NEO een maatje te groot voor MF2

De eerste externe wedstrijd voor MF2 en dat gelijk uit tegen NEO, de sterkste tegenstander op papier in de tweede klasse. Met Erwin Koning als vervanger voor Derk Brom zijn we om 7 uur vertrokken vanuit de Kromme Knilles richting Burgum. Kwart voor 8 een kop koffie in de kantine van de sporthal te Burgum en om klokslag 8 uur de klok indrukken!

 

 

 

Geart-Jacob de Jong      1573      –              Oktay Sari           1674

Geart-Jacob is de eerste die uitgespeeld is. Hij speelt op bord 3 met wit tegen Oktay Sari, een sterke tegenstander die een fors hogere rating heeft. Gelukkig heeft onze teamcaptain (Stefan Krist) een goede indeling gemaakt en kan Geart-Jacob met wit aan de partij beginnen. De verschillen in deze partij zijn klein, wit pakt het centrum maar zwart heeft een sterke diagonaal. Op zet twaalf wordt de diagonaal van zwart geruild en lijkt de meeste dreiging van zwart verdwenen. De centrumpionnen van wit staan inmiddels op de 5e rij en lijken te kunnen doorstomen naar de achterlijn.

Na zet 26 besluit Geart-Jacob remise aan te bieden met het oog op de klok, 3 kwartier achterstand. De centrumpionnen staan op dat moment nog sterk maar ze kunnen ook zo van het bord worden geveegd. Oktay hoeft hier niet lang over na te denken en aanvaard het remise aanbod. Tijdens het naspelen bleek dat de partij alle kanten op kon, maar dat op het moment remise aanbieden wit wel iets sterker stond.

André Tanis       1355                      –              Johan Cnossen 1546

André moest op bord 6 met zwart de degens kruisen met Johan Cnossen. André was de laatste wedstrijden slecht in vorm. De laatste twee wedstrijden waren verloren gegaan. Deze wedstrijd liet wat herstel zien. Ondanks dat wit ruimte-overwicht had, kon zwart de stukken op de drie laatste rijen goed posteren.

Daarbij dacht wit heel lang na. Op zet 21 bood wit dan ook remise aan. André weigerde dat. Daar kreeg hij bijna spijt van. Na een kwaliteitsoffer van wit, dankbaar aangenomen door André werd het nog spannend. André overzag een goede zet van wit die de Koningsstelling van zwart overhoop haalde. Hij moest alle zeilen bijzetten om verlies te voorkomen. Nu was het de beurt van André om remise aan te bieden. Omdat wit nauwelijks tijd over had, besloot Johan Cnossen het aanbod aan te nemen; ½-½.

Erwin Koning    1460                      –              Klaas Dijkstra    1688

De eerste externe wedstrijd van het seizoen voor Erwin, hij mocht bij team 2 invallen voor Derk. Bij NEO op bezoek mocht Erwin opnieuw spelen tegen Klaas Dijkstra met wit op bord 5, waar hij vorig jaar in de viertallen competitie nog van verloor. Na een e4, e6, pf3, d5 opening mocht Erwin meteen de derde zet al goed beginnen met nadenken. Het spel ging lange tijd gelijk op, het ene moment kon Klaas aanvallen, het andere moment mocht Erwin dat. Tot Klaas op zet 26 met zijn loper een pion van Erwin sloeg, deze loper kon Erwin meteen pennen en een zet later ook slaan, wat resulteerde in een dame ruil en een loper winst voor Erwin.

Daarna moest Klaas gedwongen in de verdediging schieten en kon Erwin gaan aanvallen. Al vrij snel kon Erwin een pion winnen waardoor hij een volle loper voor kwam. Na wat afruilen en slaan kwam Erwin met een Toren, een Loper en 2 pionnen tegen een Toren en 2 pionnen van Klaas. Aangezien Klaas alle pogingen om Erwin’s Koning erbij te halen kon blokkeren en zijn achterste pion goed kon verdedigen kon Erwin daar de druk niet genoeg op verhogen. Na wat heen en weer geschuif en een aantal mislukte pogingen om toch dat overwicht proberen te halen besloot Erwin zijn Toren, Loper en een pion af te ruilen tegen de zwarte Toren en pionnen.

Hierna kon Erwin zijn laatste pion opschuiven, maar deze bleek net te dicht bij de linkerrand van het bord te staan waardoor het op een remise uitdraaide. Een mooie 0.5-0.5, al had er misschien meer in gezeten.

Van de overige partijen is helaas geen verslag gemaakt, wellicht had dat met de onderstaande resultaten te maken…..

NEO                                                                     Mid Fryslan 2

Sjoerd Hoekstra               2059      –              Stefan Krist                       1659      1-0

Hans Kloosterman          1909      –              Siard Eijzenga                   1655      1-0

Henk Kooistra                  1547      –              Trevin Nettinga                1531      1-0

Ronnie Hoekstra             1590      –              Klaas Jaap Soeten           1451      1-0

Ruurd Kooistra                1534      –              Johnny Visser                  1299      1-0

NEO met op papier bijna 200 ratingpunten meer, was een maatje te groot voor MF2. De volgende 2 wedstrijden spelen we thuis tegen DTK 2 en Philidor 5, wellicht maken we dan meer kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *