Mid Fryslân op Kampioenskoers

Leeuwarden, de zaterdag vóór DE maandag. Het Fries Kampioenschap Jeugd Clubteams, waar ons A/B team keurig 3e werd, is ook het toneel van een andere kleine schermutseling. Het gaat om DE opstelling. De Mid Friese assistent teamcaptain van streekschaakvereniging Mid Fryslân komt in de speelzaal een afvaardiging tegen van schaakcombinatie Leeuwarden. En DE grote vraag is of beide teams compleet zijn, of er invallers te verwachten zijn, en nog erger, wie er waarschijnlijk op welk bord gaat plaatsnemen.

 

De vertegenwoordigers van beide kampen hullen zich in nevelen. Vooraf hoeft niet bekend te worden wie er in Leeuwarden tegen f4 mag gaan voorbereiden, welke Mid Fries gesignaleerd is IJsland of wie op welk bord de levensgevaarlijke Frank S. te I. gaat ontmoeten. Want het gaat om DE wedstrijd, de kampioenstrijd in de FSB 1e klasse A waar sc Leeuwarden 1 en Mid Fryslân 1 elkaar weinig toegeven in de race om het kampioenschap en de fel begeerde promotie naar de FSB Promotieklasse.

Terwijl de Mid Friese jeugd nog driftig bezig is met een andere strijd in hun onderlinge jeugdcompetitie, komen de spelers van sc Leeuwarden binnendruppelen. Een hartelijke ontvangst tussen oude bekenden en nieuwe talenten. William C. wordt gesignaleerd, hij speelt deze keer wel een uitwedstrijd. Op welk bord gaan ze hem neerzetten, want wij willen hem graag tegen Frank zien spelen. Trouwens, waar is Frank eigenlijk, is hij wel op tijd gezien de verkeerssituatie tussen Irnsum en Akkrum? Peter J. wil zich wel opofferen op bord 3 tegen een verwachte sterke speler aldaar, want de vorm is de laatste tijd dramatisch. Sipke meldt dat hij niet eerder kan zijn dan 20.00 uur, maar dat is niet erg, want we beginnen nooit voor 20.00 uur vanwege die jeugd. Gelukkig is Rinze al lang en breed binnen, zoon Thomas heeft hem er die middag gelukkig aan herinnerd dat hij die avond moet spelen, een Douma blijft tenslotte een Douma. Een telefoontje vanaf de boot uit Nes (Ameland) zorgt voor zorgen, want Siard is sterk verlaat door een verlate boot. Hij wil dolgraag spelen, en doet zijn uiterste best om voor 21.00 uur in de speelzaal te zijn, en zoiets moet altijd beloond worden met een basisplaats, ondanks de verwachting van 1 uur minder speeltijd.

Terwijl Siard net om 20.45 uur de speelzaal binnenrolt, zichzelf even tot rust moet manen, en de meeste spelers net zo’n beetje uit de opening zijn, gebeurt er op bord 4 iets opmerkelijks. Rinze heeft wit tegen Rene Wolfslag, toch niet de minste speler van Leeuwarden. Rene is de verwachte goede match voor Rinze, die wel zin heeft in een sterke tegenstander. Maar Rinze overklast hier onverwacht zomaar zijn verwachte tegenstander en komt al heel snel melden dat hij wint terwijl hij zelf nog geen 20 minuten heeft nagedacht. Een mooi snel punt, maar Rinze zal de volgende match toch echt aan 1 van de topborden moeten spelen, zijn vorm is weer helemaal terug.

Halverwege de avond ziet het er verder nog helemaal niet zo denderend uit, diverse spelers van ons staan iets minder of onduidelijk. Peter K. heeft een lastige stelling in zijn voordeel weten om te buigen naar een vrijpion voorsprong, maar het blijft lastig spelen tegen Zahid, die vrijwel geen tijd verbruikt. Jeroen legt hardop fluisterend uit hoe tegenstander Nijemcevic eigenlijk dient te rokeren, terwijl ergens in de achterzaal sommigen het gezoem van een elektronisch apparaat menen op te vangen. Maar alles en iedereen speelt sportief, niemand wil vliegen afvangen, iedereen wil gewoon weten welk team het sterkst is. Dan rollen opeens de verrassende uitslagen door de zaal. Sipke heeft geruisloos gewonnen van Michiel Takkebos en beweegt zich als een Ninja door de zaal om te kijken wat elders gebeurt. Peter de Jong staat iets minder tegen de Leeuwarder aanwinst Jaap Bleekveld. Een kansje in de opening werd niet benut en een pion achterstand is het gevolg. Maar net als de heren misschien wel remise overeen willen komen, ontstaat er een ranzige afruilvariant op het bord. Peter slaat een stuk, Jaap wil terugnemen, maar ziet tot zijn afgrijzen dat hij dan gaat verliezen. Boos over zijn eigen misser geeft Jaap op en Peter harkt het 3e punt binnen. Later blijkt dat Jaap er toch nog uit had kunnen komen, maar dan is het al te laat.

Terwijl Jeroen zich waarschijnlijk nog bezighoudt met de regels van rokeren, haalt Nijemcevic wel gewoon het 1e punt binnen voor Leeuwarden. Concentratie is nog altijd niet optimaal bij Jeroen. Maar ook Peter K. zit op de verkloot route, zijn pion voorsprong is weg, een Kwaliteit gaat verloren en de stelling gaat helemaal de foute kant op. Spanning over mogelijke winst, kampioenkansen, wie zal het zeggen, maar zowel Peter K. als Jeroen S. gaan het deze avond niet beslissen in ons voordeel. Dat doet wel de levensgevaarlijke dierenarts Frank S., want we zijn er toch in geslaagd hem tegen de net zo gevaarlijke William C. aan bord 1 te krijgen. Frank komt eerst een pion voor en heeft voordeel in de stelling. Maar ook hier gaan de geruchten dat Frank mazzel heeft bij een nare aftrek aanval en zo de partij kan beslissen. Het 4e punt is binnen en nog een halfje te gaan voor de team winst.

Peter K. moet uiteindelijk de winst aan Zahid laten, het is toch wel duidelijk dat een speler als Zahid bij Peter niet goed ligt. Niet de eerste keer dat een kansrijke stelling tegen Zahid door Peter om zeep wordt geholpen en Peter moet maar hopen dat 1 van de laatste 2 spelers het halfje gaat scoren, anders is zijn verlies wel erg zuur. Dat halfje zal echter niet bij Ymco vandaan komen, want ook hij treft in Peter Brouwer een speler die hem niet goed ligt. De speelstijlen verschillen nogal van elkaar en Ymco komt nooit in zijn gebruikelijke gevaarlijke spelletje. Peter B. daarentegen wel, hij heeft meerdere pionnen van Ymco gesnoept, Torens op een gevaarlijke open lijn gezet en zijn Loper, Dame en pion hebben bij de witte Koning een pijnlijke open wond veroorzaakt. Ymco gaat het deze keer niet redden, dus verschuift de aandacht naar laatkomer Siard Eijzenga. De boot, de bus en de auto hebben Siard in razende vaart achter het bord tegen de sympathieke Wesley Bloemsma gebracht. Wesley heeft zich bijna een uur vermaakt met snelschaakpartijtjes tegen wedstrijdleider Erwin Koning en mag met veel tijd voorsprong het opnemen tegen Siard. Maar Siard heeft niet voor niets zijn zinnen op deze wedstrijd gezet, komt echt niet voor niks helemaal vanuit Nes (Ameland) naar Nes/Akkrum, want Siard wil winnen !!!

Wesley heeft een aanval veroorzaakt op de zwarte Konings stelling van Siard en 2 Torens op een eenzame pion gericht, terwijl een Loper en Dame heel gevaarlijk meedoen in deze aanval. Wesley pakt een pion en even later nog een pion, maar de stelling is helemaal niet zo duidelijk. Een zwarte Toren op f4 blokkeert de witte Dame, de Loper op e8 verdedigt de eenzame pion op g6, en Siard kan met zijn Dame op h6 een pion terug winnen. Dan kantelt de partij heel snel en moet Wesley heel veel tijd verbruiken om het aanstormende gevaar te bedwingen. De eenzame pion van Siard rukt op onder dekking van Paard, Loper en Toren en slaagt er zelfs in een vorkje tussen 2 stukken te forceren. Langzaam maar zeker trekt Siard de partij naar zich toe, pent nog een stuk van Wesley, ruilt heel veel materiaal af en ragt tenslotte met zijn Toren de hele witte pionnenstructuur eraf. Een laatste poging met een vrijpion mag niet meer baten, de b-pion van Siard zal sowieso altijd sneller zijn en dus harkt Siard het punt binnen, met teamwinst voor Mid Fryslân en wel erg grote kansen op het Kampioenschap in de FSB 1e klasse A. We kunnen daarmee wel stellen dat Siard echt heeft gewonnen en zich niet voor niets zo heeft gehaast. Grote klasse !!!

Op naar de laatste ronde op 16 april tegen DTK 2. Zou het echt gaan gebeuren dat Mid Fryslân voor het eerst in zijn historie naar de Promotie klasse gaat ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *