obs Akkrum bij FK Basisschoolschaken 2013

Janko Eelsingh, Hessel Stokman, Rutger Timmerman, Erben Hof en Luca Weiss vormden het team obs Akkrum bij de finaledag van de Friese Schaakkampioenschap. Tijdens de autorit naar Buitenpost werden de mogelijke tegenstanders en winstkansen besproken, snel kwamen verhalen over eerdere winsten en slimme zetten. Bij vijf spelers voor vier schaakborden moest natuurlijk een keuze gemaakt worden. Zonder de teambegeleider / chauffeur te betrekken besloten de vijf heren dat de onbetwiste nummer één Janko Eelsingh op bord één mocht blijven door schaken en de andere vier plekken gewisseld werden.

DSCF3315 (Large)

De eerste partij tegen de Drie Dorpen 2 werd op alle vier borden gewonnen. Dat moest ook want het was een meisjesteam en daar wilden de heren niet van verliezen. Op bord één werd felle tegenstand geleverd maar uiteindelijk won Janko toch. Voor de volgende ronde hoopte het team op een vrije ronde, maar de toernooileiding bepaalde dat de tegenstander moeilijker moest worden – het werd Op’e Hichte 2, met als resultaat een 2 – 2 gelijkspel.Hessel was al vrij snel klaar met zijn partij en kon met moeite op afstand van zijn nog spelende teamgenoten gehouden worden. De meestal op bord twee spelende Hessel zag natuurlijk gevaren of kansen en daarbij werd hij gevraagd om rustig toe te kijken.

DSCF3314 (Large)

Vanaf de derde ronde werd het duidelijk moeilijker, de kwaliteit van de tegenstander werd steeds beter. Zo werd het tegen De Drie Dorpen 1 nog een nipte overwinning met 2.5 – 1.5. Daarna De Librije (de nummer 2 van het toernooi) met de eerste verliezen op het scorebord en een 1 – 3 nederlaag. De voorlaatste ronde werd wel weer een 3 – 1 overwinning op Betrouwen.

De laatste tegenstander Op’e Hichte 1 was een echter klasse apart, het team had besloten om in de sterkste opstelling te schaken maar helaas werden alle vier partijen verloren. Desondanks waren alle vijf positief maar dachten niet meer in de prijzen te vallen. Groot was de verrassing dat ze als vijfde waren geëindigd en een mooie beker mee naar huis mochten de nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *