Mid Fryslân 2 KAMPIOENE !!!

Donderdag 16 april 2015, een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van Mid Fryslân. Iedereen weet al dat die Mid Friezen een a-typisch volkje zijn. Zo hebben wij een 2e team dat louter bestaat uit hangjongeren van tussen de 19 en 30 jaar, geen enkele andere schaakclub in Friesland heeft zo’n team. Nog altijd wordt dat team bij binnenkomst vreemd aangekeken, het lijken eerder voetbal hooligans dan een schaakteam. Langharig tuig met honkbalpetjes op, die je liever niet de boel in de gemiddelde bejaardensoos op stelten ziet zetten. En dan willen zo ook nog eens zo nodig voor de zoveelste keer kampioen worden, dit jaar van de FSB 2e klasse B.

Het sympathieke Lemmer heeft in hun soos gemiddeld toch al gauw 25 levensjaren en ruim 100 ratingpunten meer dan onze Mid Friese helden en dat vraagt dus om een tactische opstelling. Deze taktiek was tegen Westergoo 2 ook succesvol, dus waarom zou je dat niet herhalen. Met een 4 – 4 gelijke eindstand zou Mid Fryslân 2 al kampioen zijn, bij verlies zou Lemmer kampioen worden. Op zoveel spanning en sensatie komt dan ook veel publiek af, half Mid Fryslân 1 met Jeroen Sparenberg, Rinze Douma, Peter Koning en Peter de Jong zaten op de tribune en aangezien team 2 toch een jeugdteam blijft, diende jeugdcoördinator Gezina Koning een oogje in het zeil te houden. Bij de eerste controle even na 21.00 uur was er nog weinig aan de hand. Gezina was overgegaan op een legpuzzel, Peter en Rinze waren een potje gaan snelschaken.

Op bord 1 zat Menno met slechts 500 ratingpunten minder er prima bij in een gelijke stelling met gelijk materiaal tegen Frank Frankema. Wel was de pionnenstructuur van Menno wat wankel en de stelling daarmee redelijk complex. Erwin zat op bord 2 met ruim 200 ratingpunten minder tegen de sterke Jan Holtrop goed te spelen. De stelling was nog gelijk, maar Erwin leek met zwart meer initiatief te hebben. Bij Klaas Jaap tegen de gelijkwaardige Durk van der Werf was het onduidelijk wie er nou in de aanval was, maar Klaas Jaap stond zeker niet slecht. Geart Jacob boekte op bord 4 met zwart een klein succesje, hij pakte via een niet-geaccepteerd Loperoffer een pionnetje af van Menno Beetsma. Bij Trevin op bord 5 was er weinig aan de hand tegen de onbekende Piter Faber, alleen had Trevin fors meer tijd verbruikt. Eindelijk wat rating overwicht op bord 6, waar Stefan Krist gelijk opgaat tegen Maarten Breimer, Stefan heeft het initiatief, Maarten een dubbelpion. Thomas heeft op bord 7 in de opening een pion geofferd tegen Herman van Deursen, maar onduidelijk is waar hij voordeel ziet. Julian laat met 250 ratingpunten minder ook een positief puntje zien, want zijn Dame heeft op bord 8 een pionnetje op b2 gesnoept van Dick de Jong.

Rond de klok van 22.00 uur is Peter de Jong ook in de speelzaal verschenen en volgt een nieuwe controle. Tot de schrik van de fans ziet de zaak er helemaal niet zo rooskleurig meer uit. Menno is op bord 1 een pion achtergekomen, heeft nog altijd een lastige en slechte pionnenstelling en gaat daardoor een stuk verliezen. Erwin heeft op bord 2 weliswaar een kansrijke aanval, maar die lijkt makkelijk gekeept te kunnen worden. Klaas Jaap kan op bord 3 een volle Toren winnen bij een afruil op f2, maar ziet over het hoofd dat hij dan wel even eerst de zwarte Dame moet slaan. Nu krijgt hij voor zijn Dame slechts 2 Torens en een tegenaanval over zich heen. Geart Jacob staat op bord 4 dan wel materiaal voor, maar krijgt in een rommelige stelling ook diverse mat dreigingen tegen, terwijl er aan beide kanten stukken gepend staan. Op bord 5 staat Trevin een Toren tegen 2 lichte stukken achter, maar hij heeft wel een stuk van zijn tegenstander gepend en Trevin voert de druk op. Bij Stefan is de boel nog altijd behoorlijk onduidelijk, het enige voordeel blijft die dubbelpion. Tot schrik van iedereen en vooral zichzelf geeft Thomas op bord 7 zomaar een stuk weg, hij speelt nog een paar zetten door maar heeft geen enkele compensatie en kan opgeven. Op bord 8 heeft Julian onnodig zijn Dame geruild tegen een Toren en Loper, dat ziet er niet heel kansrijk meer uit. De prognose gaat richting een 6 – 2 overwinning voor Lemmer.

Dan doet zich in de speelzaal een vreemd incident voor bij de partij van Trevin. Met 2 gediplomeerd scheidsrechters in de zaal, waaronder de FSB competitieleider, wordt geconstateerd dat Piter Faber bij zet 22 gestopt is met noteren. Gek eigenlijk, want hij heeft nog ruim een uur op de klok en dus alle tijd om te noteren. Trevin heeft er ook nog nadeel van, hij heeft weinig tijd op de klok. Een vriendelijk verzoek richting de wedstrijdleider van Lemmer heeft geen enkel effect, de goede man heeft geen idee wat hij eraan moet doen. Een melding aan het bord dat Piter in zijn eigen tijd de notatie dient bij te werken, stuit op een botte weigering. Hij is niet van plan nog langer te noteren, regels of geen regels. Formeel moet de wedstrijdleider dan ingrijpen, een speler die niet aan de regels wenst te voldoen een 0 toekennen en de partij zo stopzetten. Maar Trevin wil liever gewoon doorspelen, Stefan heeft op het bord ernaast last van de discussie, en men besluit het er maar bij te laten zitten. Wel is het een duidelijk signaal dat het verder zeer sympathieke Lemmer met zo’n speler in het team niets te zoeken heeft in de 1e klasse.

Ook is het moment een keerpunt op de avond, want Trevin heeft gebruik gemaakt van zijn sterke penning en niet 1 maar 2 stukken teruggewonnen. Wel moet hij in tijdnood een pionnen opmars tot staan brengen, maar als dat lukt is niet alleen het punt binnen, maar ook gelijk het incident tot rust gekomen. Rond half 11 kan Menno het niet langer bolwerken, hij heeft stug volgehouden ondanks een stuk achter, maar Frankema laat onze Menno uiteindelijk toch met een nul zitten. Daarentegen is het bij Geart Jacob helemaal goed gekomen. Alle mat aanvallen zijn tot staan gebracht, de penningen van Geart Jacob zijn opgeheven, en hij heeft ook nog kans gezien gebruik te maken van de penningen van zijn tegenstander. Met een stuk en een Toren voor, gaat Geart Jacob glimlachend een punt binnenhalen, de stand is weer 2 – 2, en alle mogelijkheden staan nog open.

In goed overleg met de teamleiding wordt besloten dat bij de partijen van Klaas Jaap en Julian 2 remises helemaal niet zo gek zouden zijn. Beide heren hebben een Dame geofferd tegen 2 stukken en staan helemaal niet zo slecht. De 2 Torens van Klaas Jaap lijken zelfs sterker dan de Dame van Durk van der Werf, al zal winnen een lastig karwei worden. Het remise aanbod zien beiden dan ook als heel redelijk en remise is op bord 3 een feit. Ook Julian doet op het juiste moment op de juiste wijze een aanbod, en ook dat wordt geaccepteerd. Achteraf had Lemmer die partij zeker door moeten spelen, want als ze ergens nog kans op winst hadden, was het op bord 8. Toch hield Julian prima stand en maakte goed gebruik van zijn stukken. Met deze remises is de stand daarmee 3 – 3 en Mid Fryslân 2 heeft nog 1 punt nodig. Stefan Krist staat nog altijd prima, ook al zou hij qua ratingverschil nu toch wel eens ergens voordeel moeten kunnen vinden. Echter tegen het einde van de avond trapt Stefan nog in een truc en verliest zelfs een pion. Nog niet onoverkomelijk, winst zal wel lastig worden, maar remise is misschien gewoon haalbaar en voldoende.

 

Stefan omdat het kan Erwin wint zijn partij

 

Op bord 2 leeft Erwin ondanks een groot rating nadeel ook nog. Sterker nog, Erwin heeft een voordeel in de stelling gevonden en een enorme tijdvoorsprong opgebouwd. Het publiek verzamelt zich dan ook gespannen rond bord 2. Als Erwin wint zijn de 4 punten en dus het kampioenschap binnen. Het voordeel in de stelling wordt omgebogen in een pion voorsprong en de pionnen van Erwin rukken gevaarlijk op door het midden. Onder druk van de zwarte Koning en het afruilen van enkele pionnen ontstaan zelfs 2 verbonden vrijpionnen in het centrum. Het publiek houdt de adem in als Erwin een foutje toestaat en Jan Holtrop niet ingaat op een afruil op de a- en b-lijn. Integendeel, Jan schuift zijn a-pion naar a4 en heeft daarmee ook een vrijpion gecreëerd. Die zorgt ervoor dat de Koning van Erwin niet zomaar mee kan opstomen met de beide centrumpionnen, maar Erwin speelt heel nauwkeurig pion voor pion naar voren en houdt zijn Koning precies in het vierkant van de vrij a-pion van Holtrop. Pas als beide pionnen op de 6e rij arriveren, wordt de Koning erbij gehaald en dreigt Erwin mat of promotie. Jan denkt er nog even over na, maar ziet ook in dat doorspelen kansloos is. Erwin haalt punt 4 binnen, Stefan geeft accuut zijn partij op, diverse oerkreten gaan door de speelzaal en Mid Fryslan 2 is KAMPIOEN.

Daarmee zijn er diverse unieke situaties ontstaan. Niet alleen is team 2 nu voor de 4e keer kampioen geworden en gaan ze voor het eerst promoveren naar de FSB 1e klasse. Ook ontstaat de situatie dat ze volgend in dezelfde klasse terecht gaan komen als de sympathieke bemanning van het vlaggenschip van Mid Fryslân. The Monster is unleashed en het is volgend jaar de schone taak aan Mid Fryslân 1 om via Monster Bashing ervoor te zorgen dat dit in de kiem gesmoord wordt. Zeker de onderlinge wedstrijd zal een heftige match opleveren, waarbij beide partijen dromen van een 8 – 0 overwinning. De enige vraag die dan overblijft is …. wie speelt er dan thuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *