Mid Fryslan 3 oefent tegen Heerenveen

Maandag 15 oktober kon er niet geschaakt worden in Café Kromme Knilles, de interne competitie was naar de dinsdag geschoven. Een leuke gelegenheid voor het nieuwe team 3 van Mid Fryslan om op maandag eens tegen de bevriende schaakclub in Heerenveen te spelen. Grootmeester Peter de Jong, trainer van Mid Fryslan 3 en oud Heerenveen speler, regelde deze match en zo toog ons Mid Fryslan 3 met Menno, Erwin, Thomas en Julian met een eigen chauffeur naar Heerenveen.

Tjisse Ganzevoort – Julian Frijlink 0-1

Beide spelers begonnen op bord 4 defensief met het opbouwen van hun stelling. Na 16 zetten van beide spelers waren er nog steeds geen stukken weggegeven. Toen zat het behoorlijk vast op het bord. Tjisse Ganzevoort nam het initiatief om als eerste te slaan. Dit werd een afruil waar Julian meer ruimte door kreeg, maar Tjisse zelf niet. Hierdoor kon Julian al snel op aanvallen overgaan, kwam een pion voor te staan en bleef aanvallen. Een verrassende aftrekaanval op zijn Dame kostte Julian nog bijna een Toren, maar heel goed gaf Julian een tussenschaak met zijn Toren en redde vervolgens zijn Dame. Ganzevoort bood remise aan maar dat sloeg Julian af vanwege de pion voorsprong en een aanvallende en goed opgebouwde stelling. Julian speelde de partij rustig uit en maakte aan het eind mat op de onderste rij met een Toren en Dame.

Menno Steenstra – Peter Doetjes  1-0

Met Menno op bord 3 werd in het begin van de partij stukken gelijkwaardig geruild, waardoor de stelling er een beetje apart uit kwam te zien. Peter Doetjes wist druk te zetten op een pion van Menno met een aantal stukken, een pion die Peter dan ook winst maakte. Vervolgens bleef Peter gewoon door aanvallen en hij wist Menno z’n Paard bijna vast te zetten. Menno kwam zeer creatief uit deze aanval en wist vervolgens gelijk een vork te zetten, waardoor Peter een Loper achter kwam. Niet veel later kwam Menno bijna weer in de problemen toen zijn Paard opnieuw gepend werd door een vijandige Toren. Maar door deze Toren aan te vallen, dwong Menno tot een voordelige afruil, moest Peter daarbij nog een kwaliteit weggeven, en toen was het een kwestie van afmaken voor Menno. Dit deed Menno dan ook niet veel later.

Sander Spiekhout – Erwin Koning 0-1

Na een redelijk standaard opening ging de partij op bord 2 tussen Sander en Erwin gelijkwaardig op. In de 15e zet maakte Sander echter een foutje, waardoor Erwin een pion tegen een Paard kon ruilen en dus een voordeel behaalde. Daarna had Sander een hele tijd een dreiging met 2 Lopers en een Dame op de Koningsstelling van Erwin. Maar door een aantal pionzetten van Sander, kon Erwin het gevaar voorkomen en zijn voorsprong behouden. Na wat afruilen kwam Erwin duidelijk in een wat sterkere stelling als Sander, kon hij nog een paar keer stukken slaan en voordelig afruilen en draaide het uit op winst voor Erwin.

Thomas Douma – Luutzen van der Wal 0 – 1

Op bord 1 had Thomas het de hele wedstrijd vrij lastig tegen een jong talent van Heerenveen, Thomas speelde niet optimaal, zijn tegenstander was duidelijk wel in vorm. Thomas verloor eerst 1 pion, daarna nog 1 pion. En dreigde nog meer t verliezen. Echter een tegenaanval met 2 Torens op een open lijn, bracht Thomas weer terug in de partij en leverde hem ook weer pionnen terug. De zetten die hij daarvoor nodig had, gaf Luutzen de tijd voor een gemene aanval op de Koningsstelling van Thomas. Die moest even goed kijken, dacht met zijn Koning opzij weg te lopen uit de aanval, maar ging op de achterlijn gewoon mat. Jammer voor Thomas, maar zijn tegenstander speelde wel een zeer goede partij.

Daarmee won Mid Fryslan 3 zijn eerste externe (oefen) wedstrijd met 3 – 1, een prachtig resultaat, wat hoop geeft voor de aanstormende externe competitie in de 5e klasse van de FSB. Dat chauffeur Peter Koning in de interne competitie van Heerenveen op zijn lazer kreeg van college voorzitter Bas van der Zwaag, was alleen nog maar meer aanleiding voor hilariteit op de terugweg naar Akkrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *