NK Jeugdschaken met Erwin en Femke

 

Slotronde 9 van het NK ABC in Rotterdam, zondag 4 mei.

 

Alle partijen van Erwin en Femke, en van Jan Bosma, Jorn Brouwer en Anna-Maja Kazarian zijn na te spelen, op de website van het Pathena NK Jeugdschaken in Rotterdam.

 

 

De laatste ronde van een mooie week schaken in het Topsportcentrum in Rotterdam. De complimenten voor organisatie en locatie zijn alom te horen, en terecht! Helaas hebben Erwin Koning bij de A-jeugd en Jorn Brouwer bij de B-jeugd de laatste ronde een bye gekregen aangezien een aantal spelers in de diverse leeftijdscategoriën vandaag niet spelen. Voor Erwin was het toernooi erg zwaar, maar schaken op dit niveau heeft hem wel veel geleerd, en Erwin bekijkt dit dan ook steeds van de positieve kant. Ook Jorn is laatste geworden in zijn categorie, maar ook hij maalt daar niet om, want hij weet dat hij toch een goed toernooi gespeeld heeft. In diverse partijen stond Jorn gewoon goed, speelde de tijd hem parten, en kreeg hij niet altijd loon naar werken. Beide zijn wel in het schaakcentrum om toe te kijken hoe hun mede (ex) FSB spelers het er vandaag vanaf brengen.

Anna-Maja Kazarian (2058) mag in de laatste ronde tegen weer een veel zwakkere tegenstandster, maar Quirine Naber (1495) geeft verrassend goed partij. Een kwaliteit winst, en gebruik makend van een open g-lijn, trekt Anna-Maja pas laat de winst naar zich toe. Aangezien concurrente Rosa Ratsma ook wint, komen beide dames op 7,5 punt en moeten dus een barrage spelen. De eerste partij komt Anna-Maja met wit nog goed weg met remise. Maar in de 2e partij kan ze met zwart het niet meer houden, en verliest. Daarmee wordt Rosa kampioen bij de A-meisjes, en Anna-Maja wordt 2e. De troostprijs van Nederlands Kampioene bij de B-meisjes is leuk, maar was toch niet helemaal de bedoeling. Toch zou Anna-Maja trots kunnen en moeten zijn op een goed toernooi bij de AB-meisjes, ze is immers nog maar 14 jaar.

Jan Bosma (1566) speelt in zijn laatste ronde met wit tegen Tyro Bekedam (1671) alweer een goede partij. Hij valt aan over een open f-lijn, ruilt Torens en komt met een Paard op f6 terecht. Maar daarna speelt Jan waarschijnlijk niet de beste zet. Via Dh6 en een matdreiging op h7 had Jan waarschijnlijk een stuk kunnen winnen, maar helemaal duidelijk is dat niet. Jan zelf denkt in de partij direct een Loper op d7 te winnen, maar dat pakt toch anders uit. De volgorde van slaan blijkt cruciaal, de bedachte matdreiging op f8 gaat door slaan met schaak niet op, en Jan raakt volkomen onterecht zelfs een pion achter. Daarna is het vechten voor remise, maar dat doet Jan dan wel weer uitstekend. Met die remise op zak komt hij op 4,5 punten en dus de gewenste 50% score. Ook eindigt Jan daarmee op de 16e plaats ruim binnen zijn doelstelling van de top 20. En met een TPR van 1692 mag Jan echt spreken van een zeer geslaagd toernooi.

Tenslotte mag Femke Koning (683) met zwart aantreden tegen Cheryl Looijer (1630), die met een 100% score al verzekerd is van de titel. Femke heeft via skype de partij voorbereid met Migchiel de Jong, en die wijst ons onder andere op het Schots gambiet. Dat is een opening die Cheryl graag speelt, en Femke leert in korte tijd de ins en outs van Migchiel. En wat blijkt, die opening komt ook nog op het bord. Femke krijgt daarmee een goede start van de partij en kan ruim 3 uur en bijna 30 zetten bijzonder goed partij geven tegen de aanstaande kampioene. Maar 1000 punten rating verschil betalen zich echt wel uit, een aanval op de Koningsstelling vraagt een actievere verdediging, maar Femke vindt die niet en verliest toch. Dat neemt niet weg dat Femke met 4,5 punten ook 50% scoort, op een 9e plaats eindigt met een TPR van 1020. Ze mag met recht trots zijn op haar prestatie in haar 1e NK.

En de eindconclusie van het toernooi? Volg de 1e wet van Jippe, zorg er gewoon voor dat je er lol in hebt, en je krijgt altijd een geslaagd toernooi. En dat is gelukt, het was een mooie week daar in Rotterdam!

——————————————————————————————————————-

Ronde 8 van het NK ABC in Rotterdam, zaterdag 3 mei.

C-jeugd: Alexander Janse (1669) – Jan Bosma (1566)
Jan speelt een goed toernooi en heeft er vandaag als enige Friese zwartspeler wel zin in. Binnen enkele zetten ziet Jan een pionnenfront op zich afkomen, wat lichte stukken komen erachter en Alexander begint zijn opmars. Jan komt gedrukt te staan, en ziet na een lange rokade een sterke witte aanval op zijn Koningsstelling afkomen. Met g4 worden lijnen geopend, en een witte pion kan ver doorlopen tot h7. Een interessant initiatief op de Damevleugel lijkt Jan nog een ontsnapping te bieden. Maar zelfs het later veronderstelde Dc2+ kan geen redding brengen, mat is onvermijdelijk.

C-meisjes: Femke Koning (683) – Alisha Warnaar (974)
Femke speelt ook prima, en in deze partij tegen de 3 jaar jongere Alisha zelfs opvallend goed. Na een rustig begin van beide meisjes, speelt Alisha (na a6) met h6 haar 2e “ezelsoor” van de partij, en dat biedt Femke een aanknopingspunt. Maar welk 13-jarig meisje is in staat om een zo’n mooi offer als Lxh6 te durven spelen? Toch doet Femke dat gewoon, en na gxh6 staat er opeens een witte Dame op h6 vergezeld van zelfs 2 Paarden. Maar het vinden van de winst is wel erg ingewikkeld. Ook analyse laat zien dat voor Alisha ontsnapping mogelijk is door haar Dame tegen Paard en Toren te geven, met een moeilijk eindspel als gevolg. Dat durven de meisjes niet aan, ze stellen zich tevreden met remise.

A-jeugd: Erwin Koning (1609) – Mathijs Dubbeldam (1364)
Op papier kansen voor Erwin, zeker als hij creatief met f4 opent. Maar Mathijs is veel sterker dan zijn rating doet vermoeden en speelt het met zwart uitstekend. De korte rokade van Erwin pakt niet goed uit, en geeft Mathijs een fraaie aanval. Ook hier zijn het de pionnen die de lijnen openbreken, Torens de ruimte geven en een onvermijdelijk mat tot gevolg hebben.

B-jeugd: Jorn Brouwer (1587) – Nick Manshanden (1584)
Jorn heeft het net als Erwin zwaar in dit toernooi, maar toch speelt hij best wel sterk. Het grote nadeel voor Jorn is dat hij consequent in tijdproblemen komt. Ook deze partij begint goed voor Jorn, hij wint een pion, en kan op de Damevleugel de boel opruimen. Maar een aanval op zijn Konings stelling moet dan wel goed gepareerd worden. En dan zal je net zien dat de tijd Jorn weer parten speelt. De juiste verdediging wordt niet gevonden in de te korte tijd, en mat is niet te vermijden.

AB-meisjes: Anna-Maja Kazarian (2058) – Monica Reichardt (1433)
Voor Anna-Maja zijn de laatste ronden niet echt interessant meer, de meeste tegenstandsters van enig niveau zijn al langs geweest. Wat rest is een rijtje 1400+ speelsters die geen partij zijn voor Anna-Maja. Een dubbelpion wordt op prima wijze binnengehaald, en zo’n voordeeltje is ruim voldoende om Monica van het bord te manouvreren.

Conclusie van de dag. De laatste ronden bepalen het uiteindelijke toernooi resultaat, en dat moet je altijd van de positieve kant bekijken. Jorn en Erwin hebben dit toernooi het meeste kunnen leren, en voor de laatste ronde is hun positie al veilig gesteld . Niet alleen omdat er geen spelers zijn die hen in kunnen halen, maar beide krijgen in de laatste ronde ook een bye, en daarmee een punt kado. Anna-Maja blijft gedeeld eerste met Rosa Ratsma, en zal waarschijnlijk via een barrage haar titel moeten bevechten. Juist omdat Jan vandaag verliest, kan hij morgen iets eenvoudiger proberen een punt te pakken, en zijn gewenste 50%+ score met een top 20 positie te behalen. Maar de mooiste slotronde is nu al voor Femke. Met een fantastische 50% score al op zak, mag ze in de laatste ronde aantreden tegen Cheryl Looijer, de aanstaande Nederlands Kampioene bij de C-meisjes. Als laatste C-meisje proberen Cheryl van een 100% score af te houden, is voor Femke een geweldige beloning voor een super gespeeld toernooi.

——————————————————————————————————————-

Ronde 7 van het NK ABC in Rotterdam, vrijdag 2 mei.

Gisteren is ook Migchiel de Jong gearriveerd in het Fries – Groningse kamp, wat de analyse kracht zeer ten goede komt. Al tijdens de partijen van de jeugd vinden er verhitte discussies plaats over goede en minder goede zetten, en of iemand nou wel of niet gewonnen of verloren staat. Voor sommige ouders loopt daarmee de spanning nog meer op. De vraag is wie er meer last van spanning heeft, de jeugd, de niet-schakende ouders of de schakende ouders/begeleiders.

A-jeugd: Erwin Kalle (1698) – Erwin Koning (1609)
Onze Erwin komt door ontwikkelingsproblemen niet aan zijn normale spel toe. Logisch natuurlijk, want hier wordt echt op een hoger niveau gespeeld dan Erwin gewend is. Ook vandaag komt hij bij doorschuiven van pionnen en afruilen in het centrum op diverse plaatsen zwaar in de problemen. Een Toren offer op h7 kan al niet meer geaccepteerd worden, maar hoe dan ook het loopt toch wel mat. Gelukkig krijgt Erwin van Migchiel van enkele goede tips, hopelijk heeft dat morgen effect.

C-sterrenduo: Jan Bosma (1566) – Cor Kanters (1674) en Giselle Fransen (1185) – Femke Koning (683)
De stressfactor rond het C-sterrenduo loopt hoog op. Jan en Femke gaan qua punten al enkele dagen gelijk op, en de onderlinge competitie vereist van beide goed spel en natuurlijk een punt. Lange tijd ziet het er gelijk of wat wisselend uit. Jan lijkt minder goed te staan, maar komt er prima uit. Femke veroorzaakt een dubbelpion, maar krijgt er later zelf ook. Het analye werk van IM Migchiel en vader Peter loopt sterk uiteen, goed recherche werk van Oom Jan Tjibbe zit er soms helemaal naast.

Toch is Jan als eerste klaar. Als een Dame de witte stelling instormt, wordt de uitgang hard geblokt door een Loper. Die Dame heeft nog maar 1 veld, dat al snel door een Toren wordt afgedekt. Dat zwart met een Paardoffer op f4 volgens Migchiel nog wat problemen zoekt, wordt door Jan niet serieus genomen. Hij pakt het Paard gewoon, de Dame blijft instaan, en Cor kan opgeven. Jan pakt zijn punt, en komt vervolgens sfeerverhogend commentaar in de analyse ruimte leveren op de partij van Femke. Die is in een pionneneindspel met haar zwarte Koning op veld g3 (!) gearriveerd, en bedreigt de witte pionnen. Als iedereen het erover oneens is of Femke nu compleet gewonnen staat, speelt ze op de andere kant tot ieders schrik b4, en lijkt compleet verloren te staan. Maar ook dat is niet waar, beide dames krijgen wel een Dame, maar die van Femke profiteert optimaal van de zwakke witte pionnenstelling rond g3. De afronding van de partij ziet er akelig uit, het punt is des te fraaier. Daarmee komt het sterrenduo beide op 4 uit 7 en een meer dan 50% score.

AB-meisjes: Villa Siu (1562)- Anna-Maja Kazarian (2058)
De gehaktmolen in huize Kazarian draait ook op volle toeren, want Anna-Maja kent geen enkele genade voor de veel zwakkere Villa Siu. Een Paard opent de witte stelling, de Dame wint daarmee een Loper. Afruil van Dames en Torens, en de partij is binnen. Anna-Maja moet de eerste plaats nog wel delen, want ook concurrente Rosa Ratsma wint haar partij.

B-jeugd: Tijany Ousmane (1631) – Jorn Brouwer (1587)
Wederom zit dan Jorn Brouwer als laatste nog achter het bord. Aan beide zijden is de stelling keurig opgebouwd als Jorn brutaal zijn Dame op d4 middenin de witte stelling plaatst. Een groot afruil feest van Dame en lichte stukken is het gevolg. De stelling blijft bijzonder gelijkwaardig, wat heen en weer schuiven met Torens levert niet veel meer op. Een half punt voor Jorn is een prima resultaat.

Conclusie van de dag. Ga niet te dicht in de buurt van de Friese delegatie in de analyseruimte zitten, je kan wat vreemd aangekeken worden door de rest. Voor de C-jeugd is dat juist dikke vette pret.

——————————————————————————————————————-

Ronde 6 van het NK ABC in Rotterdam, donderdag 1 mei.

Erwin Koning speelde tegen Kasper Wiegers. Hij moest in de opening na een schaakje zijn koning spelen en kon daardoor niet meer rokeren. Kasper besloot in goede stelling echter een stuk te offeren, waardoor Erwin opeens weer tegenkansen kreeg. Deze kansen werden niet goed benut en de zwarte pionnen liepen daarom door naar dame. Anna Maja kwam tegen Halana Vlaming in een beter eindspel terecht, maar besloot toch met het halve punt genoegen te nemen. Hierdoor kon Rosa Ratsma op een gelijk aantal punten komen door van Lisanne Waardenburg te winnen. Anna Maja en Rosa zijn bij de meisjes AB een klasse apart en zij zullen uitmaken wie kampioen wordt in deze klasse. Op het moment dat ik dit schrijf is Jorn Brouwer een eindspel met een pion minder aan het verdedigen tegen Jasper Rijken. Het is de vraag of hij dit redt, dat zou in ieder geval een knappe prestatie zijn. Femke koning maakte een keurige remise tegen Feline Waardenburg en kan met 50% zeer tevreden zijn. Feline bood remise aan in iets betere stand en dat nam Femke natuurlijk graag aan! Jan Bosma vond in het middenspel niet het goede plan tegen Jakob Kaiser en moest een pion inleveren. Nadat hij een pion terug won leek er niks meer aan de hand te zijn. Na een fout bleef er een zeer slecht staand toreneindspel over dat Jan wonder boven wonder nog remise hield. Jan blijft door dit resultaat op 50% staan. Ondertussen heeft Jorn Brouwer het jammer genoeg toch niet kunnen redden. Niet een bijzonder goede dag voor de Friezen. Migchiel de Jong

——————————————————————————————————————-

Ronde 5 van het NK ABC in Rotterdam, woensdag 30 april.

Halverwege het toernooi en de spelers hebben er vandaag wel zin in. De goede voornemens en het zelfvertrouwen wordt in de ochtend sessie door de Friese delegatie nog even doorgenomen, en dan kunnen we los. Maar blijkbaar is het hier en daar ook tijd voor de (harde) realiteit.

C-jeugd: Ruben Bourgonjen (1592) – Jan Bosma (1566)
Dat Jan sterker is dan zijn rating doet vermoeden, komt vandaag wel naar boven. In deze NOSBO – FSB confrontatie is de realiteit dan ook dat Ruben geen partij is voor Jan. De witte stelling ziet er niet goed uit, en Jan zit boordevol mogelijkheden. Hij kiest er eerst voor om een Paard via e3 met pionwinst de witte stelling in te laten springen. Als Ruben daarna c4 speelt, komt er een nog Paard via d4 op c2 binnen galopperen. De vorkjes zijn voor het uitkiezen, en zelfs voordat Jan al zijn andere mogelijkheden kan benutten, geeft Ruben op. Veel sneller winnen kan bijna niet.

C-meisjes: Iris Schellema (1194) – Femke Koning (683)
Ook realistisch is dat Femke niet positieve resultaten kan blijven produceren. Iris offert een pion voor ontwikkeling, en komt voortvarend op f7 af. Femke denkt zelfs dat afruilen op f3 en vervolgens Loperwinst op g5 mogelijk is, maar onderschat enorm welke schade het inslaan op f7 tot gevolg heeft. Het kost een Loper, een Toren, en de partij is dan eigenlijk al uit. Er wordt nog wel even verder gespeeld, maar Femke is totaal kansloos in deze partij.

A-jeugd: Erwin Koning (1609) – Jochem Mulling (1864)
Erwin daarentegen speelt vandaag een stuk beter. Hij komt redelijk goed uit de opening, al blijft een pion op d4 kwetsbaar achter. Ook hier gebiedt de realiteit aan te tonen, dat ook al speel je voor je niveau best goed, die 250 rating punten verschil er niet zomaar zijn. Zo’n kwetsbaar pionnetje is voor Jochem voldoende om uit te buiten, de verdediging ervan brengt Erwin alleen maar verder van huis. Kwaliteitsverlies, pionverlies en een slechtere stelling zijn het gevolg. Een laatste schaakje kost nog een Loper en Erwin mag opgeven. Beter dan de vorige dagen, maar tegen 1864 nog niet voldoende.

B-jeugd: Jorn Brouwer (1587) – Alexander Bruschke (1621)
Jorn kan vrijer spelen, hij is immers van de 0 af. En ook vandaag ziet het er erg goed uit. Een mooi opgebouwde stelling en een fantastisch Paardoffer op e6 geven hem groot voordeel. Als ook zijn Dame op h7 binnenkomt, terwijl de zwarte stukken compleet vast staan, lijkt de partij volledig uit. De schoonheidsprijs van de dag kan bijna uitgereikt worden als Jorn eerst 29) e6 speelt, vervolgens niet direct zijn Toren offert op f6, maar 30) Dh8 speelt, en zijn voordeel compleet kwijt raakt. Nog lijkt er niets verloren, maar 36) Pf5 gevolgd door pionnen snoepen geeft zwart een akelige matdreiging. Ook de multi-schaak-methode helpt niet, de realiteit is vandaag wel erg hard voor Jorn.

AB-meisjes: Anna-Maja Kazarian (2058) – Rosa Ratsma (1927)
En tenslotte gebiedt de realiteit te vertellen dat Anna-Maja het sterkste AB-meisje is. Ze hoort gewoon bovenaan te staan, maar moet dan wel haar belangrijkste concurrente even verslaan. Anna-Maja heeft daar wel vertrouwen in, al gaat de partij lange tijd gelijk op. Maar ook hier is een klein voordeeltje, een vrije b-pion, voldoende om de winst te grijpen, en ze pakt ook de 1e plaats terug.

Conclusie van de dag. De realiteit is de realiteit, daar kan je weinig aan veranderen. Van welke kant je er naar kijkt, maakt wel veel uit. Voor de Familie Koning is dat helemaal niet zo erg, voor Jorn wel erg zonde want hij had zoveel meer verdiend. Maar voor Jan en Anna-Maja ziet de realiteit er vandaag bijzonder prettig uit.

——————————————————————————————————————-

Ronde 4 van het NK ABC in Rotterdam, dinsdag 29 april.

Iedereen kent het wel, elk toernooi kent goede dagen, en soms zit er ook een slechte dag tussen. Gisteren overkwam het Anna-Maja: wat gedoe ’s ochtends voor de partij, daarna niet goed spelen, en vlak voor de 40e zet in een slechte stelling de klok iets te laat indrukken. Vandaag leek het de (echte) Friezen niet mee te zitten.

AB-meisjes: Frédérique Lacourt (1681) – Anna-Maja Kazarian (2058)
Voor Anna-Maja was de wraak op de volgende 1600+ speler hardhandig. Ze heeft er geen moeite mee om de pionnen uit haar Koningsstelling in de aanval te gooien en een pion te offeren voor een open stelling. Een genadeloos Paard wordt de open witte stelling ingeduwd, wint een kwaliteit, en daarna is de matdreiging al snel niet meer te pareren. Snelle winst voor Anna-Maja dus, en morgen kan ze in de topwedstrijd tegen Rosa Ratsma de eerste plek alweer terugclaimen.

C-jeugd: Jan Bosma (1566) – Dimitrios Loutragotis (1525)
Jan treft na 3 plusremises eindelijk een speler met een gelijke rating. Kansen voor Jan, maar hij komt in de file en ruim een half uur te laat binnen. Erger is dat Dimitrios boven zijn normale niveau speelt, en Jan te weinig tijd heeft om de goede voortzettingen te vinden. Een Dame naar b3 in plaats van c2 geeft aanleiding tot een afruil, een aftrekaanval met niet alleen stukverlies, maar ook een mataanval op zijn Koning. Geen beste partij en vroeg terug naar Heerenveen. Morgen beter!

A-jeugd: Frank van Hoorn (1805) – Erwin Koning (1609)
Ook Erwin heeft zijn dag niet. Zijn tegenstander heeft de minder goede 2e partij van Erwin duidelijk wel bekeken. Erwin heeft zich niet voorbereid en speelt ook nog eens ongeconcentreerd. In bijna een kopie van de 2e partij gaat Erwin er dus hard af. Tijd om morgen eens een andere speelstijl te kiezen waarin zijn creativiteit wel tot zijn recht gaat komen.

C-meisjes: Femke Koning (683) – Sterre Kruijsen (1332)
Femke mag vandaag weer tegen een speelster van dubbel haar rating, maar dat boeit niemand. In de opening wint ze netjes een pion, daarna gaat het bij Femke ook mis. Ze laat te lang haar Koning in een gepende situatie staan, een zwart Paard maakt daar misbruik van, en ze mag een pion en kwaliteit inleveren. Als de partij dan verloren lijkt, komt Femke’s Paard tot leven, en in de gesloten stelling is die zeker een Toren waard. Sterre kan haar voordeel niet uitbuiten, remise is een feit.

B-jeugd: Esper van Baar (1700) – Jorn Brouwer (1587)
Jorn moet volgens Willem K. te F. altijd wat acclimatiseren. Volgens de subjectieve toeschouwer zou Jorn iets relaxter kunnen spelen, zijn geduld bewaren en tijd bewaken, en dan komen die punten wel. Ook Jorn begint vandaag niet fijn, een complexe situatie op het midden van het bord wordt danig mishandeld en dat kost Jorn een vol stuk. Maar net als we denken dat Jorn zijn 4e nul pakt, krijgt hij de geest. Een geweldige matdreiging leidt tot Damewinst, waarna de eigen Dame het bord leegruimt. Een volledig gewonnen eindspel volgt, en Jorn pakt toch zijn 1e punt.

Conclusie van de dag. Ook als je dag slecht begint en het even niet meezit, is er echt wel licht aan het eind van de file in de Benelux tunnel, en kan je soms toch goed wegkomen in een partij waarin niet echt goed gespeeld is. Jan en Erwin hadden die mazzel niet, en Femke kwam goed weg met remise. Maar de dagprijs is voor Jorn “Houdini” Brouwer, hij verdient er zelfs zijn eerste punt mee.

——————————————————————————————————————-

Ronde 3 van het NK ABC in Rotterdam, maandag 28 april.

Maandag een spannende ronde voor onze NOSBO buren op vakantiepark Zuytland Buiten, want Ivo Maris (Assen, 2193) speelt bij de A-jeugd tegen de favoriet IM Quinten Ducarmon (2457). Gevraagd naar de mening van Ivo. “Als ik een goede dag heb kan ik van iedereen winnen, zeker als Quinten een mindere dag heeft.” Dus maar eens kijken wat de maandag voor Noord-Nederland in petto heeft.

C-meisjes: Marlinde Waardenburg (1028) – Femke Koning (683)
Een partij waar (te) snel gespeeld wordt. Zwart ligt Femke wel goed dit toernooi, want ze neemt weer het initiatief en slaagt erin Marlinde op te zadelen met 2 dubbelpionnen. De stelling wordt in rap tempo dichtgemetseld, het laatste Paard wordt door de laatste Loper naar de stal begeleid. Dan is het tempo naar de andere kant van het bord om wat Torens te slopen. Maar Femke’s Koning is sneller ter plaatse, en ook rekent Femke beter. Marlinde verliest de cruciale b-pion, terwijl de a-pion van Femke kan opstomen. Die a-pion geeft Femke de voorsprong om de witte centrumpionnen op te ruimen, met een glad gewonnen eindspel, en Femke wint haar 2e punt. Commentaar van Femke: “goed blijven rekenen in dat pionneneindspel, en de positie van de Koning is het belangrijkst.”

A-jeugd: Erwin Koning (1609) – Erik Frima (1532)
De volgende Koning is ook al vroeg klaar. Vandaag komt Erwin wat beter uit de opening, en heeft meer ruimte op het bord. In een voor wit open stelling met veel verwikkelingen, wordt een forse afruil ingezet, die correct wordt afghandeld. Beide heren vinden het wel prettig om van de nul af te komen, het aanbod van Erik wordt door Erwin direct geaccepteerd. Volgens Erwin wel een mooie partij. Ze voldoen zeker aan de 1e wet van Jippe, want ze hebben er samen veel lol in.

AB-meisjes: Timardi Verhoeff (1695) – Anna-Maja Kazarian (2058)
Tot ieders verrassing gebeurt er iets vreemds deze middag, want Anna-Maja verliest volkomen onverwacht. Timardi gaat voor de afruil van de lichte stukken, slaat een aanval af, bluft zichzelf naar voren, en truct via een Dolle Dame naar pionwinst. Na gedwongen Dameruil, houdt Timardi een bijzonder fraaie vrijpion over en Anna-Maja kan opgeven. Verbazingwekkend “not like” Anna-Maja.

B-jeugd: Jorn Brouwer (1587) – Hawkie Chang (1665)
Na, volgens Jorn, een wat mindere zondag met tijdproblemen, komt hij vandaag wel goed op het bord terecht. Jorn gaat recht op de Koningsstelling van Hawkie af, maar die jaagt Paard en Loper weg. Net als gisteren besluit Jorn om zijn Loper tegen de g- en h-pion te offeren. Maar als Hawkie de Dames weet te ruilen, blijft er van Jorns aanval weinig over. Een stuk tekort in het eindspel, dat redt je vaak niet zonder compenstatie, en Jorn moet zijn 3e verlies incasseren.

C-jeugd: Derk Kouwenhoven (1748) – Jan Bosma (1566)
Jan levert de langste partij van de dag, hij speelt goed, en hoopt een top 20 positie te behalen. Vandaag komt Jan met zwart weer aardig uit de opening, zijn eerst initiatief op de h-lijn lijkt wat optimistisch. Daarna zoekt Jan een aanvalsplan op de Damevleugel, diverse zwarte pionnen rukken ver op en dwingen de witte Paarden ver terug. Secuur afruilen, en de pionnen op de b- en c-lijn trekken op tot op c2. De aanval blijkt niet houdbaar, wat rest is verlies van beide pionnen, winst van een kwaliteit, maar een gruwelijk open stelling aan beide kanten. Jan kiest voor de multi-schaak-methode, waarna beide heren maar remise overeenkomen. De 3e plusremise tegen een op papier sterkere tegenstander, met een TPR van 1817 op de 13e plek voldoet ruim aan Jan zijn doelstelling.

Conclusie van de dag. De familie Koning kan met 1,5 uit 2 vroeg naar Zuytland Buiten, en vrolijk een middagje vakantie vieren . Ook Jan Bosma kan tevreden terugkarren naar Heerenveen. Jorn wacht nog op zijn eerste punt, maar het gevoel van de subjectieve toeschouwer is dat die punten zeker nog gaan komen. En Ivo Maris? Die redde het niet. Hij kwam 2 stukken tegen een Toren achter te staan, en werd naar eigen zeggen volledig weggespeeld. Jammer voor onze Nosbo vrienden.

——————————————————————————————————————-

Dag 2 van het NK ABC in Rotterdam, zondag 27 april.

A-jeugd: Jasper Zwirs (1899) – Erwin Koning (1609)
Alweer een zware tegenstander voor Erwin, die opnieuw voorzichtig opent, nu met de zwarte stukken. Hij doet het centrum volledig kado aan Jasper, en krijgt meerdere stukken die vaststaan op minder goede velden. In zo’n situatie komt de aanval echt wel opzetten, en diverse witte stukken wandelen de zwarte stelling in. Eerst kost een lelijk Paardvorkje een kwaliteit. De partij is eigenlijk dan al verloren als een 2e dubbele aanval een Paard verliest, en Erwin kan opgeven.

AB-meisjes: Anna-Maja Kazarian (2058) – Lisanne Waardenburg (1609)
Een gemakkelijke dag voor Anna-Maja, die over 400 ratingpunten meer beschikt dan haar tegenstandster. Ze bouwt na de lange rokkade met wit snel een aanvalsstelling op richting de Koningsvleugel van Lisanne. Die kan daardoor eigenlijk niet meer rokeren. Maar Lisanne is niet bang aangelegd, ze trekt met haar Cavalerie ten strijde en smijt wat pionnen naar voren. Na 19) f6 denkt Anna-Maja lang na, en besluit h6 te spelen. De zwarte Koningsvleugel gaat helemaal aan gort, een Paardoffer op e6 wordt gevolgd door een Loperoffer op d4. Alle zwarte stukken staan zo’n beetje gepend, en Anna-Maja gaat aan de grote lente schoonmaak. Diverse stukken en schaakjes later is het huis weer op orde en volgt er mat op f6!

B-jeugd: Jorn Brouwer (1587) – Wang Yang (1667)
Voor Jorn staat er een gelijkwaardig tegenstander op het menu, en dus kiest Jorn het initiatief in het centrum. In de drang naar voren gaat zijn pion op e4 van het bord. Maar Jorn heeft wel een zeer open stelling, terwijl de zwarte Lopers nog helemaal niet meedoen. En dus kiest hij voor een risicovol offer op e6 met zijn Loper tegen 2 pionnen. Dat leidt alleen maar tot afruil van stukken, en Jorn kan slechts met zijn Torens schaakjes blijven geven. Maar de stelling wordt er niet beter op, een vrije zwarte h-pion wandelt naar de overkant en dat kost Jorn een volle Toren. Verder spelen is zinloos.

C-jeugd: Jan Bosma (1566) – Sourav Bhattacharjee (1852)
De remise van de vorige dag levert Jan nogmaals een speler met rating 1852 op. Jan opent tactisch, wil het centrum in beslag nemen, en krijgt daarbij een pion kado. Sourav opent daarmee wel alle Loperlijnen richting de Koningsstelling van Jan, en krijgt de zwarte Dame zelfs op h3. Tijd voor Jan dus onder dwang van Dameruil de boel terug te duwen. Na enig afruilen, breekt Sourav met zijn f-pion de Koningsstelling van Jan helemaal open. Met een pion voor merkt Jan wat een Dolle Dame kan doen, want die raast over het bord, geeft schaakjes en pakt een pion terug. De stand is weer gelijk en de vrede wordt op zet 50 getekend. Voor Jan de 2e plus remise tegen 1852.

C-meisjes: Femke Koning (683) – Sarah van Rooden (1353)
Gisteren de verrassing van de C-meisjes, dus dan vraag je ook om een tegenstandster met een kleine 500 rating punten meer. Femke begint niet fraai, ze verliest meerdere tempo’s in de opening. Een Paard blijft achter op b1, en Sarah krijgt al het initiatief. De vraag is alleen waar de winst te halen is voor Sarah. Ze brengt Torens naar de h- en g-lijn, plakt er een Dame aan vast en gaat op de witte Koningsstelling af. Net als Femke eindelijk haar stukken wat op orde heeft, volgt er een blunder. Het opschuiven van de c-pion kost niet alleen direct een aantal cruciale pionnen, maar ook mat is onvermijdelijk.

Daarmee blijft vooral Jan het goed doen, en komt net als Femke op 1 punt. Erwin en Jorn pakken hun 2e nul. Niet zo’n mooie dag als gisteren dus, alleen Anna-Maja geeft er glans aan met een spectaculaire overwinning. Morgen is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen voor onze FSB jeugd.

——————————————————————————————————————-

Dag 1 van het NK ABC in Rotterdam, zaterdag 26 april.

De eerste dag van het NK ABC in Rotterdam begon voor Femke en Erwin Koning al vroeg. Femke mocht om 11 uur meespelen in de simultaan tegen Anish Giri. En na een afmelding mocht ook Erwin aanschuiven in het veld van 21 deelnemers. Maar wat kan je beginnen tegen het fenomeen Anish Giri? De man speelt als een stoomwals, laat geen enkele ruimte en vernietigt werkelijk speler na speler. Ook Erwin moest eraan geloven, een dubbel offer op zijn Koningsstelling, gevolgd door meervoudige matdreigingen, en het zag er niet okselfris uit voor Erwin. Weerstand biedend kon hij het nog ruim een uur volhouden, maar moest toch zijn Koning omleggen. Zo niet zusje Femke Koning, die maakte vrolijk de anderhalf uur vol. Wel incasseerde ze pionverlies, maar bleef lange tijd een vrij zuivere stelling overhouden. Tot een aanval met 2 Torens, Dame en Paard haar stelling openbrak. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze het dan ook echt precies lang genoeg volhield, want 1 zet later was Femke mat gegaan. Maar toch best knap van Femke, met een rating van meer dan 2000 punten lager dan Anish. Dat beloofde ook voor de middag vast iets goeds.

Ronde 1 begon enigszins verlaat, maar tegen half 2 werden de klokken aangezet. Erwin Koning (1609) mocht aantreden tegen Robby Kevlishvili (2130), de nummer 2 van de wereld bij de C-jeugd, maar op het NK dus meespelend bij de A-jeugd. De ons welbekende Anna-Maja Kazarian (2058) speelde bij de AB-meisjes tegen Lena de Kraker (1588). Bij de B-jeugd speelt Jorn Brouwer (1587) tegen Adrian Mensing (1776). Een leeftijdsgroep lager zit Jan Bosma (1566) tegen de veel sterker geachte Jasper Beukema (1852). En tenslotte bij de C-meisjes zit Femke Koning (683) in blakende vorm tegenover Sterre Mestrom (1153). Alle partijen zijn live te volgen, en na te spelen, op de website van het Pathena NK Jeugdschaken Rotterdam

Nauwelijks 2 uur later mag de FSB zijn eerste succes verwelkomen. Femke Koning heeft bij de C-meisjes werkelijk een walk-over tegen de veel sterker geachte Sterre Mestrom. Van Femke is dan wel bekend dat langere partijen haar goed liggen, maar dit is toch wel onverwacht, vooral ook de manier waarop ze haar tegenstandster kansloos laat. Al vanaf het begin van de partij gaat Femke met zwart brutaal in de aanval, pent een Paard op f3, en zet druk op de witte stelling. De stukken van Femke staan goed met een zeer actief Paard. Haar tegenstandster staat passief, met een geblokkeerde Loper op de zwarte velden, en wacht blijkbaar op een foutje. Maar Femke blijkt rond zet 30 opeens een mooi voordeel te krijgen als haar Paard op e4 tot Olifant wordt verheven, en een Toren daardoor op f2 binnen kan knallen met pionwinst. Sterre gaat daarna voor de afruil van veel stukken, zowel de Dame als de Torens, waardoor Femke een wel heel gezond eindspel tegemoet kan zien. Haar Paard blijft sterk, de oprukkende witte Koning van Sterre wordt zelfs helemaal klemgezet op f4. Een vlotte combinatie met matdreiging, levert Femke vervolgens Loperwinst op, waarna haar Paard pionnetjes kan gaan snoepen. Vakkundig en voorzichtig, vooral de minor promotie naar een Toren valt op, rond Femke de partij af met een eenvoudige mat. Het commentaar van Femke: “Ja, ik vond het zelf het wel goed gaan, Jippe (Kamstra, red.) had laatst nog iets laten zien over sterke Paarden die niet aangevallen kunnen worden, en daar heb ik goed gebruik van gemaakt.”

Het volgende prima resultaat komt bij de C-jongens als Jan Bosma een plusremise speelt tegen Jasper Beukema, die een slordige 300 rating punten meer kent. Jan kiest met wit ook al voor het initiatief en plaatst over de Koningsvleugel een aardige aanval. De witte pionnen van Jan trekken op en met subtiele zetjes als 27) h5, gxh5; 28) Dh4; Th8; 29) Dxh5 breekt Jan de zwarte stelling behoorlijk open. Maar hoewel Jan met zijn Toren via de open a-lijn een lege 7e rij beheerst, en een Paard en Loper op de Koningsvleugel mooi binnenkomen zeilen, is de manier waarop het initiatief verzilverd kan worden niet duidelijk. Via een aantal vervelende schaakjes dwingt Jan zijn tegenstander tot zetherhaling, waarna de plusremise een feit is. Een wel hele goede openingsdag voor Jan, een dag die nog iets beter wordt als hij het aanbod krijgt van de familie Kazarian om daar de hele week te logeren. Daarmee kan het gedwongen heen en weer rijden vanuit Heerenveen naar Rotterdam (!) worden voorkomen. Mooi om te zien dat de sc Sneek / woonplaats Heerenveen band nog altijd aanwezig is. En Anna-Maja speelt bij de AB-meisjes ook al een goede partij tegen Lena de Kraker. De opening lijkt nog probleemloos, maar al wel is duidelijk dat Anna-Maja haar stukken beter positioneert dan Lena. Vooral na 18) Pg5 van Lena komt Anna-Maja met het antwoord f5 in het initiatief, wat haar 10 zetten later een pion oplevert. Terwijl Anna-Maja de aanval blijft zoeken, speelt Lena het niet goed, ze blijft met haar Koning over de achterlijn wandelen. Een matdreiging op de achterlijn, gevolgd door een aftrekschaak, levert een Dame tegen Toren winst op, en ook Anna-Maja kan een punt bijschrijven.

Dat Koningsdag niet dé dag van de hele Koninklijke familie is, blijkt wel in de partij van Erwin tegen de wel erg sterke Robby Kevlishvili. Erwin opent zoals gebruikelijk vrij voorzichtig met wit, maar dat helpt je niet tegen een wereldtopper. Robby pakt het centrum en zet zijn stukken actief neer, Erwin kan alleen maar steeds meer en steeds verder terug. Ook afruil van stukken om ruimte te krijgen helpt niet echt. Het passieve 14) a3 van Erwin wordt gevolgd door een giftig Paardoffer van Robby op f4, een Paard dat alleen getemd kan worden ten koste van een lelijke matdreiging. Erwin besluit het Paard te laten lopen, accepteert pionverlies, en kiest vervolgens weer voor de tactiek van afruilen. Een rokkade op zet 28 kost nog een pion, en Erwin mag weer verder terug. Na 45 zetten, en ruim 3,5 uur stug verdedigen, is de stelling hopeloos geworden en mag Erwin zijn verlies toegeven. Daarna zit alleen Jorn Brouwer nog te spelen. Door een kapot getrokken kabel is de partij van Jorn niet op afstand te volgen, maar gewoon toekijken in de speelzaal wil dan wel uitkomst bieden. Jorn heeft een complexe stelling geproduceerd, waarbij een Paard van Jorn een vork plaatst tussen Koning en Dame van Adrian Mensing. Aan de andere kant van het bord hebben 2 Torens van Adrian een Loper van Jorn in de tang, met daarachter nog een röntgen aanval van diezelfde Torens op de Dame en Koning van Jorn. Als de stofwolken zijn opgetrokken, heeft Jorn een Toren en een pion tegen 2 Paarden van Adrian, iets wat normaalgesproken niet gunstig is. Maar de rest van de stelling is nog aardig compact, misschien dat Jorn nog wat kan doen richting remise. Pas tegen de avond blijkt dat de stukken van Adrian toch veel meer initiatief hebben, en tenslotte mag ook Jorn de Koning omleggen.

Met een beetje goede wil rekenen we Anna-Maja toch gewoon bij de FSB, en halen we op de eerste dag een 50% score binnen. Geen slecht resultaat als je weet dat de 4 (echte) FSB’ers allemaal aan de onderkant van de deelnemerslijst zijn gerangschikt. En natuurlijk een topdag voor Femke. De felicitaties vanuit het FSB bestuur van Willem Kuiper en Auke van der Heide worden vervolgens zeer op prijs gesteld, mooi om te zien dat men vanuit de FSB meeleeft met de NK gangers.

——————————————————————————————————————-

Voorbeschouwing van het NK ABC in Rotterdam, van 26 april tot en met 4 mei 2014.
Er doen slechts 4 deelnemers uit Friesland mee. Erwin Koning uit Nes / Akkrum bij de A-jongens, Jorn Brouwer uit Wijnjewoude bij de B-jongens, Jan Bosma uit Heerenveen bij de C-jongens, en Femke Koning uit Nes / Akkrum bij de C-meisjes.

A-jeugd:

Natuurlijk hadden we meer deelnemers kunnen hebben op dit NK. Vorig jaar boekten we met Nick Maatman een prachtig succes binnen de FSB, en Nick was als Nederlands Kampioen bij de A-jeugd zonder meer weer geplaatst voor deelname dit jaar. Maar hij zit voor zijn examens en kan dus niet meespelen. Ook andere sterke A-jeugd als Fries Kampioen Selwin Keuning en zijn kompaan Jouke Bakker (beide sc Sneek) kennen dezelfde uitdaging en spelen niet mee op het NK. Sylvia Fluit van sc Sneek was de volgende in rang, zij kon zonder meer meespelen bij de A-meisjes. Echter bij de A- en B- meisjes is de aanmeldingsprocedure anders geregeld, niemand wist dat, en zo kwam Sylvia onterecht op een reserve plaats, en viel zelfs buiten de boot. Extra jammer omdat juist ook sc Sneek meewerkte aan een mooi gebaar om te gaan voor 2 deelnemers bij de A-jeugd, Sylvia Fluit bij de A-meisjes en Erwin Koning bij de A-jongens.

Daardoor hebben we vanuit de FSB alleen Erwin Koning van ssv Mid Fryslân op de lijst, hij mag aan zijn 2e NK beginnen. Ooit in 2005 mocht een E-team van ssv Mid Fryslân meespelen op het NK E-teams in Tilburg, met Erwin in de gelederen een fantastische beleving en een strak resultaat van 40e van de 40 teams. Ook nu zal Erwin het zwaar krijgen, hij kent met zijn rating van 1609 de op 2 na laagste rating van het speelveld. Maar Erwin maakt de afgelopen seizoenen wel een sterke ontwikkeling door. Met 5,5 uit 8 in de FSB competitie stijgt zijn rating met honderden punten per nieuwe meting, en hij wist ook al diverse 1700+ spelers te overwinnen. Het afgelopen FK in Sneek kende voor Erwin wat pieken en dalen, maar de hoop is wel dat Erwin zijn stijgende lijn zal doorzetten en op het komende NK in Rotterdam toch een leuk partijtje kan meespelen.

B-jeugd:

Jorn Brouwer van Bakkeveen / Opsterland is bij de B-jeugd ook de enige deelnemer vanuit de FSB. Anneke Kootstra van Opsterland was weliswaar geplaatst bij de B-meisjes, en tweelingbroer Jelmer Kootstra reserve bij de B-jongens, maar ook hier is schooldrukte een belangrijke factor om toch niet mee te doen. Gelukkig kennen we met Jorn een ervaren speler bij de B-jeugd. Jorn speelde 2 jaar geleden ook mee op het NK C-jeugd in Haarlem, al was dat toen qua punten nog geen groot succes. Wel werd hij met het team van Bakkeveen dit jaar kampioen in de FSB 2e klasse B, en speelde Jorn dit seizoen een uitstekend FK. Hij scoorde bij de AB-jeugd 5,5 uit 7 en eindigde op de 2e plaats achter de ongenaakbare Selwin Keuning. Ook Jorn bevindt zich qua rating aan de onderkant van het deelnemersveld, maar de verwachting is wel dat hij ver boven zijn rating van 1587 zal spelen.

C-jeugd:

Gelukkig kent de FSB bij de C-jeugd wel 2 deelnemers. Bij de C-jongens is Jan Bosma van sc Sneek veruit de sterkste speler binnen de FSB, hij was ook met een 100% score alweer oppermachtig op het afgelopen FK in Sneek. Jan heeft in het verleden zo ongeveer elk NK in elke leeftijdscategorie meegemaakt die er te spelen was. Binnen het speelveld van het NK dit jaar staat Jan qua rating nog wel onderin de middenmoot, maar zijn uitgebreide NK ervaring gaat hem zeker helpen om tot een mooi resultaat te komen. Het is wel jammer dat de nummers 2 en 3 van het FK, Alec Sealy van sc Sneek en Wessel Meijer, niet zijn toegelaten op het NK dit jaar, ook zij hadden beide prima op niveau kunnen meedoen.

Voor Femke Koning van ssv Mid Fryslân wordt het wel haar eerste NK ervaring, zij speelt bij de C-meisjes. Door de Wet van Murphy (wie kent hem niet) miste Femke 2 jaar geleden helaas wel een NK deelname bij de D-meisjes, een ervaring die haar nu goed van pas had kunnen komen. En natuurlijk kende de FSB met Anna-Maja Kazarian in deze leeftijdscategorie een potentieel Nederlands Kampioen, maar Anna-Maja speelt mee bij de AB-meisjes en is inmiddels verhuisd naar Den Haag. Voor Femke zal het een zware dobber worden, ze heeft de laagste rating van de C-meisjes. Maar toch heeft Femke al vaker laten zien dat partijen met een langere speelduur haar goed liggen. Ook op het FK leverde dat haar een prima 4e plaats op, met remises tegen en slechts een half punt achter de nummer 2 (Wessel) en 3 (Alec). Extra leuk voor Femke is dat zij voor zaterdag als 1 van de 20 deelnemers is ingeloot voor de simultaan tegen Anish Giri.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *