Mooie zetten krijgen niet altijd wat ze verdienen

Terwijl Mid Fryslân 2 op bezoek ging bij NEO Noordbergum, er een bijzondere indeling voor de interne senioren competitie. In de strijd tussen de talenten en de ervaring moest de jongste tegen de oudste, de 1-na jongste tegen de 1-na oudste en zo verder. Verder betekende dit ook een wedstrijd tussen het 1ste team van S.S.V. Mid Fryslan, tegen het 3de team. Lees hieronder verder hoe het per partij verliep.
Peter de Jong- Julian Frijlink 1-0
Na een op zich prima opening, overzag Julian in alle complicaties van het middenspel met veel dreiging over en weer, de kracht van een witte batterij. Het leverde Peter een stelling met mat in 1 op.

Menno Steenstra-Peter Koning 0-1
Vooraf leek het een ongelijke strijd, zeker na een zware schooldag voor Menno. Maar Peter is hopeloos uit vorm, en rijp voor nog een verrassing in de interne. Menno gaf dan wel een pionnetje weg, maar dat leverde hem wel een fraaie mogelijkheid op. En tonend voor de jongens van team 3 is dat ze niet bang zijn voor complexe stellingen met mooie zetten. Menno offerde dus een Paard, Peter nam het aan, moest enkele pionnen inleveren, waarna Menno een akelige mat aanval kreeg. Peter kwam echter goed weg met een gedwongen Dame afruil, gevolgd door een gewonnen stelling met een stuk meer. Jammer dat de gedurfde mooie zet van Menno niet kreeg wat die verdiende.

Thomas Douma-Jeroen Sparenberg 0-1
Voor zijn verjaardag kreeg Thomas in ieder geval een kans om de koppositie op de ranglijst te heroveren. Nadat Thomas toch eerst een pion cadeau gaf leek het er op dat Jeroen een kwaliteit als wisselgeld gaf. Jeroen gokte echter op zijn aanvalsmogelijkheden en mocht met een breekzet de stelling forceren. Het resultaat was een voorsprong van twee pionnen voor Jeroen maar mogelijk nog een lastig eindspel. Hierin offerde Thomas een stuk om ook de stelling ingewikkeld te houden. Net voordat Jeroen kon proberen zich eruit te wurmen gaf Thomas nog zijn toren en daarmee de partij weg.

Frans Lagerwaard-Jesper van der Heide  1-0
Een leuke open partij. Via de Italiaanse opening, of wat daarvoor doorging, zette Frans al snel druk op f7, maar Jesper loste dat fraai op, zodat het verlies beperkt bleef tot een pion. Beide spelers probeerden aan te vallen en elkaar voor grote problemen te stellen. Jesper liep een dubbelpion op waardoor Frans een half open lijn kreeg. Echter door goed verdedigen van Jesper kon Frans daarvan geen gebruik maken en moest een ander plan komen. Afruilen dan maar en daarvan werden de dames de dupe. De angel van Jesper werd zodoende eruit gehaald en kon Frans bouwen aan zijn stelling. In het middenspel probeerde Jesper dmv een gedurfd torenoffer Frans zijn stelling vaneen te rijten, maar Frans, wiens koning nu alleen in het open veld kwam te staan, haalde hulptroepen erbij. Die konden de aanval van Jesper stuiten, waarna Jesper, door het overtal van 2 lichte stukken van Frans, langzaam maar zeker naar verlies werd gespeeld. Toen Jesper zag dat hij niet meer kon winnen gaf hij sportief op en werd de vrede getekend met een drankje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *