Combinatie van het Noorden bij het NK ABC in Rotterdam

De meivakantie is begonnen en dus tijd voor het NK ABC in Rotterdam. Dit jaar is de Combinatie van het Noorden in werking getreden, FSB, NOSBO en ook Meppel trekken veel met elkaar op. Migchiel de Jong begeleidt daarvan diverse spelers, niet alleen op de schaaklocatie, maar ook qua voorbereiding op het vakantiepark Zuytland Buiten. Van het NK ABC zijn alle partijen dagelijks live te volgen via Pathena NK Jeugdschaken, waar ook alle andere informatie, uitslagen en standen te vinden zijn.

 

Verslagen van de Combinatie van het Noorden zijn te vinden op:

  • Mid Fryslân met FSB spelers Jorn Brouwer, Jan Bosma en Femke Koning
  • Roelof Schaakblog met Daan Noordenbos, Ilja de Goede en Gerbrich Kroon van Ten Boer
  • Paardensprong met Daan de Vetten, Martijn van Nimwegen en Eelke de Boer
  • Meppeler SV met Marrit Adema en Bas de Boer
  • NOSBO website met ook alle andere NOSBO spelers, zoals Thijmen Nawijn en Jonas Hilwerda van Staunton, Tijmen Hofstra van sc Leek en de zusjes Waardenburg uit Coevorden.

 

Dag 5: De volle 100% voor Fryslân

Een leuke dag gisteren, maar vandaag moet er ook maar eens flink gewonnen worden. Jan Bosma zit vol zelfvertrouwen en vindt zichzelf vandaag Niet-Te-Stoppen. Het komt hem in de auto te staan op een Youtube filmpje van Def Rhymz met de complimenten van Migchiel. De sfeer is opperbest en Peter roept dat hij vandaag een 100% score verwacht, Jorn en Jan en Femke (en liefst zoveel mogelijk andere Noorderlingen) moeten gewoon lekker gaan winnen. Bij binnenkomst in de speelzaal lijkt Jorn het er ook gewoon mee eens, dus wie houdt Fryslân vandaag nog tegen. Wel is het eerst tijd voor de gebruikelijke groepsfoto van alle deelnemers.

Groepsfoto-Pathena-NK-jeugdschaken-2016-1600

Op bord 13 van de A-categorie treffen we Jorn Brouwer (1676) aan met zwarte stukken tegen Mathijs Dubbeldam (1558). Jorn zit er goed bij en de partij begint met een centrum vol pionnen, waarbij Jorn er bij een afruil iets beter voor staat en vervolgens zomaar een pion mag winnen. Dan verschijnt er een witte Toren op de open e-lijn en Mathijs lijkt voordeel te willen pakken.

Mathijs - Jorn

Jorn ziet het veel beter, laat 21) Txe6 toe, neemt zelf de Loper op b6, en kan na het verrassende 22) Df5 toch de Toren op e6 slaan. Zoals verwacht volgt 23) Lxe6+ met Kh8 en 24) Lxc8, maar dan heeft Jorn het briljante Pe7 in de aanbieding. Het zou Jorn een vol stuk opleveren, maar Mathijs maakt het er niet beter op door op Dame jacht te gaan, en dat kost hem de Toren op a1 en gelijk de partij. Een mooie overwinning van Jorn. Tijmen Hofstra staat in zijn partij lange tijd goed, maar eindigt toch met een 0, vooral omdat hij aan het einde van de partij meer tijd op de klok heeft staan dan bij het begin. Bas de Boer van Meppel boekt een fraaie overwinning, maar moet daarvoor wel ruim 5 uur in de speelzaal doorbrengen en speelt de 1 na langste partij. Aan de top van het klassement boek Hing Ting Lai een mooie overwinning op naaste concurrent Robby Kevlishvili en neemt alleen de leiding.

[one_half]Jan Bosma[/one_half][one_half_last]Jorn Brouwer[/one_half_last]

Ook Jan Bosma (1556) gaat met wit goed van start tegen Dimitri ten Have (1365), de laatste speelt enkele bijzondere zetten, waaronder zijn Paard terug naar b8. Een gevaarlijk wit Paard van Jan verschijnt op g4 en Dimitri moet zijn Loper er wel voor ruilen, maar dat brengt een nog leukere Dame op g4. Dan volgt h6 en Jan ziet zijn kansen, speelt Lxe7 en kan met zijn Dame op g6 nemen, aangezien de f-pion gepend staat. Na een flinke afruil op g5 gelooft Dimitri het wel. De Torens van Jan staan superieur op de f-lijn, de pion op f7 gaat sneuvelen en Dimitri kiest voor opgeven om te voorkomen dat er een slachting ontstaat. Het 2e Friese punt is binnen en Jan bleek inderdaad niet te stoppen vandaag. Een bord hoger scoort ook Martijn van Nimwegen zijn 2e punt, het kan nooit lang duren voordat er weer een FSB – NOSBO confrontatie gaat volgen. In deze categorie gaat Joris Kokje met 5 uit 5 ruim aan de leiding.

Bij de C-jongens speelt Jonas Hilwerda vandaag weer remise, hij ziet door de winst van Eelke de Boer de leiding in het klassement naar de Paardenspringer gaan. In de staart van het klassement verliezen Daan Noordenbos, Daan de Vetten en Thijmen Nawijn, niet omdat ze slecht spelen, maar misschien gewoon omdat ze wel wat (Fries) geluk kunnen gebruiken. Ook bij de A-dames verlies voor Lisanne Waardenburg, zij moet haar ambities voor het kampioenschap voorlopig parkeren en in de middenmoot plaatsnemen. De C-meisjes zijn wel weer terug in de wedstrijd, Marrit Adema van Sneek / Meppel stoomt met 2 pionnen dwars door het witte centrum en zet de Koning pardoes mat op e1. Ilja de Goede komt prima uit de startblokken, maar helpt haar tegenstandster toch zelf weer in de partij door de Dames op d4 te ruilen. Een paard kwijt wordt weer teruggewonnen, een Loper voor moet teruggegeven worden en de meisjes maken er maar remise van. Marlinde Waardenburg speelt remise en behoudt daarmee haar koppositie.

Tenslotte de B-meisjes met Feline Waardenburg (1602) die tegen de verwachte kampioene Iris Schelleman (1706) een snelle remise speelt. Wel een geweldige winst voor Gerbrich Kroon (1115) tegen Lorena Kalkman (1270), in een vrijwel gelijke stelling, pakt Gerbrich een open Torenlijn en kan alleen daar al mee de partij beslissen in haar voordeel. Een mooie partij van Gerbrich en een gedeeld 2e plaats samen met Feline achter koploper Iris Schelleman, morgen mogen beide meisjes tegen elkaar! En dan ons Femke, ruim 5 uur en 1 kwartier houdt ze het Friese kamp in spanning. Veruit de langste partij van de dag, de speelzaal is volkomen verlaten en alleen Fong Li Caljé (1177) en Femke Koning (1162) spelen nog.

Fong Li - Femke

Femke komt wel goed uit de met Migchiel voorbereide opening, maar zet niet door. Kans naar kans om het Fong Li moeilijk te maken, worden gemist, ook al zijn het soms lastige varianten. Toch blijft Femke voordeel houden en pas laat, heel erg laat, kan ze de partij in de 2e tijdnoodfase wel naar haar hand zetten. De Koning van Femke wandelt het hele bord over naar c4 en beslist daar de partij, waarna Fong Li moet opgeven. Ook Femke voegt zich daardoor bij de achtervolgers van Iris met een gedeeld 2e plaats en mag zich morgen opmaken voor weer een top partij. Voor Frylsân inderdaad dus een 100% score, net als voor Meppel en de B-jongens. Een goede dag voor het Noorden.

Dag 4: de Kroon van de Koning

Het zat er aan te komen in een deelnemersveld van slechts 10 meisjes die 7 ronden spelen, Femke Koning mag tegen Gerbrich Kroon. Trainingsmaatjes en giebel tantes, die vooral schaken omdat ze het leuk vinden en beide zonder de ambitie om het de ander moeilijk te maken. Voorbereiding is ook lastig, want Migchiel traint beide dames, die elkaar inmiddels ook al veel te goed kennen. Wat doe je dan? Optie 1 is dat je elkaar toch gaat bevechten, optie 2 is om te besluiten tot een salonremise.

[one_half]Vechtpartij op de Euromast[/one_half][one_half_last]Salonremise in het Schaakstukken museum[/one_half_last]

Het mag duidelijk zijn dat de Vechtpartij op de Euromast werd uitgevochten en de Salonremise in het Schaakstukken museum beklonken werd. Een gezellig middagje Rotterdam dus voor beide dames. Feline Waardenburg (1602) ging er vandaag bij de B-meisjes wel voor, na de vechtremise van gisteren tegen Femke, kon Feline op haar verjaardag wel het punt binnenhalen tegen Lorena Kalkman (1270). Grote zus Lisanne Waardenburg (1827) kwam bij de A-meisjes niet verder dan remise tegen Lola den Dunnen (1952), ondanks een Loper voorsprong bleek de stelling te lastig om te winnen.

Bij de B-jongens had Jan Bosma (1556) een gouden kans tegen Wiggert Pols (1940). Jan kwam uitstekend uit de opening, op zet 11 speelde Wiggert De2, maar die kon direct terug in haar hok na Pd4 van Jan, die daarna volledig het initiatief had. Jan brak de Koningsstelling van zwart helemaal af, waarna een flinke afruil volgde. Alleen vergat Jan op zet 22 zijn Loper terug te halen naar d6 en opeens was de partij verloren. Een gemiste kans, maar morgen ook weer nieuwe kansen. Martijn van Nimwegen van sc de Paardensprong verloor van Arne Pols, de broer van Wiggert. Jorn Brouwer had naar eigen zeggen een off-day, vanuit de opening blies Jorn de zwarte Koningsstelling op, maar dat ging wel ten koste van een stuk. Een bizar penningenspel volgde, waarbij om en om vele stukken steeds opnieuw voor penningen zorgden, maar dat liep niet goed af voor Jorn. Ook Bas de Boer van Meppel verloor vandaag. Goed nieuws was er wel bij de A-jongens voor Tijmen Hofstra (927) van sc Leek, hij overspeelde Mathijs Dubbeldam (1558) volledig en pakte zijn eerste punt. De wandeling met Migchiel van gistermiddag had duidelijk effect gehad, want Tijmen speelde nu een stuk beter.

Bij de C-jeugd speelde Jonas Hilwerda (1992) remise tegen Charlie Tang (1902), maar neemt wel de kop in het klassement in. Na zijn remise tegen topspeler Liam Vrolijk won Eelke de Boer (1933) vandaag wel gemakkelijk van Oele Dijkhuis (1632) en voegt zich ook weer bij de top. Lager in de ranglijst verloren Daan Noordenbos van Ten Boer en Daan de Vetten van sc de Paardensprong, maar was er wel winst voor Thijmen Nawijn van Staunton. Bij de C-meisjes verloor Ilja de Goede, maar won Marrit Adema van Meppel sv / sc Sneek wel weer haar partij. Marlinde Waardenburg gaat echter als een speer, ze pakt het 4e punt op rij en neemt alleen de leiding bij de C-meisjes.

Dag 3: Start voor de A- en B-meisjes

Zondag 1 mei is de start voor de A- en B-meisjes, dus Femke Koning, Gerbrich Kroon en Feline Waardenburg mogen aan de bak. Het is gelijk feest want Femke (1162) mag met zwart tegen Feline (1602), die als nummer 2 geplaatst is. Gerbrich (1115) mag het opnemen tegen Ting Ting Lu (1470), die als 3e geplaatst is.

Feline, Gerbrich en Femke

Zowel Femke als Gerbrich zijn goed voorbereid door Migchiel en spelen een prima partij. Gerbrich komt goed uit de opening en komt na een iets minder middenspel gewoon prima te staan. Onduidelijk is wie er nou betere kansen heeft en de meisjes besluiten tot remise. Bij Femke gaat het met de zwarte stukken zelfs nog beter, haar opening lijkt goed te verlopen en ze vindt daarna steeds de goede zetten om het initiatief naar zich toe te trekken. Tot op zet 16 de volgende cruciale stelling ontstaat.

Feline - Femke

Pe5 is voor Femke een winnende zet, maar ook erg lastig om te vinden. In de analyse ruimte stelt vader Peter het voor, trainer Migchiel beoordeelt dat dan Dxd5 volgt met druk op het Paard op e5. Maar als vervolgens Tc5 door Peter gezien wordt, is Pe5 wel een erg goede zet. Het beest dekt de Loper op e7, die de witte Dame aanvalt. Tegelijk valt het ook het Paard op f3 voor de 2e keer aan en Dxd5 is vrijwel verplicht voor wit. Maar Tc5 dwingt de Dame tot keuzes en wat ze ook doet, Femke kan beslissend voordeel halen. Maar Femke ziet deze kans echter niet, speelt wel andere sterke zetten tot er een grote afruil volgt op het bekende veld e5. Een lastig Toren eindspel volgt wat uiteindelijk tot remise leidt, een mooi resultaat in de eerste partij van Femke.

Bij de A- en B-jongens verloopt deze dag niet geheel naar wens. Zowel FSB Jorn Brouwer als NOSBO Tijmen Hofstra en MSV Bas de Boer verliezen bij de A-jongens hun partij, evenals Jan Bosma bij de B-categorie. Alleen Martijn van Nimwegen (1491) zorgt voor een prima halfje tegen de sterker geachte Luuk Baselmans (1762). Bij de A-meisjes wel winst voor Lisanne Waardenburg (1827) tegen Frederique Lacourt (1659). Bij de C-jeugd een wisselend beeld, Eelke de Boer komt goed weg tegen de nummer 1 van de ranglijst Liam Vrolijk, terwijl Jonas Hilwerda zijn tegenstander Sjoerd van Rhoon door de gehaktmolen haalt. Maar zowel Daan de Vetten, Daan Noordenbos als Thijmen Nawijn verliezen hun partij, vooral voor Daan Noordenbos een domper, want de Boerster stond erg goed in zijn partij. Ook de C-meisjes is het wisselend, Marrit Adema verliest opnieuw, Ilja de Goede speelt een prima remise, en Marlinde Waardenburg pakt haar 3e punt op rij en de gedeelde 1e plaats.

[one_half]20160501_214424
[/one_half][one_half_last]Bughouse[/one_half_last]

Des avonds waait er een ongure wind over Zuytland Buiten, weer dat wederom Weerwolven naar huisje 330 trekt. Maar liefst 16 spelers verzamelen zich rond spreekstalmeester Jan Bosma, waarna het team trainers en begeleidende ouders in rap tempo gedecimeerd wordt. Doe ook even leuk mee, is de veelgehoorde vraag van de jeugd, maar als je vervolgens als onschuldige burger van Wakkerdam keer op keer sneuvelt in ronde 1, is dat toch wel heel verdrietig. Hoe het morgen met begeleiding moet, is ook een raadsel want zowel Migchiel de Jong als de pas gearriveerde Iozefina Paulet zijn voer voor de Weerwolven. Als huisje 330 tot rust is wedergekeerd, volgt nog een bizar schaakspelletje Bughouse. Dat is een soort doorgeefschaak, maar dan anders, en wat vooral duidelijk wordt: Team Koning rulezz.

Dag 2: Jan Bosma speelt een partij uit 1 stuk

Zaterdag 30 april de 2e ronde voor de meeste spelers, maar nog niet voor de B-meisjes, die hebben nog 1 dagje vrij. Wel speelt Lisanne Waardenburg bij de A-dames haar geplande partij voor woensdag vooruit, aangezien haar tegenstandster die dag tentamen heeft. De C-meisjes hebben in Meppel en Ten Boer iets te lang feest gevierd gisteren, want zowel Marrit Adema als Ilja de Goede verliezen vandaag hun partij. Wel weer winst voor Marlinde Waardenburg, puntje 2 wordt binnengehaald.

Maar vandaag is de dag van Jan Bosma. Zijn goede spel van vrijdag geeft hoop voor de zaterdag als Jan (1556) met zwart mag aantreden tegen Sipke de Boer (1442). Analyse en voorbereiding laat zien dat Sipke nog wel eens een foutje maakt, en dus is de opdracht voor Jan om geduldig te zijn en te wachten op zijn kansen in de partij. Het begin van de partij laat nog wel een plusje zien voor Sipke, maar naarmate de partij vordert gaat Jan steeds beter spelen. De zwarte pionnen stuiven op de b- en c-lijn naar voren en de witte stukken bevolken steeds vaker de achterste rij. Als rond zet 30 de grote afruil plaatsvindt, houdt Jan een sterke Loper over en Sipke een gammel Paard. Als Jan op zet 40 Lc2 speelt, en Sipke wel Pd2 moet spelen, ontstaat de volgende stelling.

Sipke de Boer - Jan Bosma

Jan kan hier kiezen uit b3 en c3, beide leiden tot winst, al lijkt b3 gevolgd door c3 een veel betere variant. Het witte Paard zal geofferd moeten worden om promotie in de kiem te smoren. Het einde van de partij loopt net iets anders als Jan zijn Koning naar h5 laat Lopen, de witte Koning naar g3 dwingt, en er vervolgens toch c3 verschijnt. Het witte Paard sneuvelt onder dreiging van promotie en Jan pakt zijn eerste punt. Met daarbij een halfje voor Martijn van Nimwegen doen de B-jongens het vandaag dus prima.

Bij de A-heren is er alleen een goed resultaat voor Bas de Boer (1854) van Meppel, hij slaagt er voor de 2e dag op rij in om een sterkere speler op remise te houden, nu is dat Rolf Corstjens (2057). Jorn Brouwer (Bakkeveen) en Tijmen Hofstra (Leek) verliezen beide hun partij. De top van de C-jongens met Jonas Hilwerda en Eelke de Boer levert nog geen verrassingen, beide winnen hun 2e ronde. Daan Noordenbos kan zijn stunt van vrijdag niet herhalen en verliest vandaag. Onderin de ranglijst spelen de NOSBO jongens Daan de Vetten en Thijmen Nawijn remise tegen elkaar.

Voorbereiding en dag 1

Ook dit jaar mag Femke meespelen in de B-categorie meisjes, ze is als 7e geplaatst in een deelnemersveld van 10 meisjes . De A- en B- meisjes groepen zijn gescheiden en spelen slechts 7 ronden, dus Femke start pas zondag met haar eerste partij. De jongens categorieën zijn al op vrijdag gestart en daar doen namens de FSB Jan Bosma uit Heerenveen (B-jongens) en Jorn Brouwer uit Donkerbroek (A-categorie) mee. Jan Bosma mocht de plek van Alec Sealy innemen, toen bleek dat Alec niet mee kon doen, en op het laatste moment is ook Harm Jan Kootstra uit Drachten bij de C-jongens afgehaakt. Het Friese deelnemers veld is daarmee beperkt tot slechts 3 afgevaardigden. Gelukkig is dit jaar de Combinatie van het Noorden in werking getreden, FSB, NOSBO en Meppeler SV deelnemers en begeleiders trekken veel met elkaar op, wat de eerste avond al tot veel gezelligheid op Zuytland Buiten leidde. Migchiel de Jong heeft in de aanloop naar het NK een meisjesgroep met Gerbrich Kroon, Ilja de Goede, Marrit Adema en Femke Koning getraind, daarnaast begeleidt hij de Friese deelnemers, Jonas Hilwerda, Tijmen Hofstra, Thijmen Nawijn en afwisselend een Ten Boer deelnemer.

De eerste dag verliep grotendeels voorspoedig voor de Noorderlingen. Jorn Brouwer (1676) mocht met wit starten tegen Maaike Keetman (2122). Na iets minder goed uit de opening gekomen te zijn, kwam Jorn sterk terug en zelfs gewonnen te staan. Maar net toen in de analyse ruimte het enthousiasme merkbaar werd, verscheen er een 1/2 – 1/2 op het bord. Jorn was tevreden met remise tegen zo’n sterke speelster en niet gerust dat zijn voorsprong ook echt naar winst ging leiden. Analyse ’s avonds liet zien dat het inderdaad niet gemakkelijk te winnen was. Vanuit de NOSBO verloor Tijmen Hofstra (927) tegen de veel sterkere Daniël Zevenhuizen (2064), vooral door veel te snel te spelen. Meppel speler Bas de Boer (1854) boekte een fraaie remise tegen Sebastian Halfhide (2205). Ook spelen bij de algemene A-categorie meer sterke dames mee, Anna-Maja Kazarian (2320) speelde een lange partij tegen Sam Baselmans (1945), maar wist uiteindelijk toch te winnen.

Bij de B-jongens verloor Jan Bosma (1556) van Kevin Nguyen (2049) een complexe partij, Jan kwam ogenschijnlijk 2 stukken achter, maar won ze gedwongen weer terug. Echter een paardvork kostte toch een kwaliteit, een vervelende penning van zijn Loper op de achterlijn besliste daarna de partij. Ook de NOSBO deelnemer in de B-categorie, oud winnaar van het Jan Soeten Toernooi, Martijn van Nimwegen verloor. Bij de C-jongens bestaat het deelnemersveld zowat voor de helft uit Groningers, Jonas Hilwerda en Eelke de Boer doen mee om de hoofdprijzen en wonnen de eerste ronde. Thijmen Nawijn die door Migchiel begeleidt wordt verloor daarbij van Eelke, niet verwonderlijk aangezien hij 500 ratingpunten minder heeft. Dat rating niet alles zegt bewees Ten Boer speler Daan Noordenbos (1220) die tegen Rembrandt Bruil (1816) een wel hele mooie overwinning boekte, feest in het Ten Boer kamp! Daan de Vetten van sc de Paardensprong verloor tenslotte zijn openingspartij.

[one_half]Ilja en Marjolijn[/one_half][one_half_last]Marrit en Carolien[/one_half_last]

Maar het mooiste deel van de opening vrijdag kwam op naam van de C-meisjes. Ilja de Goede (670) van Ten Boer kwam al goed uit de opening tegen Ilse Geen (1019) en trok zich niets aan van het ratingverschil van 350 punten. Een flinke aanval dwars door het centrum richtte een waar bloedbad aan, stuk na stuk viel ten slachtoffer aan de dadendrang van Ilja en ze won een geweldige partij. Marrit Adema (951) moest aantreden tegen de aanvoerster van de ratinglijst Anna Martinez (1480) en daar kunnen we kort over zijn. Met 500 rating punten minder speelde Marrit ver boven het niveau van Anna en trok een wel heel goed gespeelde partij naar zich toe. Winnen van de verwachte winnaar, dat voelde wel heel goed in Meppel. En ook de 3e Noorderlinge Marlinde Waardenburg (1406) tenslotte won volgens verwachting van Eva van Harten (857).

Daarmee was vooral in Ten Boer en Meppel de feestvreugde te merken. De avonduren werden weer druk besteed aan de voorbereiding van de partijen van zaterdag, maar dat weerhield de grote groep jeugd er niet van om een spelletje Weerwolven van Wakkerdam in de groep te gooien. Een wel erg grote drukte daar in het kleine Friese huisje.

Weerwolven van Wakkerdam

5 reacties

  1. Goed stukje Peter. Bij ons zijn de vrouwen nu het verhaal naast het NK aan het schrijven. Als dat gepraat over de toer en de hynders moet nu maar eens wat minder! Misschien een idee voor Gezina?

  2. Geniaal die foto op de Euromast! Superieur stukje. Ik hoop da Mariska er weer snel is om tegen jou op te bieden, Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *