Mooie velden in Borne, geen mooie velden in Delden

Zoals elk jaar maakt een aantal Noorderlingen zich bij de start van augustus gereed voor het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap (ONJK) in Borne. De familie Kroon (Ten Boer) verzamelt Jonas Hilwerda en Daan Noordenbos, de familie Koning (Mid Fryslân) adopteert Jan Bosma, van wie hieronder een uitgebreid verslag van de A poule van het ONJK. Ook sluiten meer schaakfamilies aan en wordt er goed contact gehouden met andere schakers van Jeugd Schaak Noord. Een verslag van dag tot dag voor de hele groep is te vinden op Roelofs Schaakblog

 

Wederom werd er gekozen voor de camping “Mooi Delden”, een strategisch gelegen uitvalsbasis. Vanaf daar kon zowel met de fiets als met de auto vertrokken worden naar de speelzaal. Door de extreme hitte van de afgelopen periode was er niet echt sprake van een grasveldje. Normaal gesproken zijn wij schakers een stuk beter in het vinden van goede velden.

[one_half]Mooie velden in Borne[/one_half]

[one_half_last]Geen mooie velden in Delden[/one_half_last]

 

Iedere Noorderling had zijn eigen doelen dit jaar, uiteenlopend van “kampioen worden” tot “elke dag zwemmen” en “minimaal twee ijsjes-scores”. Mijn eigen doel was om mezelf te bewijzen op een sterk toernooi, met minstens zoveel plezier als vorig jaar. In hoeverre is dit gelukt in de A-groep?

[one_fourth]Jan Bosma[/one_fourth]

[one_fourth]Jonas Hilwerda[/one_fourth]

[one_fourth]Gerbrich Kroon[/one_fourth]

[one_fourth_last]Femke Koning[/one_fourth_last]

 

De organisatie gebruikt ronde 1 altijd om de Noorderlingen een beetje te plagen; de bovenste speelhelft wordt ingedeeld tegen de onderste speelhelft. Omdat wij Noorderlingen meestal niet de hoogste rating hebben, betekent dit voor veel van ons een pittige indeling. Jonas kreeg als enige een (op papier) zwakkere tegenstander, maar had toch veel tijd en een “Jonas-claim” nodig om Oseb Merkon op de knieën te krijgen. Gerbrich had in ronde 1 direct een lastige tegenstander; met zwart tegen een 1900 speler bleek een te lastige taak, al leek Gerbrich lange tijd de witte koning onder vuur te hebben! Femke begon ook met een knaller: met zwart tegen de regerend meisjes-kampioene Robin Duson! Femke hield zich knap staande in een koningsaanval en wist daarna zelf meerdere winstkansen te creëren. Uiteindelijk besloten de dames tot remise; een uitstekend resultaat van Femke! Zelf mocht ik het in ronde 1 opnemen tegen Luuk Baselmans (2100). Ik kreeg een fijne stelling uit de opening en wist met de volgende combinatie een kwaliteit te winnen:

 

In bovenstaande stelling is Be6! Beslissend, omdat na fxe6 de torens binnenkomen op f8, waarna ook de toren op e5 hangt. Luuk besloot om met Txe6 een kwaliteit op te geven, maar daarmee hield hij slechts passieve stukken over. Daarna was het geen probleem meer om de winst binnen te halen.

Dag 2 bood kansen om ons te revancheren na een verlies van gisteren, of om een goed resultaat uit te breiden. Daar hadden we in twee partijen de kans voor! De eerste partij was voor veel van ons een domper; alleen Jonas wist een punt binnen te halen. Zelf had ik een pittige partij tegen Thijs de Bock. Met hulp van Jonas had ik een verbetering gevonden ten opzichte van de partij tegen Thijs van vorig jaar, maar zijn aanvallende spel was mij te machtig. De tweede partij ging voor de meeste van ons een stuk beter! Jonas speelde remise tegen David Jongste (kampioen van 2017), een resultaat waar hij gezien de eindstelling erg blij mee was. Gerbrich kreeg een bye deze ronde. Mede daardoor wilde Femke graag zwemmen, en door Thijmen Hofstra (scc Leek) te overtuigen tot remise hebben de dames weinig last van de warmte gehad die dag. Zelf begon ik in de opening enorm te zweten tegen William Gijsen (1949). Niet door de warmte, maar door frustratie op mezelf. Door een onnauwkeurige zetvolgorde kwam ik in een voor mij relatief onbekende stelling. Ik besloot de rest van de opening snel te spelen, totdat ik een interessante stelling zag met een fijne stelling voor mij. Uiteindelijk wist ik overtuigend dit voordeeltje om te zetten tot een vol punt, waardoor de koplopers (o.a. Jonas) in zicht bleven.

Na drie rondes was het tijd om even bij te komen op onze uitvalsbasis in Delden. Wij Noorderlingen zijn deze tropische temperaturen niet echt gewend. Een aantal verdedigingstechnieken die werden gebruikt tegen de warmte zijn: zwemmen, ijsjes eten, schuilen in de schaduw op de midget golfbaan en weerwolven tot diep in de (koude) nacht. In combinatie met het BBQ vlees van Dirk-Jan Berghuis hebben we hierdoor de warmte weten te verslaan!

In ronde 4 kregen we allemaal te maken met buitenlanders: drie Belgen en een Duitser. Jonas wist op bord 1 remise te spelen tegen de Duitser. Zelf kreeg ik een prettig speelbare stelling tegen een van de Belgen, maar wist mijn voordeel niet om te zetten naar iets concreets. Er resteerde een toreneindspel met een pion meer, dat waarschijnlijk remise was. Mijn tegenstander bood dan ook remise aan en was gefrustreerd toen ik het afsloeg. Na een klein uur aan torenzetten en manoeuvres wist ik de volgende stelling te bereiken:

 

In dit soort toreneindspelen zijn de koningen van groot belang. Als de witte koning voor mijn pionnen blijft staan is het meestal remise. In de stelling kan na Kf1? de witte koning echter weggejaagd worden met: Kg4! Txf6 Kxg3 met op de volgende zet Ta1+, waardoor de witte koning aan de kant moet. Het resterende toreneindspel is gewonnen. De andere Belgen waren niet zo aardig voor Gerbrich en Femke, en helaas moesten beide dames in een verlies berusten.

Later die middag was het alweer tijd voor ronde 5. Ik mocht het opnemen tegen Tobias de Vries, die tot nu toe een sterk toernooi speelde. Voor de partij kletste ik even met hem over een voorval in de ochtendronde. Zijn tegenstander viel tijdens die partij namelijk bijna van zijn stoel toen hij zag dat hij in plaats van mat in 3 zijn eigen dame weggaf. Hij gaf direct op. Maar Tobias weigerde de opgave en zei dat hij niet op deze manier wilde verliezen. In plaats daarvan wilde hij remise. Hierdoor miste Tobias echter de kans om koploper te worden. Het is natuurlijk enorm sportief van Tobias, maar het leek alsof hij het niet nog een keer zou doen…

Onze partij was voor mij erg prettig; met wit kreeg ik een actieve stelling en zwart had geen tegenspel. Ik overspeelde de positie echter en kwam plotseling in een verloren stelling terecht. Na ruim een uur in het toreneindspel kwam de volgende stelling op het bord:

 

Tobias heeft het hiervoor zichzelf erg moeilijk gemaakt en heeft tweemaal de enige winnende zet gespeeld. In de diagram is er ook slechts één winnende zet voor zwart: de in het oog springende promotie tot een paard met schaak. Ik zag een aantal zetten terug al dat Th4 remise zou zijn, en mijn hart maakte een sprongetje toen Tobias zijn toren vast leek te pakken. Na enige twijfel speelde Tobias toch het ongelooflijke Th4, waarna Txh4, gxh4+ en Kxh2 leidde tot een remise.

Jonas kwam ook niet verder dan remise in een Dame-indisch variant waarin zwart wel gelijk wist te maken, maar nooit echt kans op meer kreeg. Gerbrich moest in deze ronde tegen Angstgegner Thijmen. Het goede nieuws is dat het Noorden hierdoor een punt heeft gekregen. Het slechte nieuws is dat Gerbrich helaas verloor tegen de snelspelende en aanvallende Thijmen. Femke wist in deze ronde haar eerste volle punt te pakken tegen een Duitser: In een stelling waarbij bijna alle witte pionnen een zwarte pion direct voor zich zagen, wist Femke beter gebruik te maken van haar toren en loper, waardoor Michael Lettko werd verslagen.

Die avond was het traditionele snelschaaktoernooi. We konden dit keer gelukkig in het sportcafé eten. Ik was door mijn ellenlange toreneindspel echter veel te laat voor het eten, maar gelukkig had Roelof Kroon geregeld dat er nog een portie werd achtergehouden. Bedankt Roelof!

Doordat er veel enthousiaste Noorderlingen waren was het even puzzelen om de teams samen te stellen, maar uiteindelijk wisten we maar liefst 3 (!!!) snelschaakteams op te stellen: “Aart wordt gestrikt”, “Friesland-Oost” en “Puur speculatief”. In het bijzonder wil ik natuurlijk arbiter Aart Strik bedanken, omdat hij naast zijn inzet tijdens dit ONJK ook nog ons team “Puur speculatief” wilde helpen. Helaas speelden we niet allemaal zo goed als Aart …..

Na het snelschaaktoernooi volgde een wel erg bijzondere fietstocht. De indeling voor de volgende dag wees namelijk uit dat Jonas en ik het tegen elkaar mochten opnemen. Voor dit toernooi had ik al gezegd dat ik blij zou zijn als ik tegen Jonas mocht. Nu het zover was, wilden we beide natuurlijk graag winnen. En dat begon natuurlijk met een potje mentaal boksen op de fiets. Zinnen als “Jij maakt geen kans”, of “Jij speelt sowieso 1.d4 morgen” vlogen voorbij. Eenmaal op de camping besloten we beide vroeg te gaan “slapen”.

De partij was uitermate interessant. Met zwart wist ik Jonas te verrassen met een hoofdvariant van het Slavisch. Jonas wist het loperpaar te bemachtigen en mijn stelling leek inferieur, maar mijn paardenpaar wisten het centrum bijeen te houden. In het eindspel hebben we beide twee keer remise aangeboden (eerst ik, toen Jonas, toen ik, toen Jonas) maar we wilden beide spelen voor de winst. Pas na een geforceerd eeuwig schaak moesten we ons beide neerleggen bij een halfje. Die middag hebben we gewoon samen getafeltennist, en voor de rest van het toernooi bleken we goede voorbereidpartners.

Femke verloor helaas tegen Oseb Merkon, terwijl Gerbrich haar eerste remise van het toernooi binnenhaalde, wat een opstapje bleek te zijn voor een indrukwekkende eindsprint. Gerbrich won namelijk haar laatste drie partijen, waardoor ze op een mooie score van 50% uitkwam! Femke eindigde na een remise in de laatste ronde op 3,5 uit 9. Jonas en ik probeerde tevergeefs nog het podium te halen. Zelf moest ik na twee remises mijn tweede nederlaag van het toernooi accepteren in de laatste ronde, nadat ik een winnende combinatie miste die mijn koningsaanval zou bekronen. Jonas toonde veel doorzettingsvermogen door een gelijk dame eindspel door te spelen, maar helaas leidde dit ertoe dat hij de laatste partij zelfs verloor.

Al met al kunnen wij Noorderlingen tevreden zijn met deze week in Borne. We hebben samen heel wat tegenstanders verslagen, maar liefst driemaal de ijsjesscore behaald en volgens mij vonden we het allemaal super leuk! Ik vond het zelf het leukste toernooi tot nu toe. Ik was erg tevreden over mijn spel en vond het erg gaaf dat al mijn partijen live te volgen waren via internet. Deze week heeft me zeker gemotiveerd om dit jaar meer te gaan schaken (bij JSN!) en om volgend jaar terug te komen naar Borne (maar dan mét macaroni)!

Verslag: Jan Bosma, Talententeam Jeugd Schaak Noord

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *