Mid Fryslan 1 handhaaft zich in de FSB 1e klasse B

De slotronde op zaterdag 18 april in Heerenveen had slechts 1 vraagteken. Haalt team 1 nou wel of niet 1 bordpunt om zich te handhaven in de FSB 1e klasse B? Tegenstander Rijs heeft alle wedstrijden behoorlijk verloren en vinden degraderen waarschijnlijk helemaal niet erg. Tot zover niets aan de hand, zou je zeggen. Maar voor Mid Fryslân 1 stond er wel iets vreselijks op het spel. Onverhoopt degraderen zou een wisseling met kampioen Mid Fryslân 2 betekenen, handhaving betekent dat er volgend jaar een wedstrijdje Monster Bashing tussen beide Mid Friese teams op het programma komt te staan.

Beide scenario’s kennen zo hun voordelen en angstbeelden. Een klein aandachtspuntje was vandaag tegen Rijs wel dat Jan Schadd en Siard sowieso niet mee konden spelen, we 2 van die hapsnurkers uit team 2 dienden op te stellen, en op het laatste moment Peter de Jong diende te werken en we ons Femke mee moesten nemen om het team compleet te maken. Konden we met zoveel invallers dit wel redden …..

Ymco hadden we op bord 2 neergezet, wel een fiks ratingverschil van ruim 300 punten met de sterke en ons bekende Herman Beks. Maar Ymco is een vreemde speler die juist tegen sterkere spelers veel beter uit de verf en nu ook uit de opening komt. Met 3 stukken op een rij op de d-lijn schuift Ymco een c-pion op. Deze wordt geslagen, waarna Ymco met een Paard van die 3 stukken terug mept en tegelijk de witte Dame aanvalt. Terwijl de buren van Ymco hun wenkbrauwen fronsen, slaat Herman bijna zonder nadenken met zijn Dame een ander Paard van die 3 eenheid op de d-lijn. En ja, terugnemen kan helemaal niet, want de e-pion van Ymco staat toch gewoon gepend. Waarom ziet Ymco niet dat hij een vol stuk verliest ??? Terwijl de teamcaptain met een zucht al een minpunt noteert, kijkt Ymco vol vertrouwen naar het bord, knikt nog eens bevestigend, en geeft met de Loper vanaf diezelfde d-lijn schaak op h2. Het blijkt een aftrekaanval te zijn en opeens staat de witte Dame vol in het zicht van de zwarte Dame. Tja, dan doet een gepende e-pion er helemaal niet meer toe, die witte Dame gaat verloren en Ymco wint na 13 zetten. We staan opeens een punt voor en zijn veilig !

Ondertussen staat Johnny op bord 6 met zwart wel lekker tegen Jappie Breimer. Een “niks aan de hand” stelling, en een herkenbare Johnny Muur met pionnen en stukken die goed samenwerken. Tijd om maar eens remise aan te bieden, en dat doet Johnny dan ook vol overtuiging. Jappie hoeft er niet lang over na te denken, en roept dat er toch niets meer mogelijk is. Remise wordt een feit, en dus een prima resultaat voor Johnny tegen een speler die ook al 300 ratingpunten meer heeft. Buurman Thomas Douma heeft een onstuimige aanval losgelaten op broer Henk Breimer, en deze moet wel ff goed kijken hoe die dat gaat keepen. Maar een tussenschaakje van de zwarte Dame brengt Thomas wel dik in de problemen, ondank een volledig open zwarte stelling. Het kan Thomas een Toren kosten en de vraag is dan of er wel een mat gaat volgen. Breimer kiest eieren voor zijn geld en biedt op het juiste moment opeens remise aan. Die pakt Thomas aan en we staan 2 – 1 voor.

Op bord 1 zit Peter Koning met wit en dus f4 tegenover Wim de Groot. Beide heren hebben duidelijk slaaptekort en zitten niet lekker achter het bord. Maar waar Peter met wit lekker de aanval kiest, is Wim met zwart niet in staat de juiste tegenzetten te vinden en loopt dus continu achter de feiten aan. Terwijl Wim verzucht dat hij deze partij helemaal niets kan doen, komt Peter met 2 Torens over de open h-lijn de Koningsstelling binnen zaaien. Mat dreigt, maar een Loper winnen en vervolgens nog mat dreigen of Damewinst claimen is voldoende. Wim geeft op en we staan op 3 – 1. Jeroen zit trouwens op bord 4 wel lekker achter het bord, freewheelend wordt tegen Jan Brinkman een pion gewonnen, vervolgens nog een pion binnengesleept en tenslotte grote druk op de witte stelling opgevoerd. Jeroen blaakt van vertrouwen en roept al vroegtijdig dat hij gaat winnen, en niet veel later is dat ook al het geval, we komen op 4 – 1.

Rinze Douma zit op bord 3 achter de witte stukken te grijnzen, het lijkt tegen Chris Draijer wel praatschaak, zoveel lol hebben de heren in hun bizarre partij. Rinze heeft in de opening een stuk cadeau gedaan, een variant die we dit seizoen eerder hebben gezien. Maar waar Rinze het toen niet redde, lukt het vandaag opeens wel. Chris zit te draaien op zijn stoel en ziet vol verbazing hoe zijn stukken steeds verder vast komen te staan. Rinze blijft de druk opvoeren en elke verdediging van Chris wordt vervolgd met nog een venijniger zet. Naarmate de partij vordert, doen diverse zwarte stukken helemaal niet mee, huppelt de zwarte Dame hopeloos over het bord en zoekt de zwarte Koning wanhopig naar veiligheid. Een Torenoffer op g8 en daarna een mataanval zijn wel voldoende en ook Rinze pakt een punt, het is 5 – 1 in ons voordeel.

Invaller Julian Frijlink heeft op bord 7 tegen Douwe Tjerkstra het initiatief en naar voorbeeld van de familie Douma daarvoor een pion geofferd. De aanval over de h-lijn ziet er gevaarlijk uit, de witte Koning staat nog midden op de achterlijn en de Torens van Julian dreigen gevaarlijk. Maar een afruil van het laatste Paard tegen de laatste Lopen geeft Douwe niet alleen hoop, maar ook een volledig vrije pion die zomaar naar de 1e rij kan lopen om te promoveren. Julian kan die pion niet meer stoppen, maar ziet wel een ander trucje. Met 2 Toren op de 7e rij pakt Julian niet alleen wat pionnen, maar ook eeuwig schaak tegen Douwe. Die kan met een pas tot Dame gepromoveerde pion niet anders dan berusten in een half puntje. Tenslotte op bord 8 de jongste speler van Mid Fryslân ooit, ons Femke. We zijn met Rijs overeengekomen dat hun Trienke tegen ons Femke kan spelen, dames onder elkaar. Lange tijd gaat de partij gelijk op, Femke lijkt zelfs meer initiatief te hebben en de stukken van Trienke staan ver terug in de eigen stelling. Maar dan ziet Femke een truc over het hoofd, en die kost niet 1 maar zelfs 2 lichte stukken. Strak door blijven spelen, blijven dreigen met de vrije Toren, het kan Femke niet helpen en ze moet wel opgeven. Eindstand 5,5 – 2,5 en we handhaven ons ruim en halen zelfs Bakkeveen nog in.

Volgend jaar dus The Match of the Century, oftewel Mid Fryslân 1 tegen Mid Fryslân 2 in de FSB 1e klasse. Douma tegen Douma, Koning tegen Koning, de Jong tegen de Jong, Monster Bashing dus voor Mid Fryslân 1. De enige vraag die nu nog overblijft: wie speelt er thuis ?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *