Mid Fryslân 1 prikt gaten in de Dam van Schaakwoude

Donderdag 12 november mocht een vernieuwd team van Mid Fryslân 1 op weg naar Damwoude voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Schaakwoude 2 in de FSB 1e klasse A. Het zou gelijk de Clash der Titanen worden, want Schaakwoude 2 is pas gedegradeerd uit de Promotieklasse en heeft samen met Mid Fryslân 1 veruit de hoogste gemiddelde rating in deze nieuwe competitie. Mid Fryslân is juist zwaar versterkt met de ambitie om naar die Promotieklasse te promoveren, en maakt daar een goede kans op door het aantreden van Frank Schuurmans en Sipke de Schiffart. Deze match moest teamleider Peter de Jong verstek laten gaan door werkstress.

De Wit – spelers

Bord 3: Peter Koning – Wopke Brandsma                           remise

Peter zat niet lekker achter het bord. Laat thuis uit Groningen, (te) snel eten en direct door naar Damwoude gaf niet het juiste gevoel om op scherpe wijze via f4 het Wopke Brandsma lastig te maken. Weinig initiatief, geen overwicht, maar een volstrekt gelijkwaardige stelling, zonder echte risico’s. Op het moment dat het op de andere borden wel redelijk gaat, biedt Peter remise aan en Wopke accepteert na enig overleg. Ook Wopke was er blij mee en bleek ook niet 100% fit.

Bord 5: Rinze Douma – Mathijs Visser                                  0 – 1

De vorm bij Rinze is sinds vorig jaar ook niet denderend en ook deze partij ziet Rinze het gewoon niet. Hij meldt al snel dat hij een stuk achter staat, en hoewel dat in eerste instantie helemaal nog niet zo is, is het een paar zetten later wel een voldongen feit. Met een stuk achter en niet in vorm, incasseert Mid Fryslân een onverwachte 0 en we staan opeens achter.

Bord 7: Siard Eijzenga – Bauke Vroom                                 1 – 0

Siard is wel in vorm en speelt deze partij erg sterk. Soeverein zet hij de witte stukken in glansrijke posities en heeft al snel overwicht in de partij. Niet veel later kan Siard een Kwaliteit winnen, zet deze om in een volledig stuk voorsprong, waarna Bauke de partij kan opgeven. De stand is weer gelijk.

Bord 1: Frank Schuurmans – Gerke Ros                               remise

Gerke Ros is één van de sterkste spelers van Schaakwoude. Met zwart bood hij onze nieuwe aanwinst sterk tegenspel. De witte stelling van Frank leek onder druk te staan, met allerlei mogelijke aftrek aanvallen aan beide kanten. Gerke kon zomaar inslaan op g2 en de Koningsstelling opblazen, maar Frank kon aan de andere kant net zo goed de zwarte Dame vleugel tot een ruïne reduceren. Het eindspel varieerde van gelijkwaardig tot gewonnen voor Frank, tot dubieus, tot uiteindelijk toch remise. Met de witte stukken hebben we een 2 – 2 stand bereikt.

De Zwart – spelers

Bord 4: Wytze Visser – Jeroen Sparenberg                          0 – 1

Onze nieuwbakken vader heeft de laatste tijd niet altijd in blakende vorm verkeerd op het schaakbord, en dat is logisch als andere zaken voorrang krijgen. Maar Jeroen gaf al vroeg op de avond aan een remise aanbod te willen afslaan, omdat hij vond dat hij wel kon winnen. Vooral de tijd speelde in zijn voordeel, Wytze kon de problemen is steeds kortere tijd niet allemaal overzien. De enige vraag was waar en wanneer Jeroen beslissend voordeel zou halen. Inslaan met de Dame voor pionwinst, daarna soeverein een tegenaanval het hoofd bieden en vervolgens een stuk meepakken, Jeroen maakte er een voorbeeldig einde aan, en we staan een vol punt voor.

Bord 2: Willem Woudstra – Jan Schadd                               0 – 1

Als we het dan toch over vorm hebben, dan kan Jan ook wel meepraten. Ook Jan is aardig in rating gezakt, heeft zo nu en dan onnodig partijen verloren, maar zat nu ouderwets in een echte Jan-stelling achter het bord. Nou is die Willem Woudstra ook geen beroerde speler, maar de Jan van toen met rating 1900+ speelt creatief, scherp aanvallend, en gericht op het opblazen van de witte stelling. Ook deze partij zag het er niet uit voor wit, stond Jan erg goed met een ijzersterke Loper op a6 en de Dame richting de open b-lijn. Jan klemde en passant de Witte Dame de adem af op de e-lijn, en ging daarna recht op winst af. Een onverwacht sterk punt en we staan ruim voor.

Bord 8 – Folmer Heikamp – Ymco Leijenaar                       0 – 1

Ymco is een vreemde speler, hij zal de eerste zijn om dat toe te geven. Het levert hem soms verlies partijen op tegen 1400 spelers of winstpartijen tegen 1800 spelers, alles is mogelijk bij Ymco. Wel is de rating van Ymco naar een bedenkelijk, en vooral onterecht laag, niveau gedaald, dus op bord 8 maar weer eens voor de winst gaan. Dat doet Ymco met overtuiging en misschien wel de gekste stelling die we van hem gezien hebben. Met 6 pionnen voor en 2 stukken geofferd is de witte stelling volledig open, kan Folmer nooit zijn 2 stukken voorsprong benutten en heeft Ymco volledig initiatief. Het einde van de partij is mooi om te zien, allemaal witte stukken in diverse penningen, het opblazen van de laatste stukken rond de witte Koning en vervolgens recht op Dame winst af. Folmer gelooft het wel, Ymco heeft zijn punt en we staan met 5 – 2 nu wel erg ruim voor.

Bord 6: Henk van der Heide – Sipke de Schiffart               remise

Dat Sipke een aanwinst is voor team 1 is wel duidelijk, maar met een aantal jaren niet geschaakt, is het ook verstandig om Sipke op een wat lager bord er weer even in te laten komen. En Sipke schaakte een sterke, maar ook lastige partij. Met zwart stond de stelling aan beide kant zwaar onder druk, iets wat op het eind van de avond alleen maar sterker werd. Aan beide kanten stonden vrij pionnen, die van Henk ver opgeschoven, die van Sipke in een cluster van 3 nog niet over de helft. Sipke moest zijn Toren offeren om promotie tegen te gaan, maar kon daarna wel met 2 pionnen zelf naar de overkant, waarbij de witte Toren promotie moest voorkomen. Sipke leek zelfs op de winst af te gaan, maar toen de witte Koning erbij kwam, eindigde het toch nog in remise.

Schaakwoude 2 – Mid Fryslân 1                                             2,5 – 5,5

Daarmee boekt Mid Fryslân 1 wel een heel ruime overwinning op Schaakwoude 2. Opmerkelijk is wel dat juist de winstpartijen afkomstig zijn van onze spelers die met een lagere rating het opnamen tegen Schaakwoude spelers met een hogere rating. Mid Fryslân 1 sprint zo met stip naar de kop van de ranglijst en een voorschot op promotie is niet onrealistisch. Zolang we zo blijven spelen, maken we wel een hele goede kans, maar onderschatting van de komende tegenstanders kan natuurlijk ook altijd roet in het eten gooien.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *