NK ABC in Rotterdam

Van zaterdag 2 mei tot en met zaterdag 9 mei staat het NK ABC weer op het programma. Na het succes van vorig jaar wil Stichting Pathena in het Rotterdamse Topsportcentrum een poging doen het toernooi nóg beter te organiseren, dus het beloofd weer een mooie week te worden. Vanuit de FSB gaan dit jaar 5 deelnemers, met maar liefst 7 begeleiders, gezamenlijk als Friese Eenheid op pad. Op vakantiepark Zuytland Buiten in Simonshaven zijn 2 vakantiehuisjes afgehuurd. Sneek levert met Jouke Bakker, Sylvia en Johnny Fluit, Alec en Stanley Sealy, en Wytse Wiersma de grootste delegatie. Mid Fryslân komt met Jelmer Steenstra en Femke Koning onder begeleiding van 3 andere leden van het Koningshuis naar Rotterdam. En de FSB heeft via meervoudig Fries Kampioen Migchiel de Jong, gezorgd voor professionele begeleiding voor alle ABC jeugd.

Bij de C-meisjes lijkt het er op dat Robin de Leeuw helaas niet mee kan doen. Daarmee dient Alec Sealy uit IJlst de eer van de C-jeugd alleen hoog te houden. Alec staat in het veld van 34 deelnemers met een rating van 1525 als 23e geplaatst. Maar het veld is met veel 1500 en 1600 spelers erg breed, we weten dat Alec veel en sterke FK en NK ervaring heeft, en dit jaar met Sneek III de nodige ervaring heeft opgedaan in de FSB 1e klasse. Het zou de subjectieve toeschouwer daarom niet verbazen als dit jonge talent ergens in de top 15 gaat landen.

De Friese delegatie bij de B-jeugd bestaat dit jaar geheel uit Mid Friezen, een unicum in de 20 jarige clubhistorie. Trainer Jippe Kamstra heeft de afgelopen 4 weekenden beide talenten van extra voorbereiding voorzien, geen overbodige luxe gezien hun positie op de plaatsingslijsten. Jelmer Steenstra neemt met zijn rating van 835 strak de laatste plek in beslag, maar we weten natuurlijk dat zijn speelsterkte veel hoger ligt. Met een 50% score en een TPR van 1402 in de FSB competitie mag worden verwacht dat Jelmer toch kansen maakt op een top 20 positie.

Grote vraag is of Femke Koning het net zo goed gaat doen als vorig jaar. Toen een verrassende 9e plaats op het NK meisjes C, nu een klasse hoger in de gemengde dames AB categorie. Dat geeft minder kans op verrassingen, als 15e geplaatst in een veld van 17 dames zal een top 10 positie lastig worden. Maar Femke is goed in lange partijen, ze haalde in de FSB een TPR die 300 punten boven haar rating van 1065 ligt, dus we laten ons dit jaar gewoon weer verrassen door deze jongedame.

In hetzelfde speelveld van AB dames speelt ook Sylvia Fluit, de sterke FSB kampioene bij de A dames. En het is niet uitgesloten dat beide Friese dames elkaar in ronde 1 treffen. Sylvia staat echter fors hoger in de lijst en als er dit jaar 1 Friese deelnemer is met kans op een hoge klassering, is het Sylvia wel. Haar KNSB rating van 1647 en een TPR van 1693 in de FSB 1e klasse plaatsen Sylvia ruim in de top 10, maar een FIDE rating van 1850 verwacht haar op plek 3. Als het een beetje meezit, kan ze misschien de nummer 1 van de lijst, de ons goed bekende Anna Maja Kazarian, gaan bedreigen.

Jouke Bakker maakt bij de A-heren het team compleet. Een sterk veld met maar liefst 15 spelers in de range van 2032 tot zelfs 2354. Jouke komt met zijn rating van 1985 nog net in de top 20 terecht en zal moeten knokken voor een hogere plek, want op dit niveau worden geen cadeautjes weggegeven. Maar Jouke was onverslaanbaar op het FK met een 100% score en inmiddels een vaste kracht in de top van Sneek I. Dus we zijn eigenwijs en dichten Jouke een positie toe richting de top 10 met een TPR van ruim boven 2000. Die 2000 grens moet een keer geslecht worden, dus waarom niet dit NK?

Met hulp van Migchiel de Jong beginnen alle 5 deelnemers optimaal voorbereid aan hun partijen. En zolang we maar aan de 1e wet van Jippe voldoen (vooral heel veel plezier hebben dit NK), beloofd het een gezellige boel te worden, waarvan hopelijk weer dagelijks verslag gedaan kan worden.

Zie voor het hele verslag met alle uitslagen de website van de Friese Schaakbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *