas waren 4 kinderen die ochtend ziekgemeld, waaronder Floyd Franken, de toernooiwinnaar van vorig jaar die zijn titel dus niet kon verdedigen. Peter gaf aan dat iedereen wel eens problemen tegenkomt. Zo wordt de gemeente Boarnsterhim vanwege financiële problemen opgedeeld en gaat Akkrum over naar Heerenveen. Aanleiding voor Jeroen Sparenberg om het (H – B) toernooi probleem op te dragen aan dit fenomeen. Ook zijn ssv Mid Fryslân en sc Heerenveen dit seizoen gezamenlijk de uitdagingen in het jeugdschaken aangegaan, wat o.a. leidde tot schoolschaken voor totaal 160 kinderen. Tenslotte kwam de organisatie een planningsprobleem tegen toen bleek dat de slotronde van de FSB op dezelfde dag viel als het GP Jeugdtoernooi van ssv Mid Fryslân. De creatieve oplossing was dat sc Heerenveen en Mid Fryslân beide evenementen gezamenlijk op dezelfde locatie gingen organiseren, en er zo een mooie verbinding tussen jeugd en senioren ontstond.

Nadat hoofdarbiter Siebren Westra jeugd en senioren nog even streng had toegesproken over enkele officiële regels bij het schaken, konden de 16 teams van elk 8 senioren naar de 2e verdieping om daar hun slotronde te spelen, en konden de 66 kinderen zich verspreiden over 9 poules in 3 schaakzalen van zaalleiders Jippe Kamstra, André Tanis en Jeroen Sparenberg op de beneden verdieping.

In de schoolschaak poule I speelden 6 kinderen een dubbele ronde tegen elkaar, onder leiding van tafelleidster Helen de Bruin. De 2 jongere kids van het Slingertouw uit Heerenveen, Benjamin de Jong en Martijn Meijerink hadden het zwaar tegen hun oudere tegenstanders. Jort Brouns en Piter Vellinga, beide van obs Akkrum, deden het net iets beter en werden 4e en 3e. Thomas van Waarden van de Schalmei in Haulerwijk eindigde keurig als 2e met 7 punten. Maar de poule winst ging net als vorig jaar naar Luca Weiss van obs Akkrum met 9,5 punten.

Poule H bestond al uit clubschakers, door de 4 ziekmeldingen geen poule van 10 maar 6 spelers, die dus ook een dubbele ronde konden spelen. Klaas Jaap Soeten had als tafelleider geen kind aan deze poule, met succes voor sc Heerenveen want Frank Wijkstra scoorde het maximum van 10 punten, gelijk de hoogste score van de middag. Marthijn Kooistra van Philidor uit Leeuwarden werd 2e met 7,5 punten. En succes voor de andere organiserende vereniging, want Daniel Kuperus van ssv Mid Fryslân pakte de derde plek met 5,5 punten.

Vervolgens hogerop naar poule G met veel meer lawaai, een hele kluif voor tafelleidster Gezina Koning. De derde plaats ging naar Jorrit Kolsteeg van WES uit Wolvega, die 4,5 punten scoorde, en daarmee op onderling resultaat maar net Quinn Drok van sc Stadskanaal voor bleef. En weer succes voor de organiserende verenigingen, want Hessel Stokman van ssv Mid Fryslân werd 2e met 5 punten en Wisse Klaassen van sc Heerenveen won deze poule makkelijk met 6,5 punten, hij moest alleen tegen Hessel een remise toestaan. Vader Erik was zo trots als een Klaassen maar kan zijn.

Ondertussen leek de situatie in de 1e klasse van de FSB seniorencompetitie dramatische vormen aan te nemen. Koploper WES uit Wolvega kwam niet verder dan 4 – 4 tegen de Donger uit Dokkum, die op 1 matchpunt minder 3e stond. Jurjen Tolsma uit Stiens kon daardoor kampioen worden, maar zij bleven steken op 5 – 3 tegen het Leeuwarder Knudde. Hierdoor kwamen WES en Tolsma niet alleen op een gelijk aantal matchpunten, maar ook op een gelijk aantal bordpunten. Dat WES alsnog kampioen werd, kwam omdat zij de onderlinge wedstrijd tegen Tolsma gewonnen hadden. De strijd tegen degradatie was niet minder bizar. Mid Fryslân had al 4 partijen vooruit gespeeld, stond een punt achter tegen de Burght, maar haalde in de andere 4 matches 3 punten binnen. En tot ieders verrassing pakte het Bildtse Lasker met zware cijfers van 5,5 – 2,5 de winst tegen Bakkeveen. Aldus degraderen Bakkeveen, Lasker en de Burght direct, en kan Mid Fryslân toch nog aan degradatie ontsnappen als er een gunstig resultaat in de KSNB competite van komende zaterdag volgt.

nkjs706

Terug naar de jeugd, en wel naar poule F van tafelleider Justin Bötger. Jammer voor Lammert de Vos (Mid Fryslân) en Loek van der Hagen (Haren) die met 4 punten net buiten de prijzen vallen. Nader onderzoek moest nog uitwijzen of hier geen foutje was gemaakt. Wel mooi voor Erben Hof van Mid Fryslân die nog maar in Stap 1 schaakt maar met 4,5 punten wel de 3e plaats binnenhaalt. Gorredijk haalt hier zijn eerste prijs op, want Bowe Halma pakt de 2e plek met 5 punten. Maar deze poule kent het beste succes voor Wolvega, want Benny Rook van WES wint hier met 6 punten de poule.

Poule E staat onder leiding van Julian Frijlink, een poule met maar liefst 4 jeugdschakers van sc Sneek, die gelijk ook de bovenste 4 plaatsen in beslag nemen. Otte Akkerman pakt net als Alexandra Wallat uit Papenburg (Duitsland) 4 punten, maar wint de onderlinge partij. Maar liefst 3 spelers eindigen op 5 punten en er moet druk gerekend worden wat de uitslag nu is. Thomas van Ruiten blijkt volgens het Sonneborgh-Berger systeem de beste en wint de poule. Daarachter is de onderlinge partij beslissend en Wisse Piersma wordt 2e, gevolgd door Wessel Adema.

Erwin Koning heeft de leiding over poule D, waar alweer 4 Snekers schaken. Lukas van Ruiten van sc Sneek wordt hier 3e, hij blijft op onderling resultaat maar net Els-Annemein Schoonhoven van Unitas voor. Janko Eelsingh zorgt voor een volgend succes voor Mid Fryslân, hij schaakt zich tussen de Snekers naar 5 punten en een 2e plaats, en zal ongetwijfeld leider blijven in het GP Klassement van de FSB. Maar de winst in de poule gaat toch weer naar Sneek, Robin de Leeuw pakt 5,5 punten en de grootste beker in deze poule.

Dan even een kijkje bij de Promotieklasse. Duidelijk was al dat Emmeloord kampioen ging worden, ze winnen nog van Schaakwoude 2, en mogen de bloemen in ontvangst nemen. Onduidelijk is nog of ze dit jaar wel naar de KNSB willen promoveren. Schaakwoude 1 wint van Steenwijk, wordt 2e in de Promotieklasse en maakt daarmee nog kans maken op promotie naar de KNSB. Heerenveen verplettert Philidor met 6 – 2, en kan in theorie ook nog naar de KNSB als Emmeloord niet wil, en er een extra promotieplaats vrijkomt. Onderin zijn Philidor 4 en Schaakwoude 2 dan al direct gedegradeerd, maar DSC Drachten wint nog van de F-Pion en mag hopen dat het resultaat komende zaterdag in de KNSB meevalt, zodat hen degradatie naar de 1e klasse bespaart blijft.

Vervolgens de hoogste poules bij het jeugdschaken. Poule C staat onder toezicht van Ymco Leijenaar, hij ziet 2 Mid Friezen een behoorlijk goed toernooi spelen. Jelmer Steenstra lijkt lange tijd op de prijzen af te stormen, maar hij geeft het in de laatste partijen weg en wordt gedeeld 4e met Dylan Sealy van sc Sneek. Martijn van Dijk doet het in deze hoge poule wel erg goed voor een schaker die weinig toernooien speelt, hij wordt 3e met 4,5 punten. Arjen Meijer van Gorredijk wint de onderlinge partij van Martijn, en pakt daarom ook met 4,5 punten de 2e plaats. Maar ook in deze poule gaat de winst naar Sneek, Siem Piersma pakt 6 punten en wint op afstand de grootste beker.

Geart Jacob de Jong heeft een erg sterk bezette poule B met een gemiddelde rating van vrijwel 1000 punten. Bij de meeste GP toernooien in de FSB haalt zelfs de A-poule dit niveau niet. De beste Mid Friese schaakster Femke Koning kan het daar dan ook niet bolwerken. Dat geldt ook voor de 3 Gorredijksters Wessel Meijer, Anneke Kootstra en Rienk Taekema, Rienk moet tegen het einde ook nog ziek afhaken. Wel succes voor de Paardesprong uit Groningen, want Silvan Heijnen wordt 3e met 5 punten. Ook de eerste plaats is voor de Groningers als Sake Algra van sc Sneek de onderlinge partij tegen Lodewijk van Vliet verliest. Beide eindigen op 6 punten, Sake wordt 2e, Lodewijk wint de poule.

Dan de A-poule, met gemiddeld 1200 ratingpunten onder leiding van Jippe Kamstra. Tjeerd en Ruurd de Jong eindigen 5e en 6e , terwijl Jessica Wallat van het Duitse Papenburg 4e wordt met 2,5 punten. De Snekers Abe Algra en Alec Sealy eindigen beide op 3 punten, Alec wint van Abe en wordt dus 2e in deze sterke poule. Maar met overmacht, 4,5 punten uit 5 partijen, en slechts 1 remise toegestaan tegen Alec Sealy, wint Martijn van Nimwegen van sc de Paardesprong uit Groningen de A-poule, is daarmee de toernooi winnaar, en sleept de enorme wisselbeker mee naar Groningen. En ja, daarmee nemen de Groningers wel vakkundig wraak voor het feit dat de Friese Adema’s nog altijd de leiding hebben in de NOSBO Grand Prix 😉

Tenslotte mogen er gedurende de prijsuitreiking voor de poules ook prijzen uitgedeeld worden voor het H – B schaakprobleem van de middag (componist Jeroen Sparenberg).
Naamloos

De oplossing van het probleem is De2xc4+, Kxc4, Pd2 ++

Jozias Hillenkamp van Raindropchess stelt verschillende prijsjes ter beschikking, en zoals Raindropchess een leuke toevoeging is aan het schaken, is de stand van Jozias met heel veel schaakmateriaal een hele leuke toevoeging aan deze schaakmiddag. Menno Bokslag van hoofdsponsor Accell IT Services reikt de prijzen uit aan Ruurd de Jong (Gorredijk),Thomas Schutrups (WES), Damian Huismans (WES), Lodewijk van Vliet (de Paardesprong), Wisse Piersma (Sneek), Quinn Drok (Stadskanaal), Michael Kroes (Mid Fryslân). Maar Alexandra Wallat (Papenburg, Duitsland) wint het fraaie Raindropchess, en het shirt van sc Heerenveen gaat naar een meisje die dat toch wel hééééél erg graag wilde winnen, Robin de Leeuw van sc Sneek.

nkjs775
Alle uitslagen per poule in tabelvorm zijn hier te vinden. Ga voor alle foto’s van Appie Kamstra naar appiesfotosite. Het 3e Jan Soeten Jeugd Schaaktoernooi kan rekenen op de steun van:

Anker & Anker Strafrechtadvocaten
Accell IT Services
Café Kromme Knilles
OSG Sevenwolden
sc Heerenveen
Raindropchess
Bronkhorst Belastingadvies- en Administratiekantoor
Uitgeverij Middelpunt
NULTOT12 Kinderwinkel
Lugtmeier’s Assurantiekantoor
Spruyt Arkenbouw
Compact Groep
De Haan AGW, Advocaten & Notarissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *