MF2 zonder vedetten

Op dinsdagavond met MF2 naar de Bilgaard voor een wedstrijd tegen het sterke SCL 1 (schaak combinatie Leeuwarden) is niet iets waar de meeste MF2 spelers naar uitkijken. De dinsdagavond is voor de meesten MF2 spelers een moment om te herstellen van de maandagavond…De vedetten Stefan en Trevin konden zicht het pak rammel (7-1 verlies) van vorig seizoen nog herinneren en lieten verstek gaan.

De jonge garde pakte de handschoen op en met invallers Carlo en Jelmer gingen we de strijd aan. Aangekomen in het wijkcentrum van de Bilgaard werd eerst onze gemiddelde teamleeftijd uitgerekend, 23 jaar. In het verslag van SCL staat dat we daarmee het jongste team in de FSB competitie zijn maar dat is natuurlijk MF3!

Na het invullen van de opstelling blijkt dat het gemiddelde ratingverschil maar liefst 350 ratingpunten is, dat belooft weer een zware avond te worden voor MF2. Die vedettes hadden misschien toch wel gelijk door thuis te blijven.

Op bord 1 neemt JLB het met op tegen Zahid Dzaferspahic, een gevaarlijke spelers die als extra wapen weleens een extra zet doet.. Dit was vanavond niet nodig en JLB (Jean Louis Boonstra) ging dan ook al vrij snel roemloos ten onder. Zou hij de volgende externe wedstrijd weer op bord 1 willen spelen?! Saillant detail is dat het JLB is die zijn naam moet spellen aan het begin van de partij.

Erwin mocht het op bord 2 opnemen tegen William Cornelissen, William is de topspeler van SCL met een rating van 2090. Vorig jaar troffen ze elkaar al eens op bord 3 en werd een lastig eindspel uiteindelijk gewonnen door William. Deze keer moest Erwin het met de zwarte stukken proberen. Het werd een open partij waarin de Koning van Erwin wat op de tocht kwam te staan. De tocht werd een bries en uiteindelijk een storm en Erwin kon opgeven.

Op bord 4 speelde Douma junior een solide partij tegen Pravin Kumar. Douma kreeg met zwart het Londen-system tegen zich. Nou wil het zo zijn dat Douma dat tegenwoordig met wit zelf ook weleens speelt en dan is het zwart goed te verdedigen. In een gesloten stelling besloten de heren al snel tot een remise overeen te komen. Een mooi resultaat voor Thomas want ook aan dit bord was het ratingverschil groot.

Op bord 5 nam Julian het op tegen Jaap Bleekveld, Jaap won vorig jaar nog op bord 1 van onder getekende dus dit zou een lastig potje worden. In tegenstelling tot vorig jaar nam Jaap het Morra-gambiet aan en kwam Julian al snel in zijn favoriete spelletje terecht. Helaas vond Julian niet de doorbraak tegen de sterk verdedigende Jaap. Omstreeks half twaalf werd Julian in tijdnood pardoes mat gezet.

Door het ontbreken van de vedettes promoveerde Menno van bord 8 naar bord 6. Hier moest hij het opnemen tegen de sterke Michiel Takkebos. Menno speelt dit seizoen weer intern bij MF en de resultaten mogen er zijn de laatste tijd. Tegen Rijs moest er doorgespeeld worden voor de winst en de winst werd keurig binnengehaald. Sindsdien wordt er niet meer voor een (laffe) remise gepeeld maar voor de winst! In de partij tegen Michiel komt Menno slecht uit de opening, het lijkt erop dat Michiel binnen korte tijd een doorbraak kan forceren en dan kunnen de stukken voor Menno wel weer terug in de doos. Menno blijft echter goed verdedigen en tot mijn verbazing wordt het remise aanbod van Menno aangenomen, Chapeau! Achteraf bleek dat er momenten in de partij waren dat Menno glad verloren stond maar dat heeft hij zelf niet zo ervaren. En daarmee kun je dus prima remise spelen!

Jelmer mocht het als invaller opnemen tegen René Wolfslag. Het blijkt dat het spelen in de 1e klasse FSB toch wel even wat anders is dan in de 3e klasse FSB. Jelmer weet een goede stelling op te bouwen en staat zelfs iets beter. Helaas was Jelmer vergeten dat zijn tegenstander nog lang kon rokeren, hierdoor veranderde de stelling compleet. Jelmer kwam onder druk te staan en toen er gedwongen mat in drie op het bord stond gaf Jelmer op. Het was een goede partij van Jelmer en de resultaten komen in de toekomst vanzelf!

Op bord 8 werd drijvende kracht, vaste waarde, spelmaker en mascotte van MF2 Carlo de Moor opgesteld. Vorig jaar had Carlo ook al het geluk.. te mogen invallen tegen SCL1 en verloor toen in een goede partij tegen Peter Brouwer. Dit jaar mocht Carlo het opnemen tegen Wesley Bloemsma, de angstgegner van Menno. Met ruim 700 ratingpunten verschil werd dit een zware klus voor Carlo. Carlo speelde een goede partij en creëerde counterkansen maar moest halverwege de avond toch berusten in een 0.

Op bord drie speelde ondergetekende tegen Herman de Vries. Het werd een rustige Italiaanse partij. Op zet 10 dacht ik een verdedigende zet te moeten spelen, totaal overbodig bleek achteraf. Hierdoor Kreeg Herman voordeel in de partij. Ik moest gedwongen een toren geven voor een paard, misschien had ik een voorbeeld moeten nemen aan de vedetten en thuis moeten blijven! Een kwaliteit achter maar wel een sterke pionnenformatie in het centrum en nog steeds een mooie loper op diagonaal a2-h8, dus nog maar even doorspelen. Ik weet druk op f7 te zetten (zie afbeelding) en hier moet Herman een kwaliteit teruggeven. Er volgt een lastig eindspel met de zware stukken nog op het bord, dan blijft het uitkijken voor onverwachtse matdreigingen. Ik weet mijn stukken op de witte velden te houden en daarmee remise eruit te slepen.

In december neemt MF2 het op tegen SCL 2, dit is weer een uitwedstrijd dus kan er op de maandagavond weer moed ingedronken worden. We hopen dan een beter resultaat te boeken. Als teamcaptain moet ik er wel bij vermelden dat er ondanks de 6,5 – 1,5 verlies een stuk beter is gespeeld dan vorig jaar.

SCL heeft ook een aantal bijzondere verslagen geschreven over het wedstrijdverloop en aanverwante zaken.

http://www.schaakcombinatieleeuwarden.nl/wolfverslag.html

http://www.schaakcombinatieleeuwarden.nl/p-fsbcom..html

Voor de uitwedstrijd tegen SCL 2 willen we alvast gebruik maken van de limousine met privéchauffeur!

T S.C.Leeuw. 1 1816 Mid Fryslan 2 1461  
1. Zahid Dzaferspahic 1930 Jan Lodewijk Boonstra 1666 1 0
2. William Cornelissen 2092 Erwin Koning 1729 1 0
3. Herman de Vries 1874 Geart Jacob de Jong 1625 ½ ½
4. Pravin Kumar 1757 Thomas Douma 1567 ½ ½
5. Jaap Bleekveld 1732 Julian Frijlink 1478 1 0
6. Michiel Takkebos 1679 Menno Steenstra 1348 ½ ½
7. René Wolfslag 1720 Jelmer Steenstra 1259 1 0
8. Wesley Bloemsma 1745 Carlo de Moor 1016 1 0

 

Geschreven door: GJdeJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *