MF2 wint weer!

Maandagavond 16 januari stond er weer een nieuwe competitiewedstrijd op het programma voor Mid-Fryslân 2 thuis ontvingen we Westergoo 2. Voor mij een gewenst afleidingsmoment tussen de examens en het leren door. Daardoor was ik wel de tijd uit het oog verloren maar kwam precies op tijd binnen of eigenlijk 1 minuut te laat, sorry mannen. Ditmaal traden we aan zonder bord één speler Stefan Krist die lekker aan de cocktails zat in Thailand en zonder MF2 drijvende kracht Carlo de Moor. Maar met tien spelers was er genoeg capaciteit aanwezig om dit verlies op voldoende wijze in te vullen.

 

Geart Jacob mocht het met de witte stukken op bord twee laten zien tegen Hessel van der Pal. Laatstgenoemde wist onlangs in de promotieklasse in de wedstrijd MF1 – Westergoo1, Peter Koning nog te verslaan. Geart Jacob kwam al snel in een fijne stelling terecht waarin hij een kwaliteit voorsprong wist te pakken en zo om half 10 het eerst punt wist binnen te slepen voor Mid Fryslân 2. Hieronder een afbeelding van de partij. Zwart met een toren achterstand speelt hier Lb4, wit vervolgt met 1. Tb1, Da3, 2. Tb3, Da5, 3. Txb4, Dxb4 4. Pd5 (een dubbele aanval op Db4 en het paard kan slaan met schaak op c7 of f6, hierbij komt de veiligheid van de zwarte koning ernstig in het geding.)

Menno Steenstra mocht op bord zeven aantreden tegen Piet Sikma. Na een zeer degelijke opening van beide heren kwam de partij erg vast te staan. Veel mogelijkheden om ergens een voordeeltje te nemen waren er voor beide heren niet tenzij er ergens iets geofferd zou gaan worden. Beide heren besloten dan ook over te gaan tot een remise.

 

Op bord vijf mocht ik het opnemen tegen Lambertus Hylkema, ik had meer dan een half uur gestoken in mijn eerste tien zetten wat mij op het midden van het bord toch al een redelijk voordeel opleverde. Na een fraai offer van mijn loper kon ik een dame en een loper pinnen met mijn pion waarna ik uiteindelijk een kwaliteit en drie pionnen voorsprong pakte. Daarna had er zelf nog een gratis toren ingezeten, maar dit zag ik over het hoofd. Later kreeg ik deze toren alsnog cadeau toen mijn loper over het hoofd gezien werd, dit resulteerde in opgave van mijn tegenstander. Zo wist ik de stand op 2,5 – 0,5 te brengen.

 

Op bord drie speelde de in grote vorm verkerende Erwin Koning tegen Gerrit Stornebrink. Die enkele weken MF 1 speler Ymco nog op gelijkspel wist te houden. Erwin pakte redelijk vroeg in het spel een pion voorsprong en was maar wat welwillend om zijn stukken vervolgens af te ruilen. Met een 6 om 5 pionnen voorsprong en beide heren enkel nog de koning op het bord wist Erwin de winst naar zich toe te trekken, alhoewel het heel even in een gelijkspel te gaan eindigen.

 

De heer Douma mocht het op bord één laten zien tegen Taeke Bergsma, ook laatstgenoemde speelde mee in de onderlinge confrontatie van MF 1 tegen Westergoo 1 en wist knap te winnen van Jeroen. Toen ik bij Thomas zijn partij keek leek er een Franse Variant op het bord te zijn getoverd, Thomas wist mij later te overtuigen dat dat meer op toeval berustte en niet zijn intenties waren geweest. Nadat Thomas zijn Paard agressief inzette zaten er erg veel leuke varianten in. Ook hij won en wist zo de stand op 4,5 – 0,5 te brengen.

 

Op bord vier speelde de tot dan toe nog ongeslagen Julian Frijlink het MF2 talent mocht het opnemen tegen Rintje Altena. Toen ik na een half uur een vluchtige blik opzij wierp kreeg ik een ietwat angstige blik van Julian in het vizier. Hij had een loper geruild voor een pion, maar wist hier geen positioneel voordeel uit te halen. Daarna werd hij redelijk onder druk gezet door zijn tegenstander. Ik had ergens de hoop dat Julian nog wel een truc uit de hoge hoed zou toveren, maar dat mocht helaas niet zo zijn. Julian moest helaas afscheid nemen van zijn ongeslagen status.

 

Op bord acht nam Klaas Jaap het op tegen Garmen Hageman. Lange tijd ging het behoorlijk gelijk op, echter toen Thomas het winnende punt had weten veilig te stellen gooide KJ het schroom van zich af en deed hij een zeer interessant offer. Het offer werd helaas niet helemaal goed vervolgd, er had ongetwijfeld meer ingezeten. Met een stuk minder maar zijn tegenstander in tijdnood werd er een gelijkspel overeengekomen door beide heren.

 

Op bord zes speelde onze 12-O’Clock-schaker Trevin Nettinga tegen August Niemarkt. Beide mannen wisten er weer een lange partij van te maken. Trevin wist ergens in de partij een pionnetje voorsprong te nemen, kreeg even later de kans op een tweede gratis pion, zag dit over het hoofd. Gaf vervolgens zijn pion voorsprong weer cadeau om even later toch weer een pion voorsprong te nemen. Er moest nog zoveel geschoven worden voordat Trevin het echt definitief winnend af kon sluiten en ook dat was hoogstens onzeker. Er werd dus besloten de punten te delen, einduitslag 5,5 – 2,5.

 

Bij deze wil ik ook nog even de kans nemen de volgende twee mensen te bedanken allereerst Jeroen Sparenberg voor het in goede banen leiden van de wedstrijden. En natuurlijk onze drijvende kracht Carlo de Moor voor de morele ondersteuning. Er mag daarnaast vanuit gegaan worden dat menig MF2 speler de titanenstrijd tussen Steenwijk en SC Leeuwarden van a.s. dinsdagavond 17 januari nauwlettend in de gaten zal houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *