Online schaken bij ssv Mid Fryslân, match tegen Almere

Het zijn bijzondere tijden, waar in elke sport de competitie op zijn gat ligt. Ook het schaken is getroffen door het Corona-virus, de KNSB competitie is voortijdig beëindigd, de FSB competitie hopen we later nog af te ronden, en de clubavond van Mid Fryslân is net zo gesloten als Eetcafé de Cleef. Maar wat schaken bijzonder maakt, is dat er een hele online wereld voor bestaat. Bekende platforms zijn Lichess, Chessable en Chess.com. Tijd voor Mid Fryslân dus om zich in deze tijd online te manifesteren. Erwin Koning en Geart Jacob de Jong, de beheerders van SSV Mid-Fryslân op chess.com, gingen aan de slag met het organiseren van enkele toernooien.

1e Mid Fryslân Schaakvirus Snelschaak Toernooi

Maandag 23 maart was het 1e Schaakvirus Snelschaak Toernooi in 5 ronden. Het leidde tot grote stress in Huize Nagel om 3 computers aan de praat te krijgen, want Mathijs, Doede en moeder Elise wilden alle 3 meedoen. Niet onverdienstelijk waren de prestaties van nieuw lid Sipke Bosma, jeugdlid Elise Knobbe en loslopende onverlaat Rens Salomé, ze pakten allemaal 2 punten. Uiteraard was Osama de tijd vergeten, kwam halverwege binnen stuiteren, maar won wel zijn 3 partijen. Winnaar werd Erik Sparenberg met 4 punten, gevolgd door Jan Schadd en Erwin Koning met 3,5 punten.

De Koning schaakt op de digitale snelweg

Mid Fryslân Schaakvirus Toernooi in Poules

Geart Jacob startte een online toernooi met per zet maximaal 3 dagen bedenktijd. De eerste ronde in 3 poules is inmiddels vergevorderd. In poule 1 wint Elise van de Beek 2x van Rens Salomé, terwijl Geart Jacob als vanouds erg traag speelt en nog maar 1 partij heeft afgerond, winst pakt tegen Elise. Poule 2 is gewonnen door Osama met 6 punten, gevolgd door Peter met 3, Bert Hassing met 1,5 en de opvallend sterk spelende Mathijs Nagel. Poule 3 is ook al klaar, Julian wint met 6 uit 6, Erwin eindigt op 4 uit 6, zij gaan door naar de volgende ronde. Doede pakt wel 2 punten, maar dat komt omdat Jelmer S. te A. in alle 6 partijen de tijd liet verlopen. Vermoedt wordt dat Jelmer verdwaald is op de digitale snelweg.

2e Mid Fryslân Schaakvirus Snelschaak Toernooi

Maandag 30 maart was het 2e Schaakvirus Snelschaak Toernooi, wederom met 13 deelnemers, nu in 6 ronden. Opvallend was dat de winnaar van de vorige versie 2x op zijn lazer kreeg, van zowel Osama als Jan Schadd en voortijdig het toernooi moest verlaten. Ook nu hadden enkele spelers technische uitdagingen, uiteraard behoorde Osama daar ook weer bij, na 2 winstpartijen gooide chess.com hem eruit. Doede en Mathijs konden met 1 punt op zak ook niet verder. Gedeeld 7e werden Sipke, Elise en Rens met 2 punten. Elise Knobbe en Auke de Jong pakten 3 punten, Geart Jacob zelfs 4. De top 3 werd dit toernooi gevormd door vader Peter en zoon Erwin Koning met 4.5 en een onderlinge remise. Bizar was dat Jan Schadd met 5 punten won, volgens eigen zeggen door een snelle muis, maar de toernooileiding onderzoekt nog hoe iemand met dergelijk beperkte schaak- én technische vaardigheden dit toernooi kon winnen. Statistische analyse wijst uit dat er een kans van 1 op 2 triljoen bestaat om met random zetten het toernooi te winnen (maar het is mogelijk).

Online Massakamp sv Almere – Mid Fryslân

Daarnaast zijn wij in het gelukkige bezit van de familie Klaren, die naast hun vaste club Almere ook gastlid zijn van Mid Fryslân. Vader André kwam met idee van een massakamp Almere tegen Mid Fryslân en Erwin regelde het met André. Maar liefst 16 spelers van beide clubs speelden online 2 partijen tegen elkaar. Aangezien Mid Fryslân een soort vreemdelingen legioen is, schuiven zonder problemen allerlei gastspelers, ex-leden en verdwaalde onverlaten aan, naast de bekende senioren en jeugdleden. Is dat eerlijk? Och, de eerste wedstrijd die afliep was winst van Henk Bermon van Almere die in een voorbereide Najdorf variant IM Migchiel de Jong wist te verrassen. Gelukkig greep Migchiel gelijk winst in de andere partij, zodat op dag 1 er een tussenstand van 1 – 1 stond.

sv Almere ssv Mid Fryslân Uitslag
Ivo KnottnerusGeart Jacob de Jong  2-0
Henk BermonIM Migchiel de Jong 1-1
Dennis van LeusdenPeter Koning 1.5-0.5 
Danny OverwegJulian Frijlink 2-0 
Pim BeersErwin Koning 1-1 
Jeroen van de BergFemke Koning 2-0 
Oscar KlarenAuke de Jong 0-2
Martin HeijlmanOsama Arabi 1-1 
Duncan KlarenBert Hassing 2-0 
Gerben TerpstraElise Knobbe 2-0
Raymond van de BoschJohnny Visser 2-0 
Romir MajumdarElise van Beek 0-2 
Ruurd AdmiraalDoede Nagel 1-1 
Artem TykhonovMaurice Brenkman 0-2 
Gerard KoelemanRens Salomé 0-2 
 Max TykhonovMathijs Nagel  
 Tussenstand   17.5-12.5

Mocht je bovenstaande opstelling vreemd vinden, dan komt dat door de online rating volgorde van de spelers, sommige spelers moesten we nog een beetje redelijke rating bezorgen, omdat ze nooit het tempo van 3 dagen per zet spelen en dus een rating van 800 of 1200 hadden 🙂

3e Mid Fryslân Schaakvirus Snelschaak Toernooi

Op 6 april volgde een 3e snelschaak toernooi met 5 minuten pppp. Diverse nieuwkomers kwamen even kijken, Hielke Gorter speelde in ronde 4 even mee, Jelmer van Steinvoorn en Auke “de baas” de Jong eindigden op 2 uit 4. Wel bijzonder dat Auke van beide Koningen wist te winnen, maar toch niet verder kwam dan de 5e plaats. Geart Jacob en Peter Koning eindigden beide op 3 uit 5, maar Peter werd toch 3e op weerstandspunten. Osama Arabi en Erik Sparenberg pakten 4.5 punten en speelden onderling remise, maar op weerstand werd Osama 2e en Erik pakte zijn 2e toernooiwinst.

In de Arena voor het 4e MF Schaakvirus Toernooi

Het verzoek van de Nagels was of er ook een toernooi gespeeld kon worden met iets minder snelle tijd. Daar voelden 10 spelers wel wat voor, en na een mislukte poging, kwamen Geart Jacob en Erwin op een Arena toernooi met 10 min pppp. Arena houdt in dat als een partij eindigt, je direct aan een volgende partij kan beginnen, zeer dynamisch, maar je kan ook 2x tegen dezelfde speler ingedeeld worden. Daarbij krijg je meer bonuspunten naarmate je meer partijen op rij wint. Een toernooi vorm die Erwin blijkbaar wel ligt, want hij won het toernooi met 21 punten, evenveel als Jan Schadd, maar volgens de onafhankelijke reporter wist Erwin in ronde 1 genadeloos gehakt te maken van Jan. Peter Koning wist in ronde ook te beginnen met een gewelddadige overwinning op Geart Jacob de Jong (altijd leuk), saillant detail was dat GJ in de laatste partij best aardig stond tegen Peter, maar die partij werd terecht afgebroken omdat de tijd op was. Toch eindigde Geart Jacob op de 3e plek en Peter werd slechts 4e. Sipke Bosma en Elise Knobbe pakten 7 punten en werden gedeeld 5e. De 4 Nagels vochten onderling om plek 7 t/m 10, leuk was dat grote zus Aisa deze keer ook van de partij was.

En verder in de MF Whatsapp groep:

Ondertussen komen ook diverse andere onderwerpen langs, variërend van de schaakpuzzels van Jeroen Sparenberg (waardoor Dolf Wissman opeens in de MF appgroep verscheen), online FK’s via sc Heerenveen (Migchiel en Sipke Ernst wonnen beide 1 toernooi), schaakboksen met Mikey Kootstra, het reilen en zeilen van Geert van der Velde bij Chessable (inclusief spoiler alert over de plannen met Magnus Carslen) en de Schaakfilms top 7:

  1. Searching for Bobby Fischer
  2. Magnus
  3. Brooklyn Castle
  4. Queen of Katwe
  5. Bobby Fischer against the World
  6. The Luzhin Defense
  7. Pawn Sacrifice

Waarom “Lang Leve de Koningin” er niet bij staat is een groot raadsel.

Zijn er meer schakers die online mee willen spelen met de toernooien van Mid Fryslân, download dan de chess.com app, maak een account aan, meldt je (gratis) aan bij de online schaaklub SSV Mid-Fryslân op chess.com en hou de aankondigingen in de gaten. Elke maandag rond 19.00 uur spelen we een online snelschaak toernooi !

Corona Kunstenaar Maurice Brenkman
(schakers mogen kleurplaten aanvragen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *