MF2 – DSC Drachten 1

Mid-Fryslân 2 – DSC Drachten 1 2 ½ – 5 ½

De eerste wedstrijd in de 1e klasse van de FSB voor MF2. Na het kampioenschap van vorig jaar in de 2e klasse waren de verwachtingen hoog gespannen, teampetjes op, dus wat kan er mis gaan? Op papier leek DSC één van de gemakkelijkere tegenstanders te worden, maar rating zegt niet alles want de spelers van Drachten hebben wel ervaring meegenomen uit de promotieklasse (iets waarvan MF2 na deze wedstrijd alleen nog maar van kan dromen).

Na een uur spelen blijkt dat er toch wel een groot krachtsverschil is. Menno speelt op bord 3 met zwart tegen Jacob Moraal en komt al snel in de partij een kwaliteit achter te staan. De stukken worden afgeruild en Menno moet het eindspel beginnen met een loper en een pion achter. Dit was een hopeloze opgave en na overleg met de teamcaptain besloot Menno op te geven.

Nadat Menno had opgegeven bleek ook Klaas Jaap verloren te hebben van Johan van de Berg op bord 7. Hoewel 100 ratingpunten verschil klaas Jaap vorig jaar niets deerde, moest hij nu berusten in een snelle nederlaag.

De partij van Julian heb ik niet goed kunnen volgen maar ook Julian verloor. Ook hier was weer sprake van 100+ rating verschil… Voor de heren die na half 10 nog wel aan het bord zaten werd het geen gemakkelijke schaakavond….

Op bord 6 speelde Trevin met wit tegen Hans Dokter, op papier zijn beide heren aan elkaar gewaagd. Trevin speelt aanvallend en lijkt halverwege de avond beter te staan. Maar zoals al eerder opgemerkt, hebben de mannen van DSC hun ervaring uit de promotieklasse meegenomen. Beter staan betekend dan nog niet de partij in winst omzetten. En om 10 uur scoort Trevin het eerste halfje voor MF2.

Op bord 4 speelt Douma jr tegen Mohammed Al-Sarayfi, Het is weer een echte Douma partij, alle stukken staan in en er moet nauwkeurig gespeeld worden, kansen voor beide kanten. Echter na al het vuurwerk blijft er een gelijkwaardige eindspel over en de heren komen remise overeen. Aangezien Stefan volgens eigen zeggen alleen goed speelt op een hoog bord, mag hij zijn kunsten laten zien op bord 1 met zwart tegen Jan Anne Hogendorp. Stefan maakt in de opening wat foutjes en komt gedrukt te staan. Jan Anne speelt rustig door en weet een toren en een dame op de 7de rij te krijgen. Dit wordt Stefan uiteindelijk fataal…

Op bord 5 speelt mede teamcaptain Erwin tegen Wim van Zeijl, het enige bord waar MF2 een ratingvoordeel heeft. De partij zit lange tijd op slot en lijkt te eindigen in een gelijkspel. Uiteindelijk wordt de partij toch opengebroken en trekt Erwin ( enigszins gelukkig )aan het langste eind! De eerste en enige overwinning voor MF2 deze avond.

Op bord 2 speelde ik zelf tegen André Caviet met een rating van ruim 1700, ook hier zijn we op papier weer in het nadeel. Voordeel is dat ik met wit mag beginnen maar al snel tovert André een solide Caro Kann op het bord. In het middenspel besluit ik twee pionnen offeren voor de aanval, de koning zwart van staat nog op de startpositie en krijgt geen gelegenheid meer de veiligheid van een rokade op te zoeken. Eenmaal aan de aanval begonnen kan ik niet meer terug dus ruil ik nog maar een toren tegen een paard en pion, maar de witte dame zet daarmee de zwarte koning wel schaak. De zwarte koning moet aan de wandel en komt uiteindelijk via e7 en d7 op c8 terecht. Wit staat nog steeds materiaal achter maar heeft door een niet actief paard op g3 onvoldoende om de aanval door te zetten en er wordt besloten tot remise.

Al met al kunnen we concluderen dat de magie van teampetjes even is uitgewerkt en dat het doel van dit jaar lijfsbehoud in de 1ste klasse is. Dit zal nog lastig worden want over een paar weken spelen we tegen Westergoo met een gemiddelde rating van 1775….

Stefan Krist (1699) – Jan Anne Hogendorp (1686) 0 – 1
Geart-Jacob de Jong (1542) – André Caviet (1704) ½ – ½
Menno Steenstra (1327) – Jacob Moraal (1591) 0 – 1
Thomas Douma (1525) – Mohammed Al-Sarayfi (1550) ½ – ½
Erwin Koning (1592) – Wim van Zeijl (1518) 1 – 0
Trevin Nettinga (1533) – Hans Dokter (1536) ½ – ½
Klaas Jaap Soeten (1451) – Johan van den Berg (1543) 0 – 1
Julian Frijlink (1302) – Milovan Veljkovic (1431) 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *