Met 4x 14 jaar de FSB competitie in

En jawel, Mid Fryslân heeft weer een primeur, want het nieuwe Team 3 kende vandaag een opstelling van 4 jeugdspelers van ieder 14 jaar, en is daarmee het jongste schaakteam in de FSB competitie.

Femke Koning (z) –  Patrick Keizer          remise

De keuze van Femke was om liever met zwart op bord 1 te gaan spelen, en daarmee rustig de partij te kunnen beginnen. Lang nadenken en secuur schaakspel ging Femke prima af tot ze ergens halverwege de partij tot de conclusie kwam dat ze onderweg een pion verloren was. Maar met ongelijke Lopers op het bord en verder alleen pionnen, is remise dichtbij. Toch wilde de Grote Keizer daar niet zomaar aan, en hij speelde voor de winst, waarbij hij nog een pion mocht pakken. De Kleine Koning(in) daarentegen had het remise beeld al gezien, haar maakte een pion meer of minder niet meer uit, de Keizer kon er toch niet doorheen komen. Een voorbeeldige remise was het gevolg, een heel goed resultaat voor Femke.

Jelmer Steenstra (w) – Theo de Jong    0 – 1

En ja hoor, wie speelde de langste partij van de avond? Jelmer natuurlijk, want als 1 ding in dit soort partijen duidelijk is, is dat goed nadenken alle verschil uitmaakt. Lang bleef de partij in evenwicht, lang stond het materiaal vrijwel gelijk, al ging er eerst 1 pion en later nog 1 pion verloren. Tot laat op de avond de ruil van de Dames leidde tot een truc met stukwinst voor de Jong, die dat met frisse tegenzin doorzette. Hij had veel complimenten voor het spel van Jelmer, die een echt goede partij had gespeeld.

Martijn van Dijk (z) – Jaap vd Pol 1-0

Het was natuurlijk even wennen voor Martijn met zijn debuut bij de senioren. Een openingstrucje kostte Martijn een toren maar opende wel de stelling. En daarbij zette Martijn de witte dame op h8 helemaal vast, maar kon daar toch niet helemaal van profiteren. Zoekend naar kansen probeerde Martijn een opening te zoeken, totdat zijn tegenstander een Paardenruil toe liet. Vanaf dat moment kon Martijn aanvallen, precies datgene waar hij goed in is en graag doet. Vanuit het niets kwam een matbeeld op het bord wat met volle overtuiging werd afgemaakt. Een geweldig succes voor Martijn in zijn eerste externe wedstrijd.

Lammert de Vos (w) – Wim Reijnders   0 – 1

Op bord 4 moest Lammert gek genoeg tegen de tegenstander met de hoogste rating van ruim 1400 spelen. Een groot krachtsverschil, maar dat maakt Lammert echt niet uit. Stukverlies en een minder goede stelling, Lammert blijft zich tot laat op de avond stug verdedigen.  Maar tegen een speler met rating 1400 houdt je dat niet altijd vol, en stukje bij beetje ging de partij voor Lammert toch verloren. Opvallend was de consequente en stugge speelstijl van Lammert, die graag wil leren, en zeker zijn punten gaat pakken.

Daarmee ging de eerste wedstrijd voor de 14 jarigen verloren met slechts 2,5 – 1,5, helemaal geen slecht resultaat. Afspraak is immers dat dit gezien wordt als een leerjaar waar de jeugd kan wennen aan de externe competitie. Pas volgend jaar wordt het eerste kampioenschap verwacht 🙂

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *