Mid Fryslân 1, de laatste kampioen van de FSB Promotieklasse

Zaterdag 14 april 2018, de slotronde van de FSB competitie met 2 teams van ssv Mid Fryslân in het strijdperk. Altijd lastig, die slotronde op zaterdag, om voldoende spelers te vinden. Diverse leden konden niet spelen, maar wij waren niet de enigen met dat probleem. Berichten doken op over een vooruit gespeelde wedstrijd in de 1e klasse A, en afgelopen week dat koploper Emmeloord van de Promotieklasse geen team op de been kon brengen. En dan waren er nog verontrustende berichten uit Sneek. Het leek een rare slotronde te gaan worden, die zaterdag.

 

Beide Mid Friese teams staan in hun klasse op de 2e plaats met weinig (MF 1) tot geen (MF 2) kans om nog kampioen te worden. In de 1e klasse A is sc Leeuwarden 1 met overmacht al kampioen, onze dappere helden van team 2 kunnen dus vrijuit spelen. In dat geval deert het niet dat er 2 afzeggingen zijn en Erwin met team 1 gaat meedoen. Ook maakt het niet uit dat Westergoo 2 in deze klasse vooruit gespeeld heeft tegen Lemmer 1, zolang Westergoo maar zo sportief is om hen niet te laten invallen in hun eerste team dat tegen Mid Fryslân 2 speelt. Hessel van de Pal neemt die zorg weg, het blijkt zelfs dat Westergoo 1 met maar 7 spelers komt opdagen. André Klaren, die speciaal voor deze wedstrijd lid werd van Mid Fryslân krijgt een reglementair punt op bord 7, zodat de andere invallers Johnny Visser op bord 8 en Bert Hassing op bord 6 hun partijen kunnen spelen.

De 1 – 0 voorsprong wordt rap teniet gedaan als Bert Hassing (1360) komt melden dat hij kansloos was tegen de veel sterkere Johan Leeverink (1668), de 300 ratingpunten verschil zijn wat teveel voor de topscorer van Mid Fryslan 4. Evenzo komt laatkomer Trevin Nettinga (1520) wel heel snel de analyse ruimte in om te melden dat hij een makkelijke overwinning op bord 5 had tegen Piet Sikma (1539). We zijn een uur verder en het wordt al aardig gezellig in de achterzaal. Halverwege de middag verliest Julian Frijlink (1469) op bord 4 van de oude rot Teake Bergsma (1570), volgens Julian had hij het volledig zelf weggegeven. Gelukkig staat Johnny Visser (1147) wel heel erg goed tegen de gevaarlijke Hessel van de Pal (1585), ondanks 400 ratingpunten minder heeft hij een kwaliteit en een paar pionnen voorsprong. Toch kan Johnny niet winnen, vooral omdat hij opeens een vol stuk weggeeft.

Met een 3 – 2 achterstand spelen dan alleen nog de 3 top borden. Het kan nog best 4 – 4 worden, Geart Jacob op bord 1 staat wel minder, maar Thomas op 2 en Jan Lodewijk op 3 gaan prima. Toch wordt het een 3,5 – 4,5 verlies als Jan Lodewijk Boonstra (1680) zich een tempo vergist tegen Jos Dölle (1699) en de winst uit zijn handen laat glippen. Zijn remise wordt gevolgd door een herenakkoord op bord 1 en 2. Daarmee wint Westergoo 1, maar blijft op de ranglijst net achter Mid Fryslân 2, dat uiteindelijk op een keurige 3e plaats eindigt. De vraag blijft over of Mid Fryslân 2 op volle sterkte met Erwin, Stefan en Menno, niet gewonnen zou hebben van het eens zo sterke Westergoo 1.

==========================================================================

In de Promotieklasse heeft Mid Fryslan 1 nog wel kans op het kampioenschap, maar dan moet er een onwaarschijnlijk scenario plaatsvinden. Koploper Emmeloord dient te verliezen (kan), Steenwijk mag niet met al te grote cijfers winnen van hekkensluiter F-Pion (lastig), maar Mid Fryslân moet zelf winnen van grote broer Heerenveen dat altijd sterker is geweest. Dan maakt het wel (onmogelijk) veel uit dat bord 1 speler Frank Schuurmans uit Ideard, en ook Jan Schadd en Siard Eijzenga niet kunnen spelen. De poging van Mid Fryslân om enkele partijen vooruit te spelen, wordt niet gehonoreerd door Heerenveen, en dus besluit teamleider Peter Koning tot een tactische ingreep.

Zoon Erwin, topspeler van MF2 wil wel op bord 1 spelen, zelf gaat Peter naar bord 2, terwijl dochter Femke, topspeelster van MF3 op bord 3 komt. De familie Koning neemt het op zich om de hoofdmacht van Heerenveen in toom te gaan houden. Met 3 op een rij, zoon, vader en dochter, waarschijnlijk een unicum in de historie van de de FSB. Ook leuk is dat het 12-jarige (!) supertalent Duncan Klaren wil invallen op bord 4. Daarmee mag de gevestigde orde met Sipke, Rinze, Jeroen en Geert proberen op de lagere borden de punten te gaan pakken.

Dan volgt op vrijdagavond opeens het bericht dat koploper Emmeloord niet in staat is een team op de been te brengen. De korte versie: 3 weken geleden gemaild, spam box ellende, te laat contact gezocht, er is niets meer te regelen, ook geen tijd en energie meer voor. Emmeloord kan met hooguit 6 man spelen, waaronder 5 invallers van team 2, en kiest ervoor om dan helemaal niet (meer) te spelen. De consequentie van een 8 – 0 verlies en 2 matchpunten in mindering zijn voor Emmeloord aanvaardbaar. Mede op verzoek van Mid Fryslân blijft Emmeloord verwijdering uit de competitie bespaard, waardoor de overige topteams toch op sportieve wijze uitmaken wie er kampioen wordt.

Teamleider Peter Koning (1799) is al eerste snel uitgespeeld, met remise tegen Arjen Pragt (1941) wordt het doel van Peter snel bereikt. In de bekende f4 opening speelt Arjen het wel steeds net iets anders dan verwacht, maar veel stukken afruilen doet vermoeden dat ook Arjen een snelle remise wel prima vindt. Op bord 7 maakt Jeroen Sparenberg (1727) de verwachting waar tegen Frits Heidinga (1522). De tactische opstelling betaalt zich uit als Jeroen met de zwarte stukken in een aanvallende stelling een witte Toren naar e2 trekt, zodat hij opeens mat kan geven. Ook Femke Koning (1533) weet op bord 3 een belangrijk doel te halen. Tegen de sympathieke Hein van der Wijk (1837) bereikt Femke een prima stelling, biedt remise aan, wat eerst door Hein geweigerd wordt. Maar na een minder goede zet van Hein, vindt ook hij remise wel voldoende. Ondanks 300 ratingpunten minder speelt Femke keurig remise en staan we met 2 – 1 voor.

Nog beter is dat Erwin Koning (1754) het op bord 1 onverwacht goed doet tegen de sterke Ferdi van Bavel (1941). Erwin komt een pion voor, verslindt er nog 1, en komt eigenlijk gewonnen te staan. Analyse wijst uit dat Erwin zelfs een mat in 2 over het hoofd ziet. Maar Ferdi weet te ontsnappen door een schaak met zijn Loper over de witte velden, waarna hij via eeuwig schaak remise afdwingt. En ook op bord 8 mag Geert van der Velde (1644) remise accepteren tegen Wiebe Oppenhuizen (1571). Een stelling waar Geert lange tijd de aanval koos, ook wel beter stond, maar langzamerhand de stelling op slot ging. Als er weinig muziek meer in de partij zit, is remise ook wel prima.

Want met een 3 – 2 voorsprong, staan we op de laatste 3 borden uitstekend en ondertussen gaat Steenwijk nog helemaal niet zo lekker. De Steenwijkers spelen tegen een onverwacht sterk team van de F-Pion. De combinatie van Harlingen en Franeker profiteert juist van de zaterdag als veel van hun sterke spelers nu wel kunnen spelen en ze hebben al 1,5 punt van Steenwijk afgesnoept. Daarmee heeft Mid Fryslân genoeg aan een 5,5 – 2,5 overwinning op Heerenveen, iets wat ooit onmogelijk leek, maar nu zomaar zou kunnen gebeuren. Ook Sneek 2 lijkt wel te gaan winnen van WES uit Wolvega, maar daarmee halen ze Mid Fryslân niet in als wij ook winnen.

Sipke de Schiffart (1911) op bord 5 speelt prima tegen Klaas Abma (1786), beide spelers zijn aan elkaar gewaagd in speelstijl. Sipke staat goed, maar Klaas kiest een aanval over de g- en h-lijn, waar de zwarte Koning van Sipke aardig op de tocht komt te staan. Als Klaas een Toren offert om de Koning helemaal van zijn verdediging te ontdoen, moet Sipke berusten en blij zijn met zetherhaling en dus remise. Op bord 6 speelt Rinze Douma uit Nes (1836) tegen de Heerenveense captain Bas van der Zwaag (1776). Bas is een sterke speler met een hoge score in de Promotieklasse, maar de speelstijl van Rinze is nou net iets wat Bas niet zo ligt. De witte stukken van Rinze stormen de zwarte stelling in, dwingen kwaliteitswinst af, snoepen een paar pionnen mee, en laten een witte pion op promotie afgaan. Bas moet opgeven en Rinze sleept het winnende punt binnen. We staan 4,5 – 2,5 voor, Sneek 2 kan ons dus niet meer inhalen, en Steenwijk kan ons alleen voorbij gaan als ze minstens met 6 – 2 winnen van de F-Pion.

Dan zit er nog 1 jonge held, de 12-jarige Duncan Klaren (nu al een rating van 1765) speelt een fantastische partij tegen de onverzettelijke Tjeerd Siblesz (1825) op bord 4. Hij offert een pion, Tjeerd mag er nog 1 pakken op b2, de Toren op a1 laat Duncan zelfs in staan. Want de aanval van Duncan op de zwarte Koning is wel erg gevaarlijk, terwijl de zwarte Dame rijp is voor de sloop. Aan alle kanten moet Siblesz verdedigen, zijn stukken in veiligheid brengen, terwijl Duncan de ene krachtzet na de andere produceert. De hele zaal leeft mee met de partij van Duncan, ieder kijkt vol respect hoe hij de ervaren speler van Heerenveen laat piepen en kraken. Maar Tjeerd geeft alles en nooit op, en terwijl zijn ontsnapping gaande is, komen de berichten van de andere matches binnen.

Sneek 2 wint van WES, maar Steenwijk kan hooguit nog op 4,5 punten komen en dus is Mid Fryslân volslagen verrassend al kampioen. Terwijl de partij van Duncan alsnog verloren gaat, en de spanning zich in tranen ontlaadt, komen aan de andere kant de felicitaties binnen. Wie had kunnen denken dat dit onwaarschijnlijke scenario zich zou voltrekken. Mid Fryslân 1 de laatste kampioen die de Promotieklasse zal kennen, want volgend jaar gaan we over naar een nieuwe 4-tallen competitie. Hoe heeft Mid Fryslân uit het kleine Akkrum dit ooit kunnen bereiken …..

De gedachten gaan onweerstaanbaar terug naar het illustere jaar 2009, waar een dubbel kampioenschap voor Mid Fryslân 1 én 2 gepaard ging met het verlies van voorzitter Jan Roelof Soeten. Iemand die zoveel betekend heeft voor de jeugdopleiding van Mid Fryslân en de basis heeft gelegd voor waar Mid Fryslân nu staat. Of naar Joe Hania van schaakclub Sneek, die in dat jaar Mid Fryslân met al zijn kennis en ervaring in de goede richting geduwd heeft. Het kampioenschap zou ik zo inruilen voor betere berichten uit Sneek.

 

4 reacties

 1. Eigenlijk voelt het nog steeds vreemd, hoe heeft dit kunnen gebeuren?

  Verslag gelezen maar de verbazing blijft 😆

  Gelukkig kunnen vieren met Erwin, Johnny, Geart Jacob, Geert, Sipke en Erik S een overwinningsmaal en om het nooit af te leren met Geart Jacob, Thomas en André T afzakkertje in de Kromme Knilles.

  Geschiedenis is geschreven, op naar de toekomst🚀

 2. Mooi verslag. Wat een scenario. Zoiets bedenk je niet.
  Geweldig dat de mix van jeugd en ervaring zo goed gewerkt heeft. Complimenten voor allemaal.
  Leuk dat een oude rot tenslotte het beslissende punt pakt, maar eigenlijk waren alle partijen mede beslissend. Mooi 3K op een rij…een unicum.
  Zelf heb ik het illustere jaar 2009 van dichtbij mogen meemaken.
  Felicitaties aan geheel MF en ook van mij de beterschapswensen voor Joe Hania.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *