Nieuw seizoen, nieuwe kansen voor schakers in Akkrum

Peter Koning-Jeroen Sparenberg remise
Gelijk een topwedstrijd aan het begin van de competitie, het kan zomaar beslissend zijn voor wie er kampioen wordt. Daarom speelde beide spelers een secuurs spel zonder fouten of onnodige risico’s. Jeroen had wat initiatief op de damevleugel, Peter zocht een aanval op de Koningsvleugel. Maar voordat het echt spannend kon worden, en 1 van beide spelers een fout of een overwinning scoorde, bood Peter opeens remise aan. Jeroen vond dat wel een goed plan, en beide heren verdwenen in de bar voor het vrij uitspelen van de partij onder het genot van een biertje.

Thomas Douma-Andre Tanis1-0
een partij waarin op de aanval werd gespeeld. na een paar voorzichtige zetten kwam zwart wat naar voren met paarden en loper. wit werkte ook aan de aanval op de koningsvleugel.daarbij was het een kwestie van goed opletten van beide kanten. uiteindelijk kon Thomas een paard ruilen waardoor de koningsstelling van zwart kwetsbaar werd. Na nog een poging met schaak proberde zwart het onheil nog af te wenden, maar wit tuinde er niet in. Mat werd onvermijdelijk 1-0

Julian Frijlink-Jesper van der Heide
Als opening werd (ongeveer) het engels gespeeld.Na een aantal zetten kreeg Jesper een penning op het paard. Hieruit kon hij geen voordeel halen vanwege een andere aanval op een toren. zo kwam Julian er met een beetje mazzel goed van af. Later op de partij kwam Julian een toren voor te staan, maar Jesper wist dit met zijn paard aardig goed te maken. dit was echter niet genoeg om het verlies tegen tegaan. Jesper kon zijn pion niet promoveren vanwege een mat in een dreiging. deze dreiging heeft hem de partij gekost.

Menno Steenstra-Erwin Koning 0-1
De partijen tussen Menno en Erwin, of eigenlijk tussen Steenstra en Koning zijn altijd interessante en spannende partijen. Ditmaal mocht Menno met wit gaan openen maar was het Erwin die meteen de aanval kon openen op de witte koningsstelling. Na wat heen en weer geschuif kwam uiteindelijk de bijna onvermijdelijke penning op het witte paard. Menno probeerde het creatief op te lossen en Erwin moest even goed denken om niet zelf stukken te gaan verliezen. Hierna probeerde Menno nog verscheidene aanvallen op de zwarte koningsstelling te creëren maar dat kon Erwin allemaal voorkomen en ondertussen langzaam maar zeker optrekken richting de witte stelling. Uiteindelijk is er na een hoop afruilen nog een witte toren verloren gegaan en kon Erwin uiteindelijk de winst binnenhalen.

Jelmer Steenstra-Siard Eijzenga 0-1
Jelmer mocht met wit zijn eerste echte seniorenpartij spelen. En dan meteen voor de leeuwen gegooid worden tegen de nummer 2 van vorig seizoen. Jelmer speelde een goede opening en ging gelijk op met Siard tot het middenspel. Hierin verloor hij een loper door een klein foutje. Toch gaf hij de moed niet op en wist het Siard, met aanvallen op de dame en matdreigingen knap lastig te maken. Helaas voor Jelmer wist Siard dit goed te verdedigen die de partij met mat beeindigde.
Geart-Jacob  —  Ymco  0-1
Dame gambiet was het niet!
Wit opende met dame gambiet.Zwart antwoordde rustig. Wit niet en wou er rap inhakken.
Toen kreeg wit het deksel op de neus. De zwarte stukken waren plotseling overal met dreigende vorken, penningen en nog veel ergere dingen.
Na verloop van tijd verloor wit een stuk en gaf enige zetten later op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *