Mid Fryslân 1 crasht in 1e Klasse

Dat het seizoen in de externe competitie voor Mid Fryslân 1 niet eenvoudig zou zijn, dat wisten we van te voren. De teamcaptain heeft flink gezocht naar versterking, maar deze helaas niet kunnen vinden. Maar dat het seizoen zo ongelukkig zou verlopen, was gewoon jammer.

Ronde 1:
De eerste wedstrijd thuis tegen Bakkeveen. We moesten aantreden met twee invallers uit het tweede team. Aan de topborden speelden wij met Jan en Rinze en hoopten hun topborden daarmee in toom te houden. Die twee spelers zijn beduidend sterker dan de rest van het team. Op 3,4 en 5 speelden Jeroen, Peter K en Peter J hun tegenstanders uiteindelijk naar een nul. Helaas verloor Ymco hoogst ongelukkig van een veel lager gerate tegenstander en haalden de beide invallers, samen een half punt. Uitslag een ongelukkige 3,5 – 4,5 nederlaag, de meest zure nederlaag die je maar kan treffen.

Ronde 2:
Een uitwedstrijd bij Tolsma in Stiens. Ik had er nog nooit gespeeld. Vond het een uitermate authentieke speelzaal. Deze ronde kon Jan niet meedoen, en er werd een beroep gedaan op maar liefst 3 spelers uit het tweede team. Tot onze verbazing deden twee toppers van hun team niet mee, zij speelden interne competitie. Hoogmoed komt voor de val en dat deed hier ook bijna opgeld. Siard was bereid zich op bord 1 te laten slachten door hun kopman. Het ging anders, Siard kwam heel goed te staan en met een blik op de overige borden leek onze winst voor het grijpen. Ergens tastte Siard toch mis met een nul tot gevolg. Ook bij Johnny leek het erg lang zeer goed te gaan. Intussen hadden Jeroen, Peter J en Ymco al de punten op zak. Rinze’s overwinning was een kwestie van tijd. Johnny verloor. Toen ik naar huis ging waren Peter K en Geart Jacob nog bezig om samen een halfje en dus de teamwinst bij te schrijven. Het lukte niet, 4-4 eindstand. Vooraf hadden we er voor getekend, achteraf een matchpunt te weinig. Na twee wedstrijden gaat De Donger aan de leiding, met als enige team twee overwinningen.

Ronde 3:
Thuis tegen Knudde. Wederom niet volledig al is het nu slechts Caspar Doeser die niet kan aantreden. Hij wordt vervangen door Stefan die nu al twee invalbeurten in het eerste achter de rug heeft. Verder zijn we compleet. Jan Schadd komt helemaal uit Velp voor een uurtje schaken, niets aan, een eenvoudig punt. Jeroen op 1 houdt knap Willemsma op remise. Daarna gaat het mis. Peter J en Ymco verliezen, Derk en Stefan ook, de nederlaag is een feit. De knappe remise van Peter K en de winst van Rinze zijn slechts voor de statistiek van belang. Koploper De Donger verloor van Tolsma. WES, Tolsma en Knudde gaan nu aan de leiding met 5 uit 3.

Ronde 4:
Alweer niet compleet tegen Lasker 2. Derk doet niet mee, Trevin valt in. Verder zijn we compleet. Caspar laat zien hoe je wint. Daarna volgen er meer bordpunten. Dat Rinze zijn gewonnen eindspel naar remise weet te spelen is een prestatie op zich. Gelukkig houdt schone slaper Peter J een remise over aan zijn toch wat mank uitziende eindspel. Op bord 1 pakt Ymco keurig een halfje. Peter Koning krijgt zomaar een half puntje extra omdat de tegenstander een potremise stelling wil/moet uitmelken. Jan en Jeroen pakken ook een heel punt. Trevin’s gebrek aan spelritme breekt hem op. Helaas geen punt voor hem in deze tweede invalbeurt. De speelzaal overtrof nog die in Stiens. Hier heeft de tijd nog langer stilgestaan. De eerste teamoverwinning is een feit. Knudde speelt gelijk tegen De Donger. WES en Tolsma winnen wel en gaan aan kop met 7 uit 4. Lasker en De Burght wonnen nog niets.

Ronde 5:
De uitgestelde match tegen WES. Geart Jacob gaat mee als invaller op de plaats van Derk. Voor het overige zijn we compleet. Peter K. wint binnen een uur. Jeroen wint van Stef van Kesteren, 2-0 voor de onzen. Jan Schadd’s stelling is een puinhoop en uiteindelijk kan hij de druk niet houden, 2-1. Caspar schiet een enorme bok, dringt nog lang aan maar wordt er langzaam afgezet, 2-2. Ymco levert een topprestatie door van Heite te winnen, en Rinze houdt ratingtopper Van Dam op remise. Geart Jacob speelt een vestingstelling. Peter de Jong gooit al het mooie werk van Ymco, in een waar tijdnoodduel kapot. Een stelling die eenvoudig te winnen was wordt verloren. Het eindigt in 4-4. Tegen de koploper, dat dan weer wel. Het gevoel dat we hadden kunnen winnen overheerst. Tolsma wint in Bakkeveen, daarmee 9 uit 5 voor de koploper. De Burght pakt in de stadsderby tegen Knudde het eerste punt en Lasker verliest alweer.

Ronde 6:
De Donger komt op bezoek, alweer een uitgestelde match. Na het bekertreffen hadden zij twee weken extra tijd nodig om de wonden te likken. Het deed wel “fertuten” voor de Dokkumer’s. Derk kon ook nu niet meedoen, dus Siard mocht weer invallen. Caspar speelde met wit op 8 remise. Verder werd door alle witspelers gewonnen. En dat betekent wederom een nederlaag. Geheel in stijl met het hele seizoen een kleine nederlaag, 3,5 – 4,5 en dat doet zeer. Koploper Tolsma verliest thuis van WES. Het promotiespook kwam voor Tolsma te dichtbij. WES gaat nu aan kop. En mag in de slotronde tegen De Donger uitmaken wie kampioen wordt. Tolsma zit overigens op het vinketouw en kan als de spreekwoordelijke derde hond het bot pakken. Lasker leidt aan het Willem II syndroom en wacht al tijden op de eerste overwinning.

Ronde 7:
Bespiegelingen voor de laatste ronde. We spelen dan tegen De Burght dat ook nog niet lekker uit de verf kwam. Wellicht kunnen we het seizoen dan nog wat kleur geven. De kans dat er versterkte degradatie gaat plaatsvinden is levensgroot aanwezig. Vanuit de KNSB zakken mogelijk drie Friese teams. Dat heeft ook gevolgen voor onze klasse die dan allang klaar is. Een raar fenomeen vind ik het. Aan het begin van de competitie is niet duidelijk hoeveel teams er gaan degraderen. Dat hoort wel duidelijk te zijn. In gevallen van versterkte degradatie ben ik er voorstander van deze na-ijlend door te laten werken.

Peter de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *