MF 2 wint seizoens-ouverture op grootse wijze.

Op maandag 9 oktober kruisten de mannen van Mid-Fryslân 2 thuis de degens met het eerste team van Rijs e.o.. Een seizoens-ouverture die een jaar eerder ook op het programma stond alleen dan als uitwedstrijd. Nadat MF 1 op vrijdag 6 oktober de externe competitie namens Mid-Fryslân opende door met 5-3 te winnen bij de F-Pion was het de beurt aan het tweede om dit goede voorbeeld te volgen. Met een volledig fitte en complete selectie werd de strijd begonnen om 20:00 uur onder het toeziend oog van wedstrijdleider Jeroen Sparenberg.

Omdat alle partijen langer duurde dan 2,5 uur en het op een gegeven moment erg snel ging, weet ik niet zeker of de volgorde volledig correct is. In ieder geval was het seizoen 15-16 topscorer Julian Frijlink die op bord 7 de eerste punten binnen wist te halen voor MF2. Zijn tegenstander Hans Kloots kon wel heel letterlijk vroeg aan het bier, halverwege de partij liet hij dit al aantreden. Erwin Koning mocht het op bord twee laten zien tegen Jan Brinkman. Laatstgenoemde kwam halverwege de partij behoorlijk onder druk te staan door een stel paarden, een loper, een dame en wat pionnen die allemaal drukten op de koningstelling. Ondanks dat Jan Brinkman het goed dicht wist te houden mocht het uiteindelijk niet baten en werd hij in het eindspel toch mat gezet door de heer Koning.

Op bord één mocht ik het zelf opnemen tegen Herman Beks. Nadat ik behoorlijk fijn uit de startblokken kwam en hier en daar wat speldenprikjes kon uitdelen werd er niks gewonnen. In het middenspel verdwenen praktische alle stukken van het bord. En nadat ik in het eindspel een pionnetje verloor, waarbij mijn dame wel constant met mat dreigde en mijn verloren pion terug zou kunnen halen werd er besloten er een gelijkspel van te maken. Menno Steenstra nam het op bord acht op tegen Auke Wouda. Menno offerde een stuk voor twee vrij pionnen op de linkerflank die vrij konden doorlopen. Echter wierp zijn tegenstander zoveel druk op de koningstelling dat Menno erg lang een aanbod tot een remise toch wel verleidelijk leek te vinden, hij wist uiteindelijk de overwinning binnen te halen, waarmee hij de tussenstand op 3,5 – 0,5 zette in ons voordeel.

Dan Thomas Douma die het op bord vier mochten laten zien tegen Henk Breimer. Thomas wist halverwege de partij een pion winst te nemen, maar wist dit in het vervolg van de partij helaas niet om te zetten in een overwinning. Beide heren besloten dan ook dat het wel welletjes was en de punten te delen. Geart-Jacob de Jong kruiste de degens met Douwe Tjerkstra op bord vijf. Lange tijd leek deze partij behoorlijk gelijk op te gaan, ik heb dan ook volledig gemist hoe Geart-Jacob ineens toch met de overwinning over de brug wist te komen en zo de stand op 5-1 bracht.

Op bord drie was het de eer aan Stefan Krist om het tegen Jappie Breimer op te nemen. Stefan zette de koningsstelling met een miniem aantal stukken onder de druk, dreigde een paar keer met mat en wist vervolgens ergens een stuk te winnen. Ondertussen probeerde ook Jappie een aantal keer te dreigen met mat. In het absolute eindspel trok Stefan Krist aan het langste eind. Dan als laatste op bord zes hier nam Trevin Nettinga het op tegen Tjeerd de Vries. De langste partij van de avond en ondanks dat de heer Nettinga met twee pionnen voor stond en meer dreiging leek te hebben liep hij in het eindspel in een matnetje. Daarmee werd er een overwinning van 6-2 gerealiseerd door Mid-Fryslân 2 en net als vorig jaar werd daarmee de competitie weer succesvol geopend. De volgende wedstrijd is op dinsdag 14 november op bezoek bij SC Leeuwarden 1 waar vorig jaar met dikke cijfers verloren werd.

Tot dan!

Jan-Lodewijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *