Mid Fryslân hakt en zaagt in het Rijster Bos.

Vrijdag 15 oktober mocht team 1 van schaakvereniging Mid Fryslân in het nieuwe seizoen aantreden. Tegenstander Rijs deed vorig jaar lang mee in de strijd om de titel in de 2e klasse. Mid Fryslân degradeerde onterecht na 1 jaar in de 1e klasse gespeeld te hebben. Het kon dus wel een spannende strijd worden, maar niets bleek minder waar. Twee borden werden vooruitgespeeld, zowel Jan Schadd als Caspar Doeser speelden op maandag 27 september al. Beide wonnen, zodat de rest van het team vol vertrouwen met een 2 – 0 voorsprong naar Rijs afreisden.

Bord 4: Hans Starreveld – Jeroen Sparenberg

Jeroen zette zijn zwarte stelling solide op, en was verbaasd dat zijn tegenstander zijn koningsstelling opblies. Pionnen vlogen in het rond, maar stukken offeren om pionnen te slaan, dat kan gewoon niet uit. Starreveld probeerde nog een onmogelijke mataanval, maar Jeroen zag het goed, en hakte er lustig op los. Met een doos stukken voor, zelf niet 1 stuk kwijtgeraakt, schaafde Jeroen het punt bij, 3 – 0.

Bord 1: Peter Koning – Chris Draijer

Beide spelers kennen elkaar goed en hebben een onverantwoorde speelstijl. Peter speelde ook nu aanvallend, maar eigenlijk niet goed. Toch pakte een offer van zijn Loper tegen de 3 pionnen voor de zwarte Koning laat in het spel goed uit. Zijn 3 witte pionnen naderden onder dekking van de Koning bijna de overkant, waarna Draijer pardoes een matvariant over het hoofd zag, 4 – 0.

Bord 5: Rinse Douma – Jappie Breimer

Rinse speelde soeverein en zijn tegenstander wilde forceren omdat Rijs al met 4 – 0 achter stond. Dus zaagde Rinse de zwarte stelling aan gort, ruimde wat losslingerende pionnen op, en wandelde met zijn eigen pionnen gewoon naar de overkant. Breimer’s Koning werd geblokt door Rinse zijn Toren, en kon die pionnen niet meer tegenhouden, 5 – 0.

Bord 7: Ruurd Herwijer – Henk Breimer

Het zat de Breimers niet mee. In tegenstelling tot zijn 350 pk Turbo Subaru start Ruurd zelf heel langzaam, maar wel dwingend. Zijn stukken dreigden veel, maar haalden lang geen echt voordeel. Het was wachten tot Ruurd een gaatje geboord had in de boomhut van Breimer. Daarna vielen de stukken als rijpe appelen in zijn schoot, een voordelige afruil, en ook deze Breimer kon opgeven, 6 -0.

Bord 8: Trienke Wijmenga – Ymco Leijenaar

De eerste wedstrijd voor Ymco in team 1. Iedereen gunde hem een overwinning voor het zelfvertrouwen. Maar zoals vaker ging Ymco wat slordig om met zijn pionnen, kwam er 2 achter, en als iemand van Rijs die avond een overwinning verdiende was het Trienke wel. Maar onderschat Ymco nooit, want via een mooie truc sleepte hij in de laatste minuten alsnog het punt binnen 7 – 0.

Bord 6: Douwe Tjerkstra – Willem Sipkema

De wedstrijd was door Rijs inmiddels omschreven als Drama! En het dreigde nog erger te worden, want Willem stond een pion voor. Met alleen nog pionnen en een Koning op het bord, kon Willem later op de avond de partij zeker winnen. Maar hij moest zoeken naar de winstvariant, en dat kostte  tijd. Hoewel Willem dacht dat hij tijd over had, was dat niet zo, en hij ging door zijn vlag, 7 – 1.

Daarmee haalde het sympathieke Rijs gelukkig toch nog terecht een punt binnen, en redde de zogenaamde eer ermee. Een 8 – 0 uitslag was ook teveel geweest. Mid Fryslân neemt hiermee fier de leiding in de 2e klasse B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *